Αρχική Special Topics Ο εφιάλτης είναι ξανά εδώ: Οι πρώτες πυρκαγιές στον Καναδά

Ο εφιάλτης είναι ξανά εδώ: Οι πρώτες πυρκαγιές στον Καναδά

0
Kanada foties peg
Διαφήμιση

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι στη Βρετανική Κολομβία έχουν λάβει εντολή από τις αρχές να εκκενώσουν την περιοχή μετά την εκδήλωση των πρώτων μεγάλων πυρκαγιών του έτους στον Καναδά.

Σύνταξη:ecozen.gr

Οι κάτοικοι της μικρής πόλης Φορτ Νέλσον, που απέχει περίπου 995 μίλια από το Βανκούβερ, κλήθηκαν να φύγουν αμέσως μετά την πυρκαγιά που ξεκίνησε την Παρασκευή και σχεδόν διπλασίασε το μέγεθός της μέσα σε 24 ώρες. Οι πυρκαγιές έχουν πλέον εξαπλωθεί σε περίπου 30 τετραγωνικά μίλια συνολικά στον δυτικό Καναδά, ανέφερε το Reuters.

Την Κυριακή, οι χάρτες της υπηρεσίας δασοπυρόσβεσης της Βρετανικής Κολομβίας έδειχναν ότι η πυρκαγιά καίει μόλις λίγα χιλιόμετρα δυτικά των ορίων της πόλης Φορτ Νέλσον. Η πόλη, καθώς και το Ινδιάνικο Καταφύγιο Φορτ Νέλσον, έχουν συνολικό πληθυσμό περίπου 3.500 κατοίκων.

foties Kanadas

Ο Περιφερειακός Δήμος των Βόρειων Βραχωδών Ορέων (NRRM) και το Πρώτο Έθνος του Φορτ Νέλσον εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιούν τους ανθρώπους που επιλέγουν να παραμείνουν ότι «δεν είναι διαθέσιμες ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ούτε παντοπωλεία ή άλλες ανέσεις».

Πλάνα που μοιράστηκαν στο διαδίκτυο από ντόπιους έδειξαν πυκνά σύννεφα καπνού να υψώνονται στον ουρανό, ενώ σε ορισμένες φωτογραφίες η ομίχλη φαίνεται να καλύπτει μεγάλες εκτάσεις.

Ένας προηγούμενος συναγερμός, που είχε εκδοθεί από την NRRM το Σάββατο 11/5 για τις περιοχές Nogah και Patry Creek, έγραφε: «Αυτός ο συναγερμός εκκένωσης έχει εκδοθεί για να σας προετοιμάσει να εκκενώσετε τις εγκαταστάσεις ή την περιουσία σας σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

canada jpg

Οι κάτοικοι θα ειδοποιηθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα πριν από την εκκένωση– ωστόσο, ενδέχεται να λάβετε περιορισμένη ειδοποίηση λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών».

Ο συναγερμός συμβούλευε τους κατοίκους να εντοπίσουν τα μέλη της οικογένειάς τους, να συσκευάσουν βασικά αντικείμενα, να προετοιμαστούν για τη μετακίνηση ευάλωτων ατόμων και κατοικίδιων ζώων και να κανονίσουν τη μεταφορά και τη διαμονή τους εκ των προτέρων.

Την Κυριακή 12/5, ο δήμαρχος του δήμου, Ρομπ Φρέιζερ, δήλωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι στο Φορτ Νέλσον και γύρω από αυτό έχουν εκκενωθεί, προσθέτοντας ότι η αστυνομία πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα για να διασφαλίσει ότι όλοι βγήκαν έξω, σύμφωνα με το Associated Press. Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι το Γενικό Νοσοκομείο του Φορτ Νέλσον εκκενώθηκε με ασφάλεια και έκλεισε μέχρι νεωτέρας.

Πέρυσι, στον Καναδά σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ πυρκαγιών που ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τη Βρετανική Κολομβία.

Οι πυρκαγιές οδήγησαν επίσης σε πνιγηρό, πυκνό καπνό που κυλούσε νότια σε τμήματα των ΗΠΑ, μετατρέποντας τον ουρανό σε ένα αποκαλυπτικό πορτοκαλί χρώμα σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον. Αυτό το Σαββατοκύριακο, οι αρχές στην Αλμπέρτα εξέδωσαν συναγερμό για μια πυρκαγιά 16 μίλια νοτιοδυτικά του κέντρου πετρελαϊκής άμμου Fort McMurray, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την ορατότητα στους αυτοκινητόδρομους σε ορισμένες περιοχές.

Η πυρκαγιά αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε 21 τετραγωνικά μίλια, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε αναφερθεί την Παρασκευή 10/5, αν και δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για τη μεγάλη καναδική πετρελαϊκή πόλη.

Αλλού το Σάββατο 11/5 , οι ισχυροί άνεμοι έσπρωξαν τον καπνό σε όλη την Αλμπέρτα, θέτοντας την πόλη του Έντμοντον υπό συμβουλευτική για την ποιότητα του αέρα με τα επίπεδα κινδύνου να αξιολογούνται σε 10 και άνω, ή «πολύ υψηλό κίνδυνο», σύμφωνα με την πρόβλεψη. Οι μετεωρολόγοι δεν προβλέπουν βροχή και έχουν συμβουλεύσει τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Διαφήμιση