Αρχική Special Topics Το πρωτόκολλο της NASA σε περίπτωση που αστεροειδής χτυπήσει τη Γη-Βίντεο

Το πρωτόκολλο της NASA σε περίπτωση που αστεροειδής χτυπήσει τη Γη-Βίντεο

Μπορεί το σενάριο σύγκρουσης της Γης με κάποιον αστεροειδή να θεωρείται ακραίο, ωστόσο η NASA έχει εκπονήσει επιμελώς ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για πάν ενδεχόμενο!

0
Bennu αστεροειδής
Διαφήμιση

Σε προηγούμενες εκθέσεις, η NASA έχει αναλύσει λεπτομερώς την πορεία δράσης που θα ακολουθήσει σε περίπτωση που κάποιος αστεροειδής συγκρουστεί με τη Γη. Η προσέγγιση εστιάζει σε διακριτές φάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη χρονική εγγύτητα της πιθανής πρόσκρουσης.

Και μόνο η σκέψη ενός αστεροειδούς που κατευθύνεται προς τη Γη είναι αρκετή για να προκαλέσει ανατριχίλα. Ενώ το Χόλιγουντ έχει απαθανατίσει τέτοια σενάρια σε ταινίες-μπλοκμπάστερ όπως ο εμβληματικός «Αρμαγεδδών» του Μάικλ Μπέι, η προοπτική μιας τέτοιας καταστροφής παραμένει σταθερά εδραιωμένη στη σφαίρα της φαντασίας.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο, η NASA έχει εκπονήσει επιμελώς ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που κάποιος αστεροειδής χτυπήσει τη Γη και κάνει αυτό το εφιαλτικό σενάριο σκληρή πραγματικότητα.

Εν μέσω των φιλόδοξων προσπαθειών της να προωθήσει τους αστροναύτες προς τον κόκκινο πλανήτη Άρη, η NASA δεν φείδεται προσπαθειών για να επανεξετάσει και να βελτιώσει σχολαστικά τα πρωτόκολλά της ώστε να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κοσμικής καταστροφής.

«Δεν υπάρχουν γνωστές απειλές για τη Γη, αλλά η ειδικός σε θέματα πλανητικής άμυνας Kelly Fast λέει ότι είναι σημαντικό να βρούμε τους αστεροειδείς πριν μας βρουν αυτοί», υπογραμμίζει η NASA.

Σε μια ειλικρινή συνομιλία με την ειδικό της NASA σε θέματα αστεροειδών, Kelly Fast, διευκρινίζονται οι ιδιαιτερότητες της προετοιμασίας της NASA για ένα τέτοιο πρωτοφανές γεγονός.

Η Fast υπογραμμίζει την προληπτική στάση που υιοθετεί η NASA, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να αναχαιτιστούν οι αστεροειδείς πριν αποτελέσουν άμεση απειλή για την ανθρωπότητα.

«Μια σύγκρουση αστεροειδούς είναι η μόνη φυσική καταστροφή που θα μπορούσε να αποτραπεί», υποστηρίζει η Fast.

«Το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA υποστηρίζει προγράμματα για την ανακάλυψη αστεροειδών και τον υπολογισμό των τροχιών τους σε βάθος χρόνου.

Εάν μια απειλή σύγκρουσης αστεροειδούς ανακαλυφθεί χρόνια ή δεκαετίες πριν, τότε μια αποστολή εκτροπής θα μπορούσε να είναι δυνατή. Η πρώτη σειρά εργασιών για την πλανητική άμυνα είναι να βρεθούν οι αστεροειδείς».

Πέρα από το πεδίο της ανίχνευσης, η στρατηγική της NASA επεκτείνεται στην ταχεία και αποφασιστική δράση μπροστά στον επικείμενο κίνδυνο.

Σε περίπτωση εντοπισμού μιας απειλής, η NASA θα δρομολογήσει έναν καταρράκτη συντονισμένων αντιδράσεων, ξεκινώντας με επίσημες προειδοποιήσεις που θα αποσταλούν στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, ακολουθούμενες από ολοκληρωμένη διάδοση πληροφοριών στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Προηγούμενες εκθέσεις έχουν περιγράψει την πορεία της αντίδρασης της NASA, οριοθετώντας διακριτές πορείες δράσης ανάλογα με τη χρονική εγγύτητα της σύγκρουσης.

Σε σενάρια όπου υπάρχει αρκετός χρόνος, θα δοθεί προτεραιότητα στις προσπάθειες εκτροπής του αστεροειδούς από την πορεία σύγκρουσης.

Ωστόσο, καθώς το παράθυρο ευκαιρίας στενεύει, μπορεί να καταστούν αναγκαία τα ενδεδειγμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ελεγχόμενης έκρηξης, για την αποτροπή της καταστροφής.

Διαφήμιση