Αρχική Θεραπείες “Quarantine fatigue”: Νιώθετε εξάντληση εν μέσω πανδημίας;

“Quarantine fatigue”: Νιώθετε εξάντληση εν μέσω πανδημίας;

0
Quarantine
Διαφήμιση

Νιώθετε εξάντληση εν μέσω καραντίνας; κι όμως ίσως να φταίει ΟΛΟ αυτό….

Η εξάντληση εν μέσω καραντίνας (quarantine fatigue) είναι ένας όρος που όλο και παγιώνεται καθώς οι ειδικοί στον χώρο της υγείας παρατηρούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων να δηλώνει εξαντλημένο χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Η ψυχολόγος στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Οχάιο Mary Fristad, PhD, αναφέρει ότι αυτό ενδέχεται να οφείλεται σε πολλούς λόγους. ῾…Όλοι βιώνουμε μεγάλες αλλαγές και απώλεια του ελέγχου στη ζωή μας. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν μεγάλο άγχος λόγω οικονομικών δυσχερειών που μπορεί να βιώνουν. Η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση και η έλλειψη επικοινωνίας κατ’ιδίαν μπορεί να επηρεάσει την ενέργεια των περισσότερων από εμάς. 

Παράλληλα, η Jessy Warner-Cohen, PhD, MPH ψυχολόγος στη Νέα Υόρκη αναφέρει τον νόμο Yerkes-Dodson, σύμφωνα με τον οποίο οι άνθρωποι χρειάζονται κάποιο επίπεδο ερεθισμάτων για να είναι αποδοτικοί. Το  χαμηλό επίπεδο ερεθισμάτων λόγω καραντίνας μπορεί να αποβεί συναισθηματικά κουραστικό. Από την άλλη υπάρχει και μια κατάσταση υπερβολικής έκθεσης σε ερεθίσματα μέσω των ΜΜΕ που προάγουν την αβεβαιότητα και τον φόβο. Έτσι, τα άτομα βιώνουν υψηλά και χαμηλά επίπεδα ερεθισμάτων παράλληλα κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική εξάντληση

Τί μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας; 

  • Είναι πολύ σημαντικό να καθιερωθεί μια σχετική ρουτίνα, ένα πρόγραμμα που θα ακολουθούν όλοι στο σπίτι. Το πρόγραμμα καλό είναι να συζητηθεί με όλη την οικογένεια και να αναρτηθεί σε κάποιο κοινόχρηστο χώρο, όπως είναι για παράδειγμα η κουζίνα. 
  • Κάτι επίσης σημαντικό είναι να αναζητήσετε λίγο προσωπικό χώρο. Κάποιοι εν μέσω καραντίνας έχουν βρεθεί στο σπίτι με όλα τα μέλη της οικογένειας και αυτό μπορεί να τους οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον ωστόσο είναι σημαντικό να διατηρούμε κάποιο χρόνο για τον εαυτό μας. 
  • Επιλέξτε μια πηγή πληροφόρησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καθημερινά (ή όχι). Μην αναλώνεστε καθημερινά σε νέα και εξελίξεις για την πανδημία αλλά επιλέξτε την επίσημη ενημέρωση και αργότερα κάντε πράγματα που σας αρέσουν και σας προσφέρουν κάτι. Βιβλία, παζλ, νοικουριό, χόμπυ, γυμναστική. Πλέον υπάρχουν πολλά προγράμματα online εκγύμνασης που είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αυξηθεί η ορμόνη της….῾καλής διάθεσης῾! 

Μην ξεχνάτε ότι ο άνθρωπος είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικός και από τα πιο ευπροσάρμοστα όντα στον πλανήτη μας. Ναι, θα υπάρξουν αλλαγές στη ζωή μας, ναι θα δυσκολευτούμε κάποιοι περισσότερο, κάποιοι λιγότερο, ωστόσο, είναι κάτι παροδικό

ΠΗΓΕΣ: 1. Praveen Shrestha, “Arousal Theory of Motivation,” in Psychestudy, November 17, 2017. 

  1. Dan Grey, Yes, Quarantine Fatigue is Real. Here’s how to Cope. www.healthline.com, May 4, 2020. 
  2. Marcus J., (2020). Quarantine Fatigue is Real, theatlantic.com, May 11, 2020. 

 

Χρύσα Παπακυργιάκη
Χρύσα Παπακυργιάκη
Η Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός / Ψυχολόγος

Cognitive Behavioral Coach- Specialty Anxiety

Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση