Αρχική Special Topics ΠΟΥ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στο αγελαδινό γάλα

ΠΟΥ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στο αγελαδινό γάλα

“Καμπανάκι” κρούει ο ΠΟΥ μετά τον εντοπισμό του ιού της γρίπης των πτηνών H5N1, σε υψηλές ποσότητες σε αγελαδινό γάλα τις τελευταίες εβδομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες.  

0
farm arthrou
Διαφήμιση

Σε πολύ υψηλές ποσότητες σε γάλα από αγελάδες που έχουν μολυνθεί, εντοπίστηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χωρίς να είναι σαφές για πόσο μπορεί να επιζήσει.

Είναι γνωστό ότι κρούσματα σε αγελάδες εντοπίζονται τις τελευταίες εβδομάδες σε αρκετές Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και στο Τέξας. Οι τοπικές Αρχές τονίζουν ότι τα κρούσματα δεν αποτελούν κίνδυνο για το κοινό γιατί οι φάρμες πρέπει να καταστρέφουν το γάλα από τα άρρωστα ζώα.

Η παστερίωση του γάλακτος μπορεί και αυτή να σκοτώσει τον ιό. Η κατανάλωση μόνο παστεριωμένου ή επεξεργασμένου γάλακτος του εμπορίου είναι ασφαλής για τους ανθρώπους.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 (γρίπη των πτηνών Α) εμφανίστηκε το 1996, αλλά από το 2020 τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά πολύ ενώ καταγράφονται και σε άγρια πτηνά, ή άλλα ζώα όπως οι γάτες. Δεκάδες εκατομμύρια πτηνά σε φάρμες και πτηνοτροφεία έχουν πεθάνει ή θανατωθεί λόγω του ιού.
Φέτος τον Μάρτιο καταγράφηκαν για πρώτη φορά κρούσματα σε αγελάδες και κατσίκες στις ΗΠΑ. Η Daily Mail αναφέρει ότι ήταν μία έκπληξη για τους ειδικούς γιατί θεωρούσαν ότι δεν κινδυνεύουν αυτά τα ζώα από τον συγκεκριμένο ιό.
grii ton ptinon mikra.jpg

Το συγκεκριμένο είδος γρίπης είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Μέσα στα τελευταία 20 χρόνια ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 889 κρούσματα σε ανθρώπους από τα οποία 463 κατέληξαν με τον θάνατο του ασθενή ή ποσοστό 52%.
Στις ΗΠΑ καταγράφονται κιόλας δύο κρούσματα σε ανθρώπους που εμφάνισαν πάντως ήπια συμπτώματα. Η τελευταία περίπτωση μάλιστα είναι η πρώτη μετάδοσης ιού των πτηνών από την αγελάδα στον άνθρωπο. Αυτό, όπως σημειώνει ο ΠΟΥ, δείχνει ότι ο ιός βρήκε άλλους δρόμους για να περνά από τον έναν οργανισμό στον άλλο.

Για την ώρα, δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Διαφήμιση