Αρχική Special Topics Μόλις πέρασαν 108 χρόνια από το πρώτο κινητό τηλέφωνο-Η ιστορία

Μόλις πέρασαν 108 χρόνια από το πρώτο κινητό τηλέφωνο-Η ιστορία

Φαντάζει σαν ιστορία επιστημονικής ιστορίας αλλά 108 χρόνια πριν, ακριβώς το 1906, λειτούργησε το πρώτο τηλέφωνο τσέπης που θεωρείται προάγγελος του κινητού! Όλη η ιστορία και οι πρωταγωνιστές είναι εδώ!

0
Martin Cooper Motorola jpg
Διαφήμιση

 

Ακριβώς σαν σήμερα 28 Απριλίου το μακρινό 1906, συνολικά 108 χρόνια πριν (!), η εφημερίδα World της Νέας Υόρκης δημοσίευσε άρθρο σύμφωνα με το οποίο ο Τσαρλς Όλντεν κατασκεύασε ένα τηλέφωνο τσέπης, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ο πρόδρομος του κινητού τηλεφώνου. Δύο χρόνια αργότερα, το 1908, ένας αγρότης πεπονιών από το Κεντάκι, ο Nathan Stubblefield, έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ για την τεχνολογία του ασύρματου τηλεφώνου!

Σύνταξη:ecozen.gr

Το κινητό τηλέφωνο που σήμερα αποτελεί…προέκταση του χεριού μας(!) και θεωρείται αδιανόητη η ζωή χωρίς αυτό έχει μακρά ιστορία που ξεκίνησε με πειράματα επικοινωνιών από και προς κινούμενα οχήματα και όχι προς φορητές συσκευές.

“Μπορείτε να με ακούσετε τώρα;” είναι η περίφημη φράση που ακούστηκε από αστυνομικό όταν το 1921, το Αστυνομικό Τμήμα του Ντιτρόιτ εγκατέστησε κινητούς ασυρμάτους 2 MHz στα περιπολικά του. Τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά: αντιμετώπισαν «συνωστισμό στα κανάλια και τρομερές παρεμβολές!».

tilephono

Ωστόσο, μπορεί να μην γνωρίζετε ότι η ιστορία των κινητών τηλεφώνων ξεκινά επίσημα από το 1908, όταν εκδόθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ στο Κεντάκι για ένα ασύρματο τηλέφωνο. Το κινητό τηλέφωνο εφευρέθηκε ήδη από τη δεκαετία του 1940, όταν οι μηχανικοί που εργάζονταν στην AT&T ανέπτυξαν κυψέλες για σταθμούς βάσης κινητών τηλεφώνων.

motorola
Ο δόκτωρ Μάρτιν Κούπερ της Motorola

Τα πρώτα κινητά τηλέφωνα δεν ήταν στην πραγματικότητα κινητά τηλέφωνα. Ήταν αμφίδρομοι ασύρματοι που επέτρεπαν σε ανθρώπους όπως οι οδηγοί ταξί και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να επικοινωνούν. Αντί να βασίζονται σε σταθμούς βάσης με ξεχωριστές κυψέλες (και το σήμα να περνάει από τη μία κυψέλη στην άλλη), τα πρώτα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας περιλάμβαναν έναν πολύ ισχυρό σταθμό βάσης που κάλυπτε μια πολύ ευρύτερη περιοχή.

Στα μεταγενέστερα χρόνια, οι κύριες προκλήσεις τέθηκαν στην ανάπτυξη διαλειτουργικών προτύπων και στην αντιμετώπιση της εκρηκτικής επιτυχίας και της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για εύρος ζώνης και αξιοπιστία. Παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο τα στατιστικά στοιχεία των κινητών τηλεφώνων έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, είμαστε σε θέση να δούμε πώς αυτές οι συσκευές εξελίχθηκαν στα smartphones που χρησιμοποιούμε σήμερα. Αλλά ας δούμε το χρονολόγιο στο οποίο κατέληξε η έρευνα του www.uswitch.com που υπογράφει ο Ray Ali.

1926: Η πρώτη υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας προσφέρθηκε στους επιβάτες της πρώτης θέσης της Deutsche Reichsbahn που ταξίδευαν μεταξύ Βερολίνου και Αμβούργου.

1946: Οι πρώτες κλήσεις πραγματοποιήθηκαν με ραδιοτηλέφωνο αυτοκινήτου στο Σικάγο. Λόγω του μικρού αριθμού των διαθέσιμων ραδιοσυχνοτήτων, η υπηρεσία έφτασε γρήγορα στη χωρητικότητά της.

1956: Το πρώτο αυτοματοποιημένο σύστημα κινητής τηλεφωνίας για ιδιωτικά οχήματα ξεκίνησε στη Σουηδία. Η συσκευή που έπρεπε να εγκατασταθεί στο αυτοκίνητο χρησιμοποιούσε τεχνολογία λυχνίας κενού με περιστροφικό επιλογέα και ζύγιζε 40 κιλά.

1969: Ιδρύεται ο όμιλος Nordic Mobile Telephone (NMT). Περιλάμβανε μηχανικούς που εκπροσωπούσαν τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία και ήθελαν ένα σύστημα κινητής τηλεφωνίας που να επικεντρώνεται στην προσβασιμότητα.

1973: Ο δρ Martin Cooper γενικός διευθυντής του τμήματος επικοινωνιακών συστημάτων της Motorola πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια κλήση κινητού τηλεφώνου που ζύγιζε 1,1 kg.

1982: Μηχανικοί και διοικητικοί υπάλληλοι από έντεκα ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη για να εξετάσουν αν ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό σύστημα κινητής τηλεφωνίας ήταν τεχνικά και πολιτικά εφικτό. Η ομάδα υιοθέτησε το σκανδιναβικό μοντέλο συνεργασίας και έθεσε τα θεμέλια ενός διεθνούς προτύπου.

1985: Ο κωμικός Ernie Wise πραγματοποίησε την πρώτη «δημόσια» κλήση κινητής τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό της παμπ Dickens στην αποβάθρα St Katherine’s προς τα κεντρικά γραφεία της Vodafone με πλήρη ενδυμασία αμαξά.

1987: Εγκρίνονται οι τεχνικές προδιαγραφές για το πρότυπο GSM, με έμφαση στη διαλειτουργικότητα πέρα από τα εθνικά σύνορα και τις συνακόλουθες διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων, την ποιότητα των κλήσεων και το χαμηλό κόστος.

minima vodafone jpg
Το πρώτο μήνυμα (SMS) στον κόσμο στάλθηκε μέσω του δικτύου της Vodafone στις 3 Δεκεμβρίου 1992 στο Ηνωμένο Βασίλειο, και έγραφε “Merry Cristmas”!

1992: Το πρώτο μήνυμα SMS στον κόσμο αποστέλλεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Neil Papworth, ένας προγραμματιστής για έναν εργολάβο τηλεπικοινωνιών που είχε αναλάβει την ανάπτυξη μιας υπηρεσίας μηνυμάτων για τη Vodafone, έστειλε στον Richard Jarvis, διευθυντή της Vodafone, ένα μήνυμα κειμένου «Καλά Χριστούγεννα».

Για την ιστορία, η Motorola, στις 3 Απριλίου 1973, ήταν η πρώτη εταιρεία που παρήγαγε μαζικά το πρώτο φορητό κινητό τηλέφωνο. Αυτά τα πρώιμα κινητά τηλέφωνα αναφέρονται συχνά ως κινητά τηλέφωνα 0G ή κινητά τηλέφωνα μηδενικής γενιάς. Τα περισσότερα τηλέφωνα σήμερα βασίζονται στην τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 3G, 4G και πλέον 5G!

Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πρώτες προσπάθειες των Σουηδών, Φιλανδών και Αμερικανών. Όμως, ως ληξιαρχική πράξη γέννησής της θεωρείται η 3η Απριλίου 1973.

«Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο» του είπε. «Παρότι δεν είχαμε τις καλύτερες των σχέσεων, μου συμπεριφέρθηκε πολύ ευγενικά», δήλωσε χρόνια αργότερα ο Κούπερ σε μια συνέντευξή του. Η Bell πήρε τη ρεβάνς το 1978, κατασκευάζοντας το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που ήταν αναγκαίο για την εξέλιξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κινητού.

Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 τα κινητά τηλέφωνα ήταν ογκώδη για να μεταφέρονται στην τσέπη κι έτσι ήταν εγκατεστημένα κυρίως σε αυτοκίνητα. Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης ήταν το μοντέλο της Μοτορόλα DynaTAC8000X. Υπήρξε η ναυαρχίδα των λεγόμενων κινητών πρώτης γενιάς (1G).

Ήταν ένα μουντό ανοιξιάτικο πρωινό στη Νέα Υόρκη. Ο δόκτωρ Μάρτιν Κούπερ της Motorola, περπατώντας σ’ ένα δρόμο της αμερικάνικης μεγαλούπολης ήξερε ότι έγραφε ιστορία. Στα δυο του χέρια κρατούσε μια συσκευή που έμοιαζε με φορητό ασύρματο. Είχε ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Ήταν το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό MotorolaDynaTAC. Σχημάτισε τον αριθμό του βασικού ανταγωνιστή του, Τζόελ Ενγκελ, που δούλευε για λογαριασμό της Bell Labs.

Στις αρχές του 21ου αιώνα ήλθαν τα κινητά τρίτης γενιάς (3G), με τις απεριόριστες δυνατότητες των πολυμέσων. Σήμερα, η διείσδυση του κινητού τηλεφώνου στον πλανήτη αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, ιδίως στις φτωχές χώρες του πλανήτη, όπως η Αφρική. Οι ενεργές συσκευές ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια, με την τάση να είναι ανοδική. Η νοτιοκορεατική εταιρεία Samsung, με μερίδιο αγοράς 23% (Δεκέμβριος 2012), κατέχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως.

kinita tilepfona

Στην Ελλάδα η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της το 1992, με την προκήρυξη διαγωνισμού από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τη χορήγηση δύο αδειών. Ο αποκλεισμός του ΟΤΕ από τη διαδικασία αδειοδότησης προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αντέτεινε την αφερεγγυότητα του οργανισμού (καθυστερήσεις στις συνδέσεις σταθερών τηλεφώνων που έφθανε και τα 15 χρόνια, Υπόθεση Τόμπρα κ.ά.), αλλά και τα οικονομικά οφέλη, που θα είχε από τη χορήγηση των αδειών σε ιδιωτικές εταιρείες.

panafon vodafone png

Τελικά, οι δύο άδειες κατακυρώθηκαν στην Panafon (νυν Vodafone), πολυμετοχική εταιρεία με επικεφαλής την αγγλική Vodafone, και στην ιταλική Telestet (μετέπειτα TIM στη συνέχεια WIND και πλέον NOVA).

H Telestet ξεκίνησε την εμπορική της εκμετάλλευση στις 29 Ιουνίου 1993 και η Panafon την 1η Ιουλίου του ίδιου χρόνου. Η Cosmote, συμφερόντων ΟΤΕ, ήταν o τρίτος παίκτης της αγοράς (Ιανουάριος 1998) και η Q, εταιρεία του ομίλου Φέσσα, ο τέταρτος (19 Ιουνίου 2002). H Q στη συνέχεια εξαγοράσθηκε από την TIM (Ιανουάριος 2006) κι έτσι σήμερα δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες, WIND, Vodafone και Cosmote, που είναι η ηγέτιδα στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας.

COSMOTE INTRO 1024x500

Τους πρώτους μήνες του 1993 τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν μόνο στην Αττική και τα νησιά του Σαρωνικού. Το κόστος ήταν απαγορευτικό για τους πολλούς. Οι συσκευές στοίχιζαν από 700 έως 1400€, το τέλος ενεργοποίησης 85€, το μηνιαίο πάγιο 40€ και το λεπτό ομιλίας 0,25€. Έτσι, μόνο 1000 ήταν οι συνδρομητές τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

nova wind

Οι εκτιμήσεις των «ειδικών» έκαναν λόγο για 200.000 συνδρομητές μέσα σε μια δεκαετία. Απέτυχαν παταγωδώς στις προβλέψεις τους. 13 χρόνια μετά, λειτουργούσαν στη χώρα μας 13.551.000 συσκευές (Δεκέμβριος 2006), που καλύπτουν το 120,5% του ελληνικού πληθυσμού, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού και κινητών τηλεφώνων.

Πηγές: www.sansimera.gr, www.uswitch.com

Διαφήμιση