Αρχική Υγεία - Διατροφή Αν.Μοσχοβάκη: Κάψιμο και ερεθισμός στο λαιμό την Άνοιξη

Αν.Μοσχοβάκη: Κάψιμο και ερεθισμός στο λαιμό την Άνοιξη

0
λαιμός
Διαφήμιση

Ο ερεθισμένος λαιμός, το κάψιμο, η φαγούρα και ο πόνος στο φάρυγγα είναι ιδιαίτερα συνήθη μεταξύ των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζει καθημερινώς ο μαχόμενος παθολόγος κατά την περίοδο της Άνοιξης.

*Της: Δρ.Αν.Μοσχοβάκη 

Συνήθεις αιτίες κατά την περίοδο της Άνοιξης:

  1. Λοιμώξεις: H άνοιξη σηματοδοτεί τη μετάβαση από χαμηλότερες σε υψηλότερες θερμοκρασίες με σημαντική αστάθεια όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες. Ως αποτέλεσμα ευνοείται η διασπορά κοινών αναπνευστικών ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων. Σύνδρομα όπως είναι το κοινό κρυολόγημα, η φαρυγγίτιδα και η αμυγδαλίτιδα, που συνοδεύονται από   φλεγμονή και δυσφορία στο λαιμό δεν είναι σπάνια κατά την περίοδο της Άνοιξης. Τα σύνδρομα αυτά ενδέχεται να συνοδεύονται από πυρετό, δυσκαταποσία, πρήξιμο λεμφαδένων, μπούκωμα, δυσχέρεια αναπνοής.Για σωστή πρόληψη συνιστάται ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποφυγή καπνού και καλή διατροφή που περιλαμβάνει σε σωστή περιεκτικότητα υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, ζωτικές βιταμίνες, άλατα, αντιοξειδωτικά, αποφυγή κατάχρησης τοξικών ουσιών όπως καφέ και αλκοόλ, αποφυγή χώρων με συνωστισμό, καλό πλύσιμο χεριών, άριστη αποκατάσταση νοσημάτων που προκαλούν αυξημένη ευπάθεια όπως είναι ο διαβήτης, αιματολογικά νοσήματα.
  1. Αλλεργίες: Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες, είναι συχνές και συνήθως προκαλούνται από τη γύρη. Όταν αυτά τα αλλεργιογόνα εισπνέονται, το ανοσοποιητικό σύστημα των ευπαθών ατόμων αντιδρά απελευθερώνοντας ισταμίνες και άλλες χημικές ουσίες, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως φτέρνισμα, καταρροή, βουλωμένη μύτη, φαγούρα στα μάτια, βήχα, κόπωση πονοκέφαλο. Ο ερεθισμένος λαιμός είναι επίσης συχνό σύμπτωμα που συχνά συνοδεύεται από κνησμό. Για την πρόληψη των συμπτωμάτων της ανοιξιάτικης αλλεργίας, προσπαθήστε να μείνετε σε εσωτερικούς χώρους τις ημέρες με υψηλά ποσοστά γύρης, κρατήστε τα παράθυρα κλειστά, χρησιμοποιήστε διπλά τζάμια και κλιματισμό με φίλτρο HEPA για να μειώσετε την έκθεση σε αλλεργιογόνα. Η γούνα των κατοικίδιων ζώων όταν εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να πλένεται και να καθαρίζεται. Αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται ειδικά αντιαλλεργικά φάρμακα πρόληψης.
  2. Κλιματιστικά συστήματα:Ο ξηρός αέρας των εσωτερικών χώρων, από ανεπαρκώς συντηρημένα κλιματιστικά μηχανήματα, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό στο λαιμό. Η αναπνοή από το στόμα, συχνή λόγω αλλεργικής ρινικής συμφόρησης κατά την Άνοιξη, μπορεί να επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα.
  1. Παράγοντες που προκαλούν,γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και κακή πέψη. Τα γεύματα σε εστιατόρια, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, η χρήση αλκοόλ είναι δραστηριότητες στις οποίες σημαντικό τμήμα του πληθυσμού επιδίδεται συχνότερα  κατά την Άνοιξη Καλοκαίρι. Κατά την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υγρά του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση καψίματος ή ξινίλας στο στομάχι ή ερεθισμένου λαιμού. Όταν το πρόβλημα είναι έντονο ή υποτροπιάζει πρέπει να αποκλείονται και άλλα υποκείμενα νοσήματα ή παράγοντες που ευθύνονται για το πρόβλημα όπως η διαφραγματοκήλη, η γαστρίτιδα, τα καρκινώματα οισοφάγου, ο  διαβήτης.
  2. Η κατάχρηση τοπικών αποσυμφορητικών: Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, η κατάχρηση τοπικών ρινικών αποσυμφορητικών από τον πληθυσμό αυξάνει κατά την Άνοιξη, λόγω αλλεργικής ρινίτιδας. Η κατάχρησή τους οδηγεί σε φαρμακογενή ρινίτιδα, λόγω αγγειδιαστολής του ρινικού βλεννογόνου, οπισθορρινική έκκριση και ερεθισμένο λαιμό.

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε:

  • Ο ερεθισμένος λαιμός κατά την Άνοιξη δεν έχει πάντοτε ως αιτία την Άνοιξη ή παράγοντες που συνδέονται με την Άνοιξη. Νοσήματα όπως η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα, νεοπλάσματα ή όζοι που ερεθίζουν τον λαιμό, η άπνοια στον ύπνο πρέπει πάντοτε να αποκλείονται μετά από σωστή ιατρική εξέταση από παθολόγο με σφαιρική γνώση και εμπειρία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθούν διαγνωστικές εξετάσεις, όπως επιχρίσματα λαιμού, απεικονιστικές μελέτες ή ενδοσκοπικές διαδικασίες για τον εντοπισμό συγκεκριμένων καταστάσεων που απαιτούν ιατρική παρέμβαση.
  • Η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα είναι απαραίτητα βήματα για τη μείωση των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με το λαιμό.
  • Οι γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο, η κατανάλωση τσαγιού από βότανα με μέλι, η αποφυγή ακραίων θερμοκρασιών στα γεύματα είναι σημαντικά μέτρα στην περίπτωση των απλών λοιμώξεων της Άνοιξης.

Δρ. Αναστασία ΜοσχοβάκηΗ δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι ιατρός-ειδική παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links: http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com

Διαφήμιση