Αρχική Υγεία - Διατροφή Τρία εργαλεία για τις δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις

Τρία εργαλεία για τις δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις

0
ΣΤΟΠ
Διαφήμιση

Στην καθημερινή μας ζωή μπορούμε να βιώνουμε διαφορετικά συναισθήματα και καταστάσεις μέσα στη μέρα και αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο φυσιολογικό. Δεν μπορούμε να είμαστε μόνιμα χαρούμενοι, όπως και όταν βιώνουμε μια μεγάλη στενοχώρια κάποιες στιγμές θα γελάσουμε με κάτι ή θα νιώσουμε πιο ήρεμοι. Η ψυχολογική μας κατάσταση, λοιπόν, είναι ανθρώπινο και φυσιολογικό (ας μου επιτραπεί η χρήση της λέξης) να μοιάζει περισσότερο με μια κυματιστή παρά με μια ευθεία γραμμή.

Ωστόσο, εάν βιώνουμε κάτι πολύ δύσκολο, αγχωτικό ή θλιβερό (κάτι επίσης μέσα στη ζωή όλων) είναι σημαντικό να διδαχτούμε 3 χρήσιμα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε περισσότερο ανεκτικοί και ανθεκτικοί με αυτό το δύσκολο συναίσθημα. Η ανοχή σε μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση είναι πολύ σημαντικό και κάτι που διδάσκεται κατά κόρον μέσα στο ψυχοθεραπευτικό δωμάτιο.

Σταματάμε τη σκέψη

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την τεχνική αυτή. Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται όταν μας έρχονται αρνητικές σκέψεις και εικόνες στο μυαλό και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε. Τη στιγμή εκείνη φαντασιωνόμαστε τη μεγάλη πινακίδα του ΣΤΟΠ και την προβάλλουμε μπροστά στο πνευματικό μας μάτι. “ΣΤΟΠ σκέψη! Όχι τώρα!”, είναι βοηθητικό να λέμε.

Δραστηριότητες

Το να βάζουμε κάποια ευχάριστη δραστηριότητα μέσα στη μέρα μας είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο για την καλή μας ψυχική διάθεση. Τί μας αρέσει να κάνουμε; Να πάμε ένα περίπατο, μια βόλτα στα μαγαζιά, τρέξιμο ή ζωγραφική; Σινεμά; Ή ανάγνωση ενός βιβλίου ή περιοδικού; Η λίστα είναι ατέλειωτη σχεδόν!

Φαντασίωση

Πολλές φορές θα βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου δεν θα μπορούμε να ξεγλιστρήσουμε και η ίδια αυτή κατάσταση ίσως μας στραγγίζει. Ό,τι και να είναι αυτό, μπορούμε να φαντασιωθούμε τον εαυτό μας να τα καταφέρνει, να βγαίνει από όλο αυτό το Γολγοθά και να είναι πάλι καλά. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τη δύσκολη στιγμή μας ως ευκαιρία να διδαχτούμε κάτι. Πώς βρέθηκα εδώ; Τί μπορώ να κάνω για να βγω από αυτό; Και να χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας για να οργανώσουμε τη λύση μας.

Δυνάμεις και επιτυχίες

Έχετε επιβιώσει στο παρελθόν, έχετε ξαναβρεθεί σε μια δύσκολή και προβληματική κατάσταση και έχετε καταφέρει να βγείτε, να σηκωθείτε και να πείτε Είμαι ακόμη εδώ! Επομένως αναζητήστε από το παρελθόν σας στιγμές που τα καταφέρατε, που παλέψατε και όλα πήγαν καλά! Έχετε ζήσει τέτοιες στιγμές και είναι σημαντικό να θυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν είστε χαμένος, είστε ένας άνθρωπος που παλεύει και θα τα καταφέρει όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν! Ποιες είναι οι επιτυχίες σας; Ποιες είναι οι δυνάμεις σας; Κάντε μια λίστα και δώστε δύναμη στον εαυτό σας!

 

Χρύσα Παπακυργιάκη
Χρύσα Παπακυργιάκη
Η Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός / Ψυχολόγος

Cognitive Behavioral Coach- Specialty Anxiety

Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση