Αρχική Special Topics Έχετε μήνυμα: Δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος και για καρκίνο παχέος εντέρου-καρδιά

Έχετε μήνυμα: Δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος και για καρκίνο παχέος εντέρου-καρδιά

Η δωρεάν εξέταση για τον καρκίνο παχέος εντέρου αποτελεί τη νέα μεγάλη πραγματικότητα, στο χώρο της Υγείας, ενώ θα ακολουθήσει ο δωρεάν έλεγχος για την καρδιά! Παράλληλα οι γυναίκες θωρακίζονται με τη δωρεάν μαστογραφία και τον δωρεάν έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

0
Fecal,Occult,Blood,(fob),Positive,Test,Result,By,Using,Rapid
Διαφήμιση

Την 1η εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται τα πρώτα sms για το δωρεάν Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου  “Προλαμβάνω” που πλέον θα εφαρμόζεται και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και στη συνέχεια και για την καρδιά! Παράλληλα μετά το Πάσχα θα αρχίσει η αποστολή μηνυμάτων σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών  για δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ από τις 8 Μαΐου θα αρχίσει η αποστολή μηνυμάτων για δωρεάν μαστογραφία.

Σύνταξη: ecozen.gr

Το πρόγραμμα “Προλαμβάνω” για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-65 ετών, και περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα φαρμακεία, αλλά και δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ).

Mitsotakis programma

Η παρουσίαση του ολοκληρωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω», πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τους υπουργούς Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος αλλά και συγκινημένος που ένα όραμα που είχε χρόνια γίνεται πράξη. Η πρόληψη για δεκαετίες ήταν ο φτωχός συγγενής του συστήματος υγείας και όμως όλα τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η πρόληψη σώζει ζωές, τόνισε.

«Η αλαζονεία ότι δεν θα συμβεί σε εμάς»

Τι μας αποτρέπει όμως από τον προληπτικό έλεγχο?  Όπως είπε ο Πρωθυπουργός η αλαζονεία ότι δεν θα συμβεί σε εμάς αλλά πρωτίστως ο φόβος και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Απηύθυνε έκκληση στις γυναίκες που έλαβαν sms για μαστογραφία στο πλαίσιο του προγράμματος ” Φώφη Γεννηματά ” να μην αμελήσουν τις εξετάσεις.

karkinos exetasi jpg

Έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε είπε ο Πρωθυπουργός με όλα τα προγράμματα που σχετίζονται με την πρόληψη, αλλά και να μισήσουμε για τη δημόσια υγεία και να εξηγήσουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και αφορούν την άθληση το κάπνισμα, το αλκοόλ, την υγιεινή διατροφή, την παχυσαρκία. Μπορούμε όλα αυτά να τα αλλάξουμε, κατέληξε.

Αδ. Γεωργιάδης: «Μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται από την αφετηρία κοστίζει λιγότερο»

Ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, μίλησε για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, και για τη σημασία της πρόληψης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται από την αφετηρία κοστίζει λιγότερο. Μοιράστηκε με το κοινό την εμπειρία του από συνάντηση με τον πατέρα του πρωθυπουργού, ο οποίος του είχε πει ότι ψάχνονταν τόσο πολύ με την υγεία του που τα έβρισκε όλα σε αρχικό στάδιο και τα αντιμετώπιζε καλύτερα. Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος κάνει ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Ο υπουργός κάλεσε όλους τους πολίτες οι οποίοι θα λάβουν SMS για προληπτικό έλεγχο να αξιοποιήσουν τα προγράμματα πρόληψης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου μίλησε για το ψηφιακό πρόγραμμα που στηρίζει αυτές τις προληπτικές εξετάσεις. Αναφέρθηκε στη μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε κατά την πανδημία, όπου στάλθηκαν εκατομμύρια sms για εμβολιασμό. Όπως είπε αυτό θα αξιοποιήσουν και για τον προληπτικό έλεγχο και το μήνυμα θα φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Μετά το Πάσχα τα μηνύματα για το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις 13 Μαΐου θα αρχίσουν να αποστέλλονται και τα πρώτα sms για το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις: μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30-65), εξέταση “test pap”(για γυναίκες 21-29), κολποσκόπηση & βιοψία, για γυναίκες με κλινικά ευρήματα, από εξειδικευμένο ιατρό. Το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης για τις γυναίκες στις οποίες συστήνεται, οι οποίες θα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να κάνουν τις επαναληπτικές εξετάσεις εντελώς δωρεάν, σύμφωνα με το είδος των ευρημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 9 στις 10 γυναίκες που διαγιγνώσκονται έγκαιρα με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουν καλύτερη επιβίωση σε σχέση με αυτές που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Το πρόγραμμα αυτό μάλιστα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος εκτός από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, περιλαμβάνει και δωρεάν εμβολιασμό κατά του ιού HPV. Έτσι, έχει επεκταθεί ο εμβολιασμός και στα αγόρια, και καλύπτεται ήδη για το 2024, και θα συνεχίσει και για τα επόμενα χρόνια. Η χώρα μας έχει υιοθετήσει τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλεται στον ιό HPV. Έτσι, βασική μας επιδίωξη είναι έως το 2030 να πετύχουμε: α) τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο κατά του ιού HPV, β) την αύξηση των εμβολιασμών των αγοριών, γ) τη συμμετοχή του 70% των γυναικών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου (τα προγράμματα αυτά ξεκινούν τώρα και συνεχίζουν σε βάθος χρόνου, δεν γίνονται μια κι έξω) και δ) την πρόσβαση σε έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία για τουλάχιστον του 90% των γυναικών με προ καρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο του τραχήλου που θα ανιχνευθούν από το πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την τελευταία χρονιά (2023) διαφαίνεται αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού κατά του ιού HPV κατά 239% σε σχέση με το 2017 και 147% σε σχέση με το 2019.

«Φώφη Γεννηματά»: Μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν γίνει 1.300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε γυναίκες

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Αγαπηδάκη, είπε ότι με τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου περνάμε από το μοντέλο ”θεραπεύουμε ασθένειες στο μοντέλο διατηρούμε τους πολίτες υγιείς”.

mastografia jpg

Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που υλοποιείται στη χώρα. Η αρχή έγινε με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, όπου έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, με 20.000 θετικά ευρήματα και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν γίνει 1.300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε γυναίκες. Περιλαμβάνει, μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από γιατρό, για τον καρκίνο του μαστού.

Διεύρυνση των ηλικιακών ορίων συμμετοχής

Η δεύτερη φάση του προγράμματος αφορά την διεύρυνση των ηλικιακών ορίων συμμετοχής στο πρόγραμμα από 50-69 έτη σε 45-74 έτη, σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες ενσωματώνει και η χώρα μας.

Τα προγράμματα

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη δράση που αφορά τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή πρόληψη, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης». Τα πρώτα SMS θα ξεκινήσουν από 13 Μαίου και θα αφορούν τις γυναίκες 21 έως 65 ετών. Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια νόσος η οποία μπορεί να προληφθεί 100% και το πρώτο βήμα είναι ο εμβολιασμός. Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού έναντι του ιού HPV για τα κορίτσια και αγόρια ηλικίας 15-18 ετών έως το τέλος του 2025.

Σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου η Ελλάδα ακολουθεί την τακτική πρόληψης άλλων ευρωπαϊκών χωρών και αναμένεται την πρώτη εβδομάδα Ιούνιου να ξεκινήσει η αποστολή sms για την διανομή δωρεάν self tests προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών.

Οι πολίτες θα ειδοποιούνται είτε με sms είτε μέσω άυλης συνταγογράφησης. Στα θετικά τεστ για τον δωρεάν έλεγχο καρκίνου παχέος εντέρου θα ακολουθεί και κολονοσκόπηση.

Ο έλεγχος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα ξεκινήσει το δεύτερο 6μηνο του 2024 και θα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη της ανακοπής, του εμφράγματος και πληθώρας άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Θα αφορά ηλικίες από 30 έως 70 ετών.

Η κ. Αγαπηδάκη μίλησε και για άλλα προγράμματα πρόληψης που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, όπως για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του δέρματος.

Διαφήμιση