Αρχική Ειδήσεις Η γρίπη των πτηνών ξαναχτυπά – Σε συναγερμό όλη η Ευρώπη

Η γρίπη των πτηνών ξαναχτυπά – Σε συναγερμό όλη η Ευρώπη

0
kotopoula unsplash
Διαφήμιση

Mια από τις πιο επιθετικές επιδημίες ασκεί ισχυρές πιέσεις αυτό το χειμώνα στην Ευρώπη, με το ερευνητικό ινστιτούτο Friedrich Loeffler (FLΙ) που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας των ζώων, να κρούει τον κώδωνα της επαγρύπνισης. «Αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή την πιο βίαιη επιδημία της νόσου των πτηνών όλων των εποχών στη Γερμανία και την Ευρώπη», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

Όπως διευκρινίζεται και από πλευράς κυβέρνησης, νέα κρούσματα της νόσου αναφέρονται καθημερινά και δεν προσβάλλονται μόνο τα πτηνά. Μάλιστα, το Ινστιρούτο FLI ανέφερε 46 περιπτώσεις μολύνσεων σε πτηνοτροφεία της Γερμανίας.

Η «γεωγραφία» των μολύνσεων στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, τα στοιχεία του FLI δείχνουν 675 μολύνσεις σε άγρια ​​πτηνά και 534 σε ζώα φάρμας. Έχουν γίνει «άλματα ειδών» της γρίπης των πτηνών και έχουν μολυνθεί θηλαστικά, όπως οι κοινές αλεπούδες στην Ολλανδία και τη Φινλανδία, οι γκρίζες φώκιες στη Σουηδία, οι κοινές φώκιες στη Γερμανία και οι ενυδρίδες στη Φινλανδία.

fokies unsplash

«Οι πληγείσες χώρες κυμαίνονται από τη Φινλανδία έως τις Νήσους Φερόες και την Ιρλανδία, από τη Ρωσία έως την Πορτογαλία», δήλωσαν οι ερευνητές.

Περιπτώσεις γρίπης των πτηνών έχουν επίσης αναφερθεί στον Καναδά, την Ινδία και την Ανατολική Ασία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Τεκμηρίωσης Ασθενειών Flutrackers,  «Μόνο στη Γερμανία, από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 394 μολύνσεις σε άγρια ​​πτηνά, όπως αγριόπαπιες, αγριόχηνες, κύκνους και γλάρους, κυρίως κατά μήκος της ακτής και ιδιαίτερα στο Schleswig-Holstein».

Δυνητικά θύματα και οι ανθρωποι

Αναφορές εντοπισμού κρουσμάων προέρχονται επίσης από τον Καναδά, την Ινδία και την Ανατολική Ασία. Οι προοπτικές για τις επόμενες χειμερινές εβδομάδες δεν είναι καλές, δήλωσε το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ερευνών για την Υγεία των Ζώων. Ο υπότυπος της γρίπης των πτηνών H5N1 κυριαρχεί, ο H5N8 εμφανίζεται επίσης σε μικρό βαθμό.

Ο Η5Ν1 θεωρείται επίσης δυνητικά επικίνδυνος για τον άνθρωπο, μια λοίμωξη μπορεί να είναι θανατηφόρα αν και σε σπάνιες, μεμονωμένες περιπτώσεις.

Μόνο λίγες μεταδόσεις σε ανθρώπους έχουν καταγραφεί για τον H5N8. Οι μεταδόσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί για κανέναν υποτύπο.

Πάνω από 100.000 κοτόπουλα στην Τσεχία θύματα της «γρίπης»

Σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του FLI, καταγράφηκαν 675 μολύνσεις σε άγρια ​​πτηνά και 534 κρούσματα σε φάρμες.

kotopoulo unsplash

Δεκάδες χιλιάδες κοτόπουλα θανατώθηκαν στην Τσεχία μετά τον εντοπισμό του ιού της γρίπης των πτηνών. Σύμφωνα με τις κτηνιατρικές αρχές, χρειάστηκε να θανατωθούν συνολικά 80.000 μολυσμένα ζώα αφού περισσότερα από 100.000 ζώα είχαν πέσει θύματα της ασθένειας στο αγρόκτημα στο Libotenice βόρεια της Πράγας από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ο αποδεδειγμένος ιός H5N1 είναι «πολύ επιθετικός» και σκοτώνει τα ζώα με ιλιγγιώδη ταχύτητα, δήλωσε αξιωματούχος. Κατά συνέπεια, περισσότερα από ένα εκατομμύριο αυγά πρέπει να καταστραφούν.

Η γρίπη των πτηνών οδηγεί σε έλλειψη αυγών

Η γρίπη των πτηνών πλήττει σήμερα σοβαρά άλλες περιοχές. Το Ισραηλινό Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε πρόσφατα μαζικούς θανάτους σε κλωβούς. Εκατοντάδες χιλιάδες ζώα θανατώθηκαν για να αποφευχθεί περαιτέρω μόλυνση.

«Το Υπουργείο Γεωργίας ανησυχεί ότι άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν από μολυσμένες εγκαταστάσεις εκτροφής πτηνών κοντά σε σπίτια», ανέφερε.

Τώρα αναμένεται ότι θα υπάρξει έλλειψη αυγών στην ισραηλινή αγορά – περίπου 14 εκατομμύρια αυγά «χάνονται» κάθε μήνα λόγω γρίπη των πτηνών. Σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης στο Ισραήλ, περίπου το 20 τοις εκατό των γερανών που έρχονται στο Ισραήλ ως αποδημητικά πουλιά από τη νότια Ευρώπη, σταματούν το ταξίδι τους στην  Αφρική υποκύπτοντας στη νόσο.

Διαφήμιση