Αρχική Ελλάδα Έρχεται ο νέος ΚΟΚ

Έρχεται ο νέος ΚΟΚ

Από το 2007 που έγινε η τελευταία σημαντική τροποποίηση του ΚΟΚ έως σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ο νέος ΚΟΚ είναι έτοιμος και προσεχώς το σχετικό νομοσχέδιο  θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Διαφαίνεται ότι δίνεται έμφαση στα δίκυκλα οχήματα.

0
Διαφήμιση

 

Καθ΄ οδόν βρίσκεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Ακριβέστερα, το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και το επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Προιδεάζοντας για τις κατευθύνσεις του, από το βήμα του 9ου οικονομικού φόρουμ των Δελφών, η κα Αλεξοπούλου παρατήρησε ότι ” εντός της πόλης, είναι πάρα πολύ σημαντική, η συνύπαρξη των οχημάτων, που μπορεί να επιτευχθεί με την μείωση των ορίων ταχύτητας (…) Στόχος μας είναι να μηδενίσουμε νεκρούς και τραυματίες. Χτες βρισκόμασταν στο συνέδριο ‘‘Sustainable Ride’’ όπου συζητούσαμε για τις μοτοσυκλέτες. Τα δεδομένα δεν είναι καλά. Το 40% των τροχαίων αφορά στα δίκυκλα και ένα στα δυο τροχαία πραγματοποιείται εντός πόλης από τους ευάλωτους χρήστες της οδού. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει και προς αυτή την κατεύθυνση έχει σχεδιαστεί ο νέος ΚΟΚ”.

Σύμφωνα με την υφυπουργό ο  Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, “δέχτηκε την τελευταία σημαντική αλλαγή το 2007. Από τότε έχουν αλλάξει τα δεδομένα εντός πόλης. Ο νέος ΚΟΚ που βασίζεται στα νέα δεδομένα, είναι έτοιμος και το επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, πριν πάρει τον δρόμο για τη Βουλή”.

Εν τω μεταξύ, στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει στην Αθήνα το σύστημα «Tap n’ Pay“, αρχής γενομένης από τις γραμμές express που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο, όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ μετά το Πάσχα θα τεθούν σε κυκλοφορία και τα ηλεκτρικά λεωφορεία.

Ερωτηθείσα σχετικά η κα Αλεξοπούλου, δεσμεύθηκε, ότι “πολύ σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή και στην Αθήνα”, ενώ άφησε να διαφανεί ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που είχαν αρχικά τεθεί για την πλήρη ανάπτυξή του, παρά τη μικρή καθυστέρηση της εφαρμογής του στην πρωτεύουσα (αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτη). Όπως σημείωσε, ήδη σε κάποιες πόλεις, όπως η Κέρκυρα και η Λάρισα, η υπηρεσία αυτή προσφέρεται.

Παράλληλα, η  κα Αλεξοπούλου, επέμεινε στις επιδοτήσεις υπέρ των επαγγελματιών ταξί για να αποκτήσουν τα δικά τους “πράσινα” οχήματα, απευθύνοντας του πρόσκληση ν ανταποκριθούν: “Καθένας από τους 22 δικαιούχους θα λάβουν για τα νέα τους επαγγελματικά ηλεκτρικά ταξί το ποσό 22.500 ευρώ. Πρόκειται για μία γενναία επιδότηση και προτρέπω όλους τους επαγγελματίες να επωφεληθούν”, δήλωσε σχετικά.

Διαφήμιση