Αρχική Υγεία - Διατροφή 3 πράγματα που δεν είχατε σκεφτεί για την Κρίση Πανικού

3 πράγματα που δεν είχατε σκεφτεί για την Κρίση Πανικού

0
Κρίση πανικού
Διαφήμιση

Η κρίση πανικού είναι μια κατάσταση που κρυφά ή φανερά βασανίζει πολλές χιλιάδες ανθρώπους. Περίπου ένα άτομο στα 100 έχει γενικότερη διαταραχή πανικού. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν για πρώτη φορά τη διαταραχή όταν είναι περίπου στην ηλικία των 20-25 ετών. Η κατάσταση είναι περίπου δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες.

Όπως και τα περισσότερα αισθήματα άγχους, μια κρίση πανικού μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως:

  1. Ταχυπαλμία
  2. Εφίδρωση
  3. Τρέμουλο
  4. Εξάψεις
  5. Ρίγη
  6. Δυσκολία στην αναπνοή
  7. Αίσθημα πνιγμού
  8. Πόνος στο στήθος
  9. Ναυτία
  10. Ζάλη
  11. Αίσθημα λιποθυμίας
  12. Μούδιασμα που το νιώθετε “σαν να σας τσιμπούν καρφίτσες και βελόνες”
  13. Ξηροστομία
  14. Αιφνίδια ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα
  15. Κουδούνισμα στα αυτιά σας
  16. Αίσθημα τρόμου ή φόβου θανάτου.

Κρίση πανικού

Τα σωματικά συμπτώματα σε μια κρίση πανικού είναι δυσάρεστα, και μπορούν επίσης να συνοδεύονται από έμμονες σκέψεις φόβου και τρόμου. Το άτομο που υποφέρει από κρίσεις πανικού είναι βέβαιο ότι παθαίνει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο και νιώθει έντονα αβοήθητο και απελπισμένο. Για το λόγο αυτό, τα άτομα με διαταραχή πανικού αρχίζουν να φοβούνται για το πότε θα τους συμβεί η επόμενη κρίση, κάτι που προκαλεί έναν φαύλο κύκλο “φόβου της κρίσης πανικού” και αυξάνει την πιθανότητα για μια νέα κρίση πανικού.

  1. Ένα από τα βασικά στοιχεία επομένως της κρίσης πανικού είναι ότι βασίζεται στον Φόβο για μια μελλοντική κρίση. Δεν είναι το ίδιο το επεισόδιο που τρομάζει το άτομο τόσο, αλλά ο φόβος για το επόμενο. Έτσι το άτομο στην προσπάθεια του να ελέγξει το μέλλον του, προσπαθεί να είναι έτοιμο για την επόμενη κρίση αλλά αυτό πιθανότατα το οδηγεί στην επόμενη κρίση!
  2. Επιπλέον, ένα σημαντικό στοιχείο της κρίσης πανικού είναι ότι είναι πολύ….Αντιδραστική. Με αυτό θέλω να πω ότι η κρίση πανικού εάν σκέφτεστε ότι θα την ελέγξετε και δεν πρέπει να την πάθετε, ότι θα την καταπιέσετε με κάποιο τρόπο εν πάση περιπτώση, τότε είναι που σας χτυπάει την πόρτα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν αναγνωρίζει το ΜΗ και το ΟΧΙ αλλά το περιεχόμενο της σκέψης σας. Με άλλα λόγια, εάν φανταστείτε ότι έχετε ένα φακό και φωτίζετε προς την κρίση εκείνη τη στιγμή, την παρατηρήσετε, την βιώσετε αλλά πάντα έχοντας κατά νου ότι δεν είναι αληθινή, τίποτα από όσα σκέφτεστε εκείνη τη στιγμή δεν είναι αληθινά, και είναι κάτι δύσκολο που όμως Θα περάσει σε λίγα λεπτά… τότε αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό κλειδί εξόδου από τις κρίσεις. 
  3. Ένα βασικό στοιχείο επίσης είναι η αναπνοή. Το άτομο που βιώνει κρίση πανικού νιώθει ότι δεν έχει αναπνοή, ότι κλείνει ο λαιμός του και πολλά άλλα που δεν ισχύουν στην πραγματικότητα. Έτσι αναπνέει πιο γρήγορα και αυτό προκαλεί μια μεγαλύτερη ταραχή καθώς οι μικρές και σύντομες αναπνοές εντείνουν το αίσθημα ασφυξίας και πίεσης στους πνεύμονες. Άρα κατά ένα μικρό μέρος, το άτομο μπορεί να ελέγξει την κρίση του ασκώντας έλεγχο στον ρυθμό της αναπνοής του. Μεγάλες ανάσες, ρυθμικά και από τη μύτη ή σε μια χαρτοσακούλα που ασκεί ρυθμιστικό ρόλο στην προκειμένη περίπτωση είναι μια καλή λύση. 

Φυσικά, κλείνοντας θα πρέπει να πούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας και να μην φοβάστε να το κουβεντιάσετε. Δείτε την Κρίση πανικού σαν την προσωπική σας πρόκληση. Δεν είστε μόνοι, αυτό να το θυμάστε…

***

Χρύσα ΠαπακυργιάκηΧρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός, Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων.

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση