Αρχική COVID-19 ΕΡΕΥΝΑ Όμικρον: Υψηλά αντισώματα με 3 δόσεις εμβολίου mRNA

ΕΡΕΥΝΑ Όμικρον: Υψηλά αντισώματα με 3 δόσεις εμβολίου mRNA

0
vaccinecovid1 1025x559 1
Διαφήμιση

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το διεθνές περιοδικό New England Journal of Medicine υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, διαπιστώνονται σε όλα τα άτομα που έχουν λάβει τρεις δόσεις εμβολίου mRNA ή σε όσους ανέρρωσαν από COVID-19 και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν με mRNA εμβόλιο.

Το εμβόλιο mRNA-1273 έδειξε 94,1% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσου Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής Όμικρον. Εκτός από παροδικές τοπικές και συστηματικές αντιδράσεις, δεν εντοπίστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολιαζομένων.

Τα μέτρα ελέγχου όπως η χρήση μασκών, η φυσική απόσταση, ο έλεγχος εκτεθειμένων ή συμπτωματικών ατόμων, η ιχνηλάτηση επαφών και η απομόνωση έχουν συμβάλει στον περιορισμό της μετάδοσης όπου έχουν εφαρμοστεί αυστηρά. 

Ωστόσο, αυτές οι ενέργειες έχουν εφαρμοστεί με διαφορετικό τρόπο και έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της νόσου του κοροναϊού 2019 (Covid-19), της νόσου που προκαλείται από τον SARS-CoV-2. 

Απαιτούνται εμβόλια για τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που σχετίζεται με τον Covid-19 και πολλαπλές πλατφόρμες έχουν εμπλακεί στην ταχεία ανάπτυξη υποψηφίων εμβολίων. 

Όπως συμπεραίνεται από την έρευνα, η πλατφόρμα εμβολίου mRNA έχει πλεονεκτήματα ως στρατηγική αντιμετώπισης πανδημίας, δεδομένης της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητάς της στον σχεδιασμό και την κατασκευή ανοσογόνου. 

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα μελέτησε τους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των κορονοϊών της Wuhan και της μετάλλαξης Όμικρον, σε 169 δείγματα πλάσματος, από 47 άτομα με διαφορετική έκθεση σε αντιγόνα του ιού μέσω μόλυνσης, εμβολιασμού ή και των δύο.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος (Αιματολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης.

Τα κύρια σημεία της έρευνας και μελέτης

Σε δείγματα πλάσματος που ελήφθησαν περίπου 1 μήνα και 6 μήνες μετά τη μόλυνση από άτομα που είχαν αναρρώσει από COVID-19, οι τιμές του τίτλου εξουδετερωτικών αντισωμάτων ≥50% (που θεωρούνται προστατευτικές έναντι της λοίμωξης COVID-19) ήταν 58 και 32 φορές χαμηλότερες για την Όμικρον από αυτές έναντι του στελέχους της Wuhan, αντίστοιχα.

Σε δείγματα πλάσματος από άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου mRNA [BNT162b2 (Pfizer–BioNTech) ή mRNA-1273 (Moderna)], 1,3 μήνες πριν από τη δειγματοληψία, οι τιμές εξουδετερωτικών αντισωμάτων ≥50% ήταν 127 φορές χαμηλότερη για την Όμικρον από ό,τι για το στέλεχος της Wuhan.

Στους 5 μήνες μετά τον εμβολιασμό, η ισχύς εξουδετέρωσης ήταν 27 φορές χαμηλότερη για την Όμικρον.Πολλά δείγματα πλάσματος από λήπτες του εμβολίου Ad26.COV2.S εφάπαξ δόσης (Johnson & Johnson), που ελήφθησαν 1 ή 5 μήνες μετά τον εμβολιασμό, δεν είχαν ανιχνεύσιμη εξουδετερωτική δραστηριότητα έναντι της Όμικρον.

Σε συναγερμό για την Όμικρον η Ευρώπη - Ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι λύση;
Εικόνα: UNSPLASH/Fusion Medical Animation

Τα αισιόδοξα μηνύματα

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός ατόμων που είχαν αναρρώσει από τον Covid-19 ή η χορήγηση μιας τρίτης δόσης εμβολίου mRNA σε εμβολιασμένα άτομα, τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου mRNA, οδήγησε σε σημαντικό όφελος στην εξουδετερωτική δράση έναντι της Όμικρον.

Συγκεκριμένα, μετά τον εμβολιασμό σε άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με SARS-CoV-2, οι τιμές εξουδετερωτικών αντισωμάτων ≥50% ήταν 238 φορές και 154 φορές μεγαλύτερες για τους υποτύπους Wuhan και Όμικρον, αντίστοιχα, από τους τίτλους που είχαν τα άτομα μετά τη νόσηση και πριν τον εμβολιασμό.

Για όσους είχαν λάβει δύο δόσεις ενός εμβολίου mRNA περίπου 6 μήνες νωρίτερα, και στη συνέχεια έλαβαν μια τρίτη δόση ενός εμβολίου mRNA περίπου 1 μήνα πριν από τη δειγματοληψία, οι τιμές εξουδετερωτικών αντισωμάτων ≥50% μετά την αναμνηστική δόση ήταν 26 φορές μεγαλύτερες για το στέλεχος της Wuhan και 38 φορές μεγαλύτερες για την Όμικρον.

εργαστήριο - κορονοϊός - covid
Εικόνα: UNSPLASH/Trnava University

Τα συμπεράσματα για μη εμβολιασμένους

Οι τίτλοι εξουδετέρωσης έναντι της Όμικρον ήταν πολύ υψηλοί σε όλα τα άτομα που είχαν αναρρώσει από COVID-19 και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν και σε αυτά που είχαν λάβει τρεις δόσεις εμβολίου mRNA, αλλά οι τίτλοι ήταν χαμηλοί ή μη ανιχνεύσιμοι σε πολλά μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν αναρρώσει από COVID-19 και σε λήπτες μόνο δύο δόσεων εμβολίου mRNA.

Αν και αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η παραλλαγή Όμικρον παρουσιάζει ένα σημαντικό βαθμό διαφυγής από τα εξουδετερωτικά αντισώματα μετά από νόσηση από COVID-19 ή διπλό εμβολιασμό από m–RNA εμβόλια, δηλώνουν επίσης ότι η ενισχυτική δόση εμβολίου m–RNA στις ομάδες αυτές (δηλ. σε αυτούς που είτε είχαν νοσήσει από COVID-19, είτε είχαν κάνει δυο δόσεις εμβολίου 6 μήνες πριν) παρέχουν πρόσθετη προστασία έναντι της μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον και της επακόλουθης νόσου.

Με πληροφορίες από New England Journal of Medicine & Νewsit

Διαφήμιση