Αρχική Special Topics ppGIS LIFE-IP 4 NATURA: Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για τις οικοσυστημικές...

ppGIS LIFE-IP 4 NATURA: Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες σε μια πλατφόρμα

Μια νέα πλατφόρμα, ανοιχτή σε όλους, το ppGISLIFE-IP 4 NATURA, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τα φυσικά οικοσυστήματα της χώρας, για τις υπηρεσίες που αυτά προσφέρουν στον άνθρωπο, καθώς και για τις απειλές που μπορεί να δέχονται. Συγχρόνως, αποτελεί το πρώτο συμμετοχικό Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες και τη φύση της Ελλάδας, στο οποίο ο ρόλος των πολιτών για τον εμπλουτισμό των πληροφοριών είναι κομβικός.

0
unnamed
Διαφήμιση

 

Η νέα αυτή καινοτόμα πλατφόρμα ppGIS LIFE-IP 4 NATURA, η οποία συνοδεύεται από μια δωρεάν ειδική εφαρμογή για κινητά (mobile app), αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου για την προστασία της ελληνικής φύσης LIFE-IP 4 NATURA , από το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και το WWF Ελλάς.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα:

α. Ενημερώνει με απλό τρόπο το ευρύ κοινό για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες – τα οφέλη που αποκομίζει ο άνθρωπος από τα οικοσυστήματα.

β. Δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να συμβάλλουν ενεργά στην ανανέωση του ίδιου του εργαλείου, αξιολογώντας τις οικοσυστημικές υπηρεσίες και καταγράφοντας τις πιέσεις που εντοπίζουν στις περιοχές που επισκέπτονται.

γ. Αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιούν όλα τα επιστημονικά δεδομένα και τις καταγραφές που περιλαμβάνει η πλατφόρμα σχετικά με τα οικοσυστήματα, τις προσφερόμενες οικοσυστημικές υπηρεσίες και την ύπαρξη σοβαρών πιέσεων, με απώτερο στόχο να λαμβάνονται άμεσα τα απαραίτητα μέτρα διαχείρισης.

Ποιες πληροφορίες διατίθενται μέσα από την πλατφόρμα

Ο χρήστης του ppGIS LIFE-IP 4 NATURA μπορεί να βρει επιστημονικά γεωγραφικά δεδομένα και πληροφορίες με μια απλή αναζήτηση και με βάση την περιοχή για την οποία ενδιαφέρεται, τα οποία συγκεντρώθηκαν από δημόσιες υπηρεσίες της χώρας και επεξεργάστηκαν και αναλύθηκαν από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τα δεδομένα αυτά και οι πληροφορίες, τις οποίες θα διαχειρίζεται και θα ανανεώνει από εδώ και στο εξής ο ΟΦΥΠΕΚΑ, αφορούν τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που εμφανίζουν τα οικοσυστήματα της χώρας μας σε εθνική κλίμακα, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε πέντε περιοχές που επιλέχθηκαν πιλοτικά  (Σούνιο, Οροπέδιο Λασιθίου, Βεγορίτιδα, Φαλακρό και Δαδιά). Για αυτές, συγκεντρώθηκαν όλα τα απαραίτητα δεδομένα, καταγράφηκε διαχρονικά η εξέλιξη των τύπων οικοσυστημάτων και αποτιμήθηκαν οι οικοσυστημικές υπηρεσίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα του ppGISLIFE-IP 4 NATURA σχετικά με τα Εθνικά Πάρκα της χώρας, στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά και με διαδραστικό τρόπο, οι ζώνες χρήσεις, τα μοναδικά οικοσυστήματα που φιλοξενούν, αλλά και δεδομένα σχετικά με την εύκολη πρόσβαση στην περιοχή, σημεία ενδιαφέροντος και πιθανούς κινδύνους.

Με τη λειτουργία της νέας αυτής πλατφόρμας καλύπτεται ένα σημαντικό κενό σχετικά με την συστηματική ανάδειξη και αξιοποίηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Συγχρόνως, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου κοινού στην καταγραφή και αξιολόγηση των πολύτιμων αυτών υπηρεσιών, ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Η έννοια της συμμετοχικότητας είναι κομβική για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και, από αυτήν την άποψη, το ppGISαποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο για την αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος που μας αφορά όλους!

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για android και ios.

Διαφήμιση