Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Πώς τελικά επιδρούν στην ψυχολογία μας τα μέτρα κατά του κορονοϊού;

Πώς τελικά επιδρούν στην ψυχολογία μας τα μέτρα κατά του κορονοϊού;

0
ψυχολογία - τετράδιο - γράψιμο
Διαφήμιση

Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχουμε σοκαριστεί και αλλάξει κατά 80% τον τρόπο που ζούμε και βιώνουμε τα πράγματα γύρω μας. Επιχειρήσεις έκλεισαν, η καραντίνα του κορονοϊού έβαλε σε προσωρινή παύση την ομαλή λειτουργία πολλών κοινωνικών δομών και φορέων, όπως το σχολείο και πολλά άλλα, αλλά παρόλα αυτά όλοι γνωρίζαμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε προκειμένου να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτή η επίθεση του κορονοϊού.

Ήδη τα ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει μια αυξητική τάση των αγχωδών διαταραχών, της ενδοοικογενειακής βίας και της κατάθλιψης. Άτομα που υπέφεραν από ψυχαναγκαστική διαταραχή με εμμονή στην καθαριότητα και μικροβιοφοβία, είναι η αλήθεια ότι πέρασαν έναν ψυχικό Γολγοθά και δοκίμασαν τα προσωπικά τους όρια. Άνθρωποι που πολέμησαν σε αυτή τη δύσκολη για όλους εποχή, άτομα των επαγγελμάτων υγείας, εμφάνισαν αρκετά υψηλότερα ποσοστά άγχους και αισθημάτων αβοηθησίας. Υπάρχουν ήδη αρκετές μελέτες που υπογραμμίζουν τον επιβαρυντικό ρόλο που παίζει το να εργάζεται κανείς σε ΜΕΘ νοσοκομείων στην κατάθλιψη αλλά και το επαγγελματικό burnout, επομένως η ψυχολογική επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Και καθώς οδεύουμε σε μια μικρή εξέλιξη, σε μια δειλή βελτίωση της κατάστασης…γεννούνται ερωτήματα όπως τι θα γίνει το Σεπτέμβρη; πώς θα το ξαναζήσω όλο αυτό;

Θα το ξαναζήσουμε εάν χρειαστεί αλλά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά. Εμείς θα τα κάνουμε διαφορετικά. Το μυστικό είναι να αναλογιστούμε τι κερδίσαμε; τι διδαχτήκαμε από αυτή την δύσκολη κατάσταση; Για τους περισσότερους παρέα με αυτή την εξωτερικά περιοριστική στάση ζωής ήρθε και η ανακάλυψη καινούριων ενδιαφερόντων, χόμπυ, ιδέες, αποφάσεις για το μέλλον. Μείνετε επομένως πιστοί σε αυτά τα μαθήματα που πήρατε από όλη αυτή την δοκιμασία και φυσικά προετοιμαστείτε πνευματικά για παν ενδεχόμενο. Κάντε τις προετοιμασίες σκεπτόμενοι και τους συνανθρώπους μας φυσικά. Δεν έχει νόημα να υπάρχει πανικός και καλό είναι κάνοντας μια αποθήκη τροφίμων και προϊόντων πρώτης ανάγκης από τώρα να μείνουμε ψύχραιμοι και συνετοί εκείνη την περίοδο.

Θετική ενέργεια - Ψυχολογία

Ψυχικά κάντε επίσης μια προετοιμασία

με το να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τα όσα επηρεάζουν την ψυχική σας διάθεση και να επενδύσετε στις στενές σας σχέσεις. Προμηθευτείτε παραμύθια και λογοτεχνικά βιβλία, επιτραπέζια και ταινίες για όλη την οικογένεια. Πολύ σημαντικό σε περιόδους έντονα στρεσογόνες και πιεστικές είναι να καλλιεργήσετε δεξιότητες επικοινωνίας και να καλλιεργήσετε τον σεβασμό προς όλα τα μέλη της οικογένειας. Πολύ σημαντικό είναι να έχουμε ενσυναίσθηση, να δείχνουμε αισιοδοξία και ελπιδοφόρα μηνύματα στο σπιτικό μας, καθώς η στάση μας επηρεάζει όλη τη δυναμική του σπιτιού. Ψάχνω αλλά και προσφέρω φροντίδα. Στο παιδί μου η ζυγαριά γέρνει προς εμένα και έτσι πρέπει. Προσπαθήστε επομένως να είστε ο ενήλικας στη σχέση σας με το παιδί σας και να παρέχετε ένα καταφύγιο για αυτά.

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε ημερολόγιο για να εκδηλώνετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και εάν υπάρχει κάποιο θέμα που θα φέρει ίσως μια περιττή ένταση στο σπίτι, καλό είναι και αυτό να το εκφράσετε σε κάποιο μέλος με ένα γράμμα. Εάν για παράδειγμα έχετε θυμώσει γιατί το παιδί σας δε μαζεύει τα ρούχα του από το πάτωμα μπορείτε να γράψετε ένα γράμμα που να λέει: “Μάζεψε μας επιτέλους!στις 12 μπαίνει πλυντήριο” και να το αφήσετε πάνω στο βουνό ρούχων! Επιστρατεύοντας το χιούμορ σας θα δείξετε στο παιδί σας ότι σας ενοχλεί αυτό που κάνει, ότι δεν θα το κάνετε εσείς για εκείνο και η διάθεσή σας θα αλλάξει πολύ γρήγορα, καθώς θα έχετε και ο ίδιος την περιέργεια να δείτε την αντίδραση του παιδιού.

     Ωστόσο, η καλύτερη συμβουλή είναι:

να ζούμε στο τώρα καθώς το μέλλον είναι αβέβαιο και μόνο σενάρια μπορούμε να κάνουμε γι αυτό. Γιατί να το κάνουμε αυτό στον εαυτό μας; Η περιπέτεια αυτή το μόνο σίγουρο δίδαγμα που μας προσέφερε απλόχερα είναι η αβεβαιότητα του μέλλοντος. Ζούμε στο τώρα λοιπόν με προετοιμασία για το μέλλον αλλά χωρίς να ζούμε εκεί.

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:
  • Datillio, M., & Freeman, A. (2006). Cognitive – Behavioral Strategies in Crisis Intervention. (3rd ed.). Guilford Publications
  • Ehrenreich, J. (2001). Coping with Disasters: A Guidebook to Psychosocial Intervention. New York: Mental Health Workers Without Borders

 

Χρύσα Παπακυργιάκη*Η Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός, Ψυχολόγος/

Cognitive Behavioral Coach- Specialty Anxiety

Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση