Αρχική Υγεία - Διατροφή Πώς να λύσετε ένα πρόβλημα, εξηγεί η ψυχολόγος Χρύσα Παπακυργιάκη

Πώς να λύσετε ένα πρόβλημα, εξηγεί η ψυχολόγος Χρύσα Παπακυργιάκη

0
πρόβλημα david matos xtLIgpytpck unsplash
Διαφήμιση

Πολλές φορές αφηνόμαστε στις αρνητικές μας σκέψεις και συνεχώς μηρυκάζουμε ένα πρόβλημα στο μυαλό μας, αφήνοντάς το να επιβαρύνει τη ψυχή μας και να μας ρίχνει την αυτοπεποίθηση. Και τι να κάνω; Θα σε ρωτήσει κάποιος με απελπισία εάν του πεις να μην σκέφτεται αρνητικά

Μια πολύ χρήσιμη προσέγγιση του θέματος είναι η καλλιέργεια αυτού που απλά λέμε επίλυση προβλήματος και είναι μια δεξιότητα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μπορούμε να αναπτύξουμε αυτή τη δεξιότητα και ότι είναι κάτι που μαθαίνεται, δεν είναι πηγαίο και έμφυτο. Εμπρός λοιπόν, πάμε στο θρανίο μας να μάθουμε τι μπορούμε να κάνουμε…πάρτε χαρτί και μολύβι!

Καθώς το μυαλό είναι μια τέλεια μηχανή, αρέσκεται στο να λύνει προβλήματα.

Εάν όμως δεν προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα, το μυαλό θα αναζητά συνεχώς τη λύση σε ένα πρόβλημα και θα καταλήγουμε στο να αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια.

πρόβλημα kevin turcios 7qT9A9QzcUA unsplash

  • Το πρώτο βήμα, επομένως, είναι να καταγράψουμε το πρόβλημα. Έτσι θα αποσυμπιέσουμε το μυαλό μας και θα δώσουμε χώρο για νέες σκέψεις.
  • Στη συνέχεια αποδεχόμαστε πώς νιώθουμε για το πρόβλημα αυτό και προσπαθούμε με ασκήσεις αναπνοής και κατανόηση της ανθρώπινης φύσης μας να ΜΗΝ σκεφτούμε λύσεις για την ώρα.
  • Αφού χαλαρώσουμε και κάνουμε ένα διάλειμμα για χαλάρωση, σκεφτόμαστε ΟΛΕΣ τις πιθανές λύσεις. Εάν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, σκεφτόμαστε κάποιον άλλο και τι θα μπορούσε να κάνει στη θέση μας.
  • Μελετάμε τα υπέρ και τα κατά για την ΚΑΘΕ λύση.
  • Καταγράφουμε όλες τις λύσεις σε ένα χαρτί και ξεκινάμε με την λιγότερο επιθυμητή.
  • Αφού σκεφτούμε προσεκτικά, κάνουμε μια επιλογή.
  • Πηγαίνουμε πίσω στην αρχική μας ανησυχία και σκεφτόμαστε ξανά το θέμα. Αναρωτιόμαστε «Μπορώ να το σκεφτώ από άλλη οπτική;» «Τι θετικό μπορεί να βγει από αυτό;».

 

Κάνοντας εξάσκηση αρχικά με μικρής σημασίας προβλήματα και κατόπιν με τα μεγάλα σας προβλήματα, θα δείτε ότι θα αλλάξει ο τρόπος που βλέπετε τη ζωή σας. Μπορείτε να φανταστείτε ότι η νέα σας αυτή δεξιότητα θα σας κάνει να νιώσετε πιο σίγουρος για τις δυνάμεις σας; Κι όμως μπορεί να συμβεί!

Μυστικό σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι να απασχολείτε το μυαλό σας με πιθανές λύσεις και όχι με προβλήματα ή με το ποιος ευθύνεται για όλα τα δεινά σας! Θυμηθείτε: ποιος είναι ο καπετάνιος της ζωής σας; ΕΣΕΙΣ!

 

Χρύσα Παπακυργιάκη
Χρύσα Παπακυργιάκη
Η Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός / Ψυχολόγος

Cognitive Behavioral Coach- Specialty Anxiety

Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση