Αρχική Ελλάδα Αμφισβητούν τα εμβόλια οι Έλληνες

Αμφισβητούν τα εμβόλια οι Έλληνες

 

Υποχώρησε αποκαρδιωτικά, μετά την Covid 19, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στους εμβολισμούς και δή εκείνους των παιδιών, σε μια εποχή μάλιστα που στην Ευρώπη “αναβιώνουν” ξεχασμένες ασθένειες και επιδημίες! Αξιοσημείωτο είναι πως το 67% όσων δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια, εγείρουν προβληματισμούς που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

0
εμβόλιο - παιδί - κορίτσι - εμβολιασμός - Covid-19
Εικόνα: UNSPLASH/CDC
Διαφήμιση

Θύμα της Covid 19 αποδείχθηκε πως είναι και …η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στα εμβόλια, αφού καταγράφεται αξιοσημείωτη μείωση του ποσοστού εκείνων που εμπιστεύονται τους εμβολιασμούς. Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό των Ελλήνων που συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού έχει συρρικνωθεί μόλις στο 68%, έναντι του 80% πριν από την πανδημία.
“Η εμπιστοσύνη των πολιτών μειώθηκε κατά 30% στο διάστημα 2019-2023”, επισήμανε σχετικά με τους εμβολιασμούς ο Κ. Σουλιώτης, Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, ότι το 67% όσων δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια εγείρουν προβληματισμούς που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.
Ακόμη, το 80% δηλώνει ότι γνωρίζει πως πρέπει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Ωστόσο, μόνο το 48% αναφέρει ότι εμβολιάστηκε.

Κενό ενημέρωσης και παραπληροφόρηση

Η αβεβαιότητα αλλά και η αγωνία των Ελλήνων πολιτών καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι 2 στους 3 Έλληνες ζητούν ενημέρωση! Ειδικότερα, “περισσότερες καμπάνιες, αλλά και να αφιερώνει περισσότερο χρόνο ο γιατρός ή φαρμακοποιός τους για να τους μιλήσει για την αξία των εμβολίων”, συμπλήρωσε ο κ.Σουλιώτης, τονίζοντας πως υπάρχει ένα τεράστιο κενό ενημέρωσης όσον αφορά την συμμόρφωση.
Επισήμανε, τέλος, την ανάγκη η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας να ασχολείται περισσότερο με τα επιστημονικά δεδομένα.

“Η παραπληροφόρηση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα”, ανέφερε παίρνοντας τον λόγο ο Ά. Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου υγείας, σημειώνοντας πως ο υπουργός Υγείας έχει ήδη καταθέσει αίτημα στον ΟΟΣΑ για την υποστήριξη της χώρας στον τομέα αυτό.
Αναφερόμενος, παράλληλα στο θέμα της επικάλυψης των τριών Επιτροπών που ασχολούνται με τα εμβόλια, τόνισε πως χρειάζεται καλύτερη αλληλουχία για τη ροή της πληροφορίας μεταξύ τους και ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων που έχει η καθεμιά. “Είμαστε ανοιχτοί να επαναξιολογήσουμε τα εμβόλια που έχουμε και να δώσουμε επιπλέον χρηματοδότηση” ανέφερε μεταξύ άλλων. Και, επισήμανε πως οι συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής (HERA) για κοινές προμήθειες, είναι σε προχωρημένο στάδιο.
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος διαπίστωσε, ότι αυτό που λείπει είναι ότι «δεν έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σαν τη σημερινή με τη συμμετοχή της πολιτείας, τεχνοκρατών, επιστημόνων και ασθενών για να δούμε τελικά πόσες ζωές σώθηκαν» μέσα από αυτή την διαδικασία.
Συνεπικουρώντας, στην πραγματικότητα τις απόψεις των συνομιλητών του, ο Γ. Καλαμίτσης, εκπροσωπώντας την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, εκτίμησε ότι “υπάρχει έξαρση επιδημιών γιατί η πληροφορία δεν έχει φτάσει με το σωστό τρόπο εκεί που χρειάζεται“. “Αυτοί που πλήττονται από τα fake news είναι οι πιο ευάλωτοι” συμπλήρωσε και ζήτησε συντονισμένες καμπάνιες για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τον εμβολιασμό.

Έξαρση ξεχασμένων επιδημιών στην Ευρώπη

VACCINE COVID19

Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη καταγράφονται 30.000 κρούσματα ιλαράς, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τον κοκκύτη, καθώς και για άλλες ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί χάρη στον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού” ανέφερε ο Ν. Σύψας, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ. Γι΄ αυτό και ζήτησε από τους γιατρούς “να ενημερώνουν όλους τους ασθενείς τους να εμβολιάζονται”.

“Η δεισιδαιμονία και η άγνοια που ταλανίζουν το ανθρώπινο γένος βγήκαν στην επιφάνεια με την πανδημία” πρόσθεσε, στηλιτεύοντας την στάση ορισμένων γιατρών και κληρικών αλλά και τον λαϊκισμό κάποιων πολιτικών, που κλόνισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη.

“Τα εμβόλια είναι η καλύτερη επένδυση στην δημόσια υγεία”κατέληξε ο κος Σύψας, τονίζοντας πωςγια κάθε 1 ευρώ που θα επενδύσει η πολιτική στα εμβόλια θα πάρει πίσω 3 ευρώ άμεσα από νοσηλείες που θα αποφύγει και 10 ευρώ από έμμεσο κοινωνικό κόστος, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια σε βάθος χρόνου”.

Στην άποψη ότι τα εμβόλια ” δεν είναι  κόστος αλλά επένδυση” εστίασε και ο Antonino Biroccio, BoD President & General Manager της GSK Greece.Όπως ανέφερε, πάνω από το 50% Ευρωπαίων θα έχει ξεπεράσει τα 50 έτη έως το 2025, και  αυτό σημαίνει ότι “τα άτομα που είναι στην πιο παραγωγική ηλικία πρέπει να είναι προστατευμένα”. Επιπλέον, με θετικό πρόσημο, επισήμανε το γεγονός ότι στην Ελλάδα, οι δαπάνες για τον εμβολιασμό είναι ξεχωριστές από τις δαπάνες για τα φάρμακα.

Διαφήμιση