Αρχική Ειδήσεις Φόβος για πανδημία από την Γρίπη των πτηνών-Τι λέει ευρωπαϊκή υπηρεσία

Φόβος για πανδημία από την Γρίπη των πτηνών-Τι λέει ευρωπαϊκή υπηρεσία

Τον φόβο ότι η Γρίπη των πτηνών και η μετάλλαξή του θα μπορούσε να προκαλέσει μία νέα πανδημία εκφράζει η Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ (EFSA), προειδοποιώντας ότι ο ιός εξαπλώνεται γεωγραφικά και προσβάλλει έναν αυξανόμενο αριθμό θηλαστικών.

0
Hens are pictured at a poultry farm in Wortel
Διαφήμιση

Η τελευταία ανακοίνωση της EFSA έρχεται την ώρα που ο ιός της γρίπης των πτηνών εξαπλώνεται σε εκτροφεία αγελάδων σε πολιτείες των ΗΠΑ. Αυτή την εβδομάδα, ένα άτομο που εργαζόταν σε φάρμα στο Τέξας βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών. Η εξάπλωση του ιού ανησυχεί τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία πουλερικών λόγω της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει στα κοπάδια και του κινδύνου μετάδοσης στον άνθρωπο.

Παρόλα αυτά, η EFSA επισημαίνει ότι η μετανάστευση άγριων πτηνών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων στελεχών του ιού τα οποία θα έχουν την ικανότητα να μεταδίδονται ευκολότερα μεταξύ των θηλαστικών.

«Εάν ο ιός από την γρίπη των πτηνών A(H5N1) αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται αποτελεσματικά μεταξύ ανθρώπων, μπορεί να έχουμε μετάδοση μεγάλης κλίμακας λόγω της έλλειψης ανοσολογικής άμυνας των ανθρώπων έναντι των ιών H5», ανέφερε η EFSA στην έκθεσή της.

gripi ptinon1

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), από τον Ιανουάριο του 2003 έως τις 26 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 887 ανθρώπινα κρούσματα, από τα οποία τα 462 ήταν θανατηφόρα- ποσοστό 52%. Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορούσε άτομα τα οποία είχαν έρθει σε επαφή με άρρωστα ή νεκρά πουλερικά ή οικόσιτα ζώα.

Τα άγρια θηλαστικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «γέφυρες» μεταξύ άγριων πτηνών, κατοικίδιων ζώων και ανθρώπων, δήλωσε η EFSA. Τα ζώα συντροφιάς, όπως οι γάτες που ζουν σε νοικοκυριά και έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο, θα μπορούσαν επίσης να μεταδώσουν τον ιό, πρόσθεσε.

Εκτός από τα πουλερικά και τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα θηλαστικά που έχουν μολυνθεί από τον ιό περιλαμβάνουν κατσίκες, γάτες, αλεπούδες, ρακούν, ασβούς, καφέ και πολικές αρκούδες και θαλάσσιους ελέφαντες.

Η EFSA ζήτησε ενισχυμένη επιτήρηση, διασφάλιση της πρόσβασης σε ταχεία διάγνωση, συνεργασία και εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως ο εμβολιασμός.

ΠΗΓΗ: Reuters

Διαφήμιση