Αρχική Περιβάλλον Πρόγραμμα για την απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων στις πόλεις

Πρόγραμμα για την απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων στις πόλεις

0
prasino3
Διαφήμιση

Χρηματοδοτικό πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ, καταρτίστηκε από το Πράσινο Ταμείο για την απαλλοτρίωση ακινήτων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστοι χώροι και δεν ανήκουν στο Δημόσιο.

Χώροι πρασίνου

prasino2

Στόχος του προγράμματος «Απόκτηση ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων στις πόλεις 2019» είναι η χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού (Δήμοι) για την απόκτηση αμιγώς κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου που προβλέπονται σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια, με ιδιαίτερη πολεοδομική σημασία και των οποίων η εξασφάλιση αποζημίωσης έχει επείγοντα χαρακτήρα.

Τα αιτήματα των Ο.Τ.Α. αφορούν σε ώριμες απαλλοτριώσεις σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο και αξιολογούνται ως προς το κριτήριο της πολεοδομικής και κοινωνικής συμβολής της απόκτησης του αιτούμενου κοινόχρηστου χώρου.

Η χρηματοδότηση

παρκο1Το Πράσινο Ταμείο καταβάλλει μόνον το ποσό που αντιστοιχεί αποκλειστικά στα βάρη των Δήμων -και όχι των παρόδιων ιδιοκτητών-  για την απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, όπως πλατείες, άλση, πράσινο, παιδικές χαρές, χώροι στάθμευσης. Αιτήματα που αφορούν ειδικά στη διάνοιξη δρόμων, πεζοδρόμων κ.λπ. (υλοποίηση ρυμοτομίας) δεν εμπίπτουν στους στόχους του προγράμματος και δεν θα εξετάζονται. Κοινωφελείς χώροι, όπως οι προοριζόμενοι για σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς ή αθλητικούς χώρους κ.α. δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο.

Τα διαδικαστικά

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι από τις 30 Δεκεμβρίου 2019 έως και τις 31 Αυγούστου 2020. Οι Δήμοι μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους συμπληρώνοντας το Ειδικό Έντυπο Συμμετοχής που αναρτάται με την παρούσα ανακοίνωση υποβολής προτάσεων, όπου αναφέρονται αναλυτικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η πρόσκληση, ο οδηγός και το ειδικό έντυπο συμμετοχής εδώ: http://www.prasinotameio.gr/index.php/el/anakoinoseis/nea-prasinou-tameiou/406-prosklisi-ypovolis-protaseon-sto-x-p-apoktisi-eleytheron-koinoxriston-xoron-stis-poleis-2019

Διαφήμιση