Αρχική Special Topics Μαρία Αριστοτέλους: Η 32χρονη αθλήτρια νίκησε τον καρκίνο σε 6 μήνες και...

Μαρία Αριστοτέλους: Η 32χρονη αθλήτρια νίκησε τον καρκίνο σε 6 μήνες και πετάει! (Βίντεο)

Νεαρά κορίτσια – σύγχρονες ηρωίδες καθώς βγαίνουν νικήτριες από τη μάχη με τον καρκίνο που σημειώνει υψηλά ποσοστά σε νεαρές ηλικίες! Τι δείχνουν οι τελευταίες μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο!

0
Aristotelous karkinos peg
Διαφήμιση

Η 32χρονη Κύπρια αθλήτρια του άλματος επί κοντώ, Μαρία Αριστοτέλους δίνει μαθήματα δύναμης, θάρρους, υπομονής και αισιοδοξίας σε όλους όσοι δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο και ξεκινά τη νέα φάση της ζωής της λέγοντας “Άντε γειά” στον καρκίνο που την ταλαιπώρησε για 6 μήνες.

Όμως γιατί όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι αυξάνονται τα περιστατικά στους νέους;

Σύνταξη: ecozen.gr

Η νεαρή αθλήτρια Μαρία Αριστοτέλους, εδώ και μερικές ημέρες έχει κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή της καθώς βγήκε “καθαρή” από τις εξετάσεις παρ΄όλο που είχε διαγνωστεί με επιθετικό καρκίνο. Η ίδια απολαμβάνει πλέον τη ζωή με ακόμη περισσότερη αισιοδοξία και χαμόγελα όπως και η νεαρή Ανδριώτισσα Μαρία Μπουμπούκα που πρόσφατα ανακοίνωσε στο Tik Tok ότι βγήκε νικήτρια από την περιπέτειά της!

Και τα δυο κορίτσια είχαν μοιραστεί δημόσια την περιπέτεια της υγείας τους αντλώντας δύναμη από τις ευχές και τη στήριξη του κόσμου και προσφέροντας ταυτόχρονα σπουδαίο έργο σε όσους αισθάνονται ότι δεν έχουν το κουράγιο να αντιμετωπίσουν την ασθένεια.

“Δεν ήταν θεριό, ούτε τέρας, ούτε η κακιά αρρώστια.
Ήταν καρκίνος και είναι παρελθόν!”, έγραψε η Μαρία Αριστοτέλους στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram και όλοι κατάλαβαν βγήκε νικήτρια από τη μάχη που έδωσε τους τελευταίους 6 μήνες!

Πιο αναλυτικά, η Μαρία Αριστοτέλους γράφει στην ανάρτησή τη;:

“Δεν ήταν θεριό, ούτε τέρας, ούτε η κακιά αρρώστια.
Ήταν καρκίνος και είναι παρελθόν!
Τα ωραιότερα νέα!
Είμαι καθαρή!
Τον νικήσαμε!
Η νίκη αυτή δεν ανήκει σε εμένα αλλά στην ιατρική.
Τι κι αν ήταν 4ο στάδιο, τι κι αν ήταν επιθετικός, ο καρκίνος ως επί το πλείστον είναι ιάσιμος και δεν πρέπει να τρέμουμε στο άκουσμα αυτής της λέξης.
Όταν είπα ότι ήμουν έτοιμη για ότι ακολουθήσει, σίγουρα μιλούσε η άγνοια κινδύνου που με διακατείχε.
Δεν ήξερα τι εστί χημειοθεραπείες, τι σήμαινε ανοσοκαταστολή.
Δεν φανταζόμουν καν τι ερχόταν.
Ίσως να ήταν καλύτερα έτσι!

Aristotelous Maria jpg

Γιατί ο καρκίνος θέλει θάρρος και θράσος!
Δεν έβλεπα τα δύσκολα που ήταν μπροστά μου ως βουνό.
Εστίαζα στο παρόν και έλεγα πάμε βήμα βήμα και όλα θα γίνουν!
Και πώς θα γινόταν αλλιώς;
Αφού είχα δίπλα μου την καλύτερη ιατρική ομάδα του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, με επικεφαλής την ογκολόγο μου Δρ. Αναστασία Κωνσταντινίδου.
Όλοι τους συνέβαλαν ώστε αυτό το ταξίδι να είναι όσο πιο όμορφο γινόταν και σίγουρα με αίσιο τέλος!
Το ραυδομυοσάρκωμα εμφανίζεται σε παιδάκια μέχρι 5 χρόνων.
Γιατί σε εμένα δεν είπα ΠΟΤΕ..! Αντιθέτως όταν ανέβαινα τον Γολγοθά έλεγα ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΕ ΕΜΕΝΑ! Ευτυχώς που διάλεξε εμένα και όχι κάποιο παιδάκι! Δεν άντεχα στην ιδέα ότι θα περνούσε κάποιο βρέφος ή παιδί αυτή τη δοκιμασία! Και έλεγα αν μη τι άλλο ο κλήρος έπεσε σε εμένα!
Στην περίπτωση μου, ο καρκίνος ήταν μεταστατικός.
Αυτό σημαίνει πώς μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή.
Για τον λόγο αυτό θα ελέγχομαι τακτικά!
Ο εχθρός είναι ύπουλος και επιθετικός αλλά τώρα ξέρει με ποιαν έχει μπλέξει!
Άντε γειά..!”

Η Μαρία Αριστοτέλους είχε συγκλονίσει ανθρώπους κάθε ηλικίας, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όταν πριν από αρκετές εβδομάδες με μια φωτογραφία στην οποία κρατούσε έναν υπέρηχο έκανε γνωστό ότι …δεν ήταν έγκυος αλλά διαγνώστηκε με καρκίνο! “Ο εχθρός είναι σκληρός, ύπουλος και επιθετικός αλλά μάλλον δεν έχει καταλάβει με τι έχει μπλέξει!“, είχε γράψει η Μαρία Αριστοτέλους στέλνοντας δημόσια μήνυμα στον καρκίνο! Σήμερα αποδεικνύει ότι η αποφασιστικότητά της να νικήσει τον σκληρό, ύπουλο και επιθετικό εχθρό την ανέδειξε εκεί που της αξίζει, στο πιο υψηλό βάθρο, αυτό του νικητή!

Καρκίνος: αύξηση των περιστατικών σε νέες ηλικίες

Τι συμβαίνει όμως και συναντούμε όλο και συχνότερα νέους ανθρώπους, όπως η Μαρία Αριστοτέλους και η Μαρία Μπουμπούκα να δίνουν μάχη με τον καρκίνο; Κανείς δεν ξεχνά επίσης την ηρωίδα μητέρα και σπουδαία Αμερικανίδα μουσικό Cat Janice που όσο έδινε την άνιση όπως εξελίχθηκε μάχη με τον καρκίνο, έγραψε το τραγούδι  Dance You Outta My Head, για να αφήσει τα δικαιώματα στον 8χρονο γιό της. Η πρωτοβουλία της προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης σε κάθε γωνιά του πλανήτη με ανθρώπους που αναπαρήγαγαν το τραγούδι και έκαναν το όνειρό της πραγματικότητα!

Πράγματι, παραδέχεται η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Πρακτορείο FM, έχουν βρεθεί πολλές μελέτες που διαπιστώνουν αύξηση περιστατικών καρκίνου σε μικρότερες ηλικίες και συγκεκριμένα μία αύξηση ορισμένων ειδών καρκίνων, ειδικά στο γαστρεντερικό. Πού οφείλεται όμως αυτό; «Μπορεί να είναι πολλοί λόγοι και δεν τους έχουμε ξεκαθαρίσει όλους. Σε μικρότερο βαθμό οφείλεται στον τρόπο ζωής, γιατί στους νέους ανθρώπους δεν έχουν περάσει οι δεκαετίες που χρειάζονται για να γίνει μετάλλαξη.  Μπορεί να οφείλεται και στις καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις που έχουμε πλέον, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει περίπτωση να οφείλεται και στη ρύπανση του περιβάλλοντος και αυτό είναι μία πολύ μεγάλη ανάλυση που γίνεται αυτή τη στιγμή από την επιστημονική κοινότητα, για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάζει την εμφάνιση καρκίνου, είτε μέσω της τροφικής αλυσίδας, είτε της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Και είναι αλήθεια ότι σε μερικούς ανθρώπους το γενετικό υλικό, τους οδηγεί σε μία προδιάθεση, για να εμφανίσουν διαφόρους τύπους καρκίνων. Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ακόμα και ο ήλιος, όταν έχουμε μεγάλη δόση ηλιοφάνειας, αυξάνει και την πιθανότητα μελανώματος. Επίσης, υπάρχουν άτομα που έχουν νοσήσει σε πολύ νεαρή ηλικία και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποιο ένοχο γονίδιο από αυτά που γνωρίζει η επιστήμη μέχρι σήμερα, οπότε είναι πολλές περιπτώσεις υγιών ανθρώπων ανάμεσά μας που δεν κάνουν κάτι το ανθυγιεινό, και τελικά εμφανίζουν δυστυχώς κάποιο καρκίνο, χωρίς να υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες από αυτούς που γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Γιατί μπορεί η εξέλιξη της επιστήμης σε 20-30 χρόνια να δείξει ότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα γονίδια, ή συγκεκριμένες συμπεριφορές, ή κάποιες ακτινοβολίες που δεν γνωρίζουμε, να οδηγούν σε καρκινογένεση, ακόμη και σε μικρή ηλικία».

Αύξηση της θνησιμότητας 27% σε άτομα κάτω των 50

Η αύξηση της εμφάνισης καρκίνων σε ηλικίες κάτω των 50 δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, σύμφωνα με την καθηγήτρια, καθώς όπως λέει διαπιστώνεται σε μελέτες των τελευταίων 20-30 ετών. «Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, υπήρξε σταδιακή αύξηση των νέων διαγνώσεων της τάξης του 80% στα άτομα κάτω των 50 σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Αντίστοιχα, η θνησιμότητα σε αυτές τις νεαρές ηλικίες κάτω των 50 αυξήθηκε κατά 27%».

Cat Janice γιός jpg
Στιγμιότυπο από τη νοσηλεία της Cat Janice που όσο έδινε την άνιση όπως αποδείχτηκε μάχη με τον καρκίνο είχε στο πλευρό της τον 7χρονο γιό της, αλλά και όλη την υφήλιο που υιοθέτησε το σπουδαίο τραγούδι της!

Η κυρία Ψαλτοπούλου επισημαίνει μάλιστα ότι ο καρκίνος σαν νόσος δεν είναι πολύ συχνός, αλλά ακόμη και σε αυτές τις ηλικίες αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες θανάτου. 

Psaltopoulou Ntora jpeg

«Επειδή όμως δεν μπορούμε να προβλέψουμε, ειδικά για τα νεαρά άτομα, ποιοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο, τουλάχιστον είναι σημαντικό να “ακούμε” το σώμα μας”, αναφέρει η Ντόρα Ψαλτοπούλου. Δηλαδή σε περίπτωση που βλέπουμε κάποια συμπτωματολογία, την οποία δεν είχαμε πριν, θα πρέπει άμεσα να αποταθούμε στον προσωπικό μας γιατρό. Αν δούμε δηλαδή αιμορραγία από κάπου, αλλαγή ενός σπίλου, γαστρεντερικές διαταραχές, έναν πόνος που επιμένει, κάποιο ογκίδιο στο στήθος, πυρετό ή δέκατα που μένουν σταθερά, κάποιους πονοκεφάλους, απώλεια σωματικού βάρους που δεν εξηγείται, θα πρέπει να πάμε στον γιατρό, έτσι ώστε να μας κάνει διαγνωστικές εργαστηριακές απεικονιστικές εξετάσεις, προκειμένου να μας αποκλείσει την ύπαρξη κακοήθειας. Και μην ξεχνάμε ότι όσο πιο γρήγορα διαγιγνώσκουμε ένα νόσημα, ή τον καρκίνο, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία που λαμβάνουμε και μπορεί να φτάνει στην πλήρη ίαση. Επομένως γρήγορη διάγνωση για αποτελεσματική θεραπεία».

Πηγές: AlphaNews, Πρακτορείο FM, Instagram, Tik Tok

Διαφήμιση