Αρχική Special Topics Taste Atlas: Ποιο ελληνικό κρασί αποθεώνεται-Που βρίσκονται οι καφέδες

Taste Atlas: Ποιο ελληνικό κρασί αποθεώνεται-Που βρίσκονται οι καφέδες

Κρασί και καφές ξεχωρίζουν στη λίστα του Taste Atlas, που συμπεριλαμβάνει δύο ελληνικές ετικέτες κρασιών και τρεις ελληνικούς καφέδες μέσα στα 100 καλύτερα ποτά στον κόσμο.

0
κρασιά Αρκαδίας
Διαφήμιση

Ο κατάλογος του Taste Atlas ανέδειξε 2η κορυφαία επιλογή ανάμεσα στους οίνους ένα ελληνικό κρασί, αλλά και έναν ελληνικό καφέ που “έπιασε” πάτο!

Στην 2η θέση το Taste Atlas κατέταξε το Vinsanto, ένα ελληνικό κρασί με καταγωγή από τη Σαντορίνη. Φτιάχνεται με λιαστά σταφύλια Ασύρτικο και Αηδάνι. Παρά το εκπληκτικά παρόμοιο όνομα, αυτό το ελληνικό κρασί δεν έχει πολλά κοινά με το πιο διάσημο Vin Santo από την Τοσκάνη. Τα σταφύλια λιάζονται για περίπου δεκατέσσερις ημέρες και στη συνέχεια ζυμώνονται και ωριμάζουν. Αυτό το κρασί παλαιώνεται σε δρυς για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό και πυκνό κρασί γεμάτο γεύση και πλούσιο σε αρώματα. Αν και και οι δύο ποικιλίες σταφυλιού είναι λευκής φλούδας, το Vinsanto θα αποκτήσει ένα λαχταριστό χρυσό χρώμα που τείνει να μετατρέπεται σε πιο σκούρες κεχριμπαρένιες αποχρώσεις καθώς το κρασί παλαιώνει.

frento espresso

Φρέντο Εσπρέσο

Στην 9η θέση ο αγαπημένος φρέντο εσπρέσο. Το Taste Atlas αναφέρει: «Ο φρέντο εσπρέσο είναι ένας απλός ελληνικός καφές που συνδυάζει εσπρέσο και πάγο. Σε αντίθεση με παρόμοιες ποικιλίες παγωμένου καφέ που σερβίρονται απλώς πάνω από πάγο, αυτή η ελληνική εκδοχή αναμειγνύει κυρίως τα δύο συστατικά μέχρι ο καφές να είναι ελαφρώς παγωμένος, λείος και κρεμώδης. Ο ελαφρώς παγωμένος καφές στη συνέχεια χύνεται πάνω από πάγο. Ο φρέντο εσπρέσο έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του 1990 και σήμερα, είναι βασικό ρόφημα σε όλη τη χώρα».

frento kapoutsino

Φρέντο καπουτσίνο

Στην 61η θέση συναντάμε και τον φρέντο καπουτσίνο. Το Taste Atlas αναφέρει: «Ο φρέντο καπουτσίνο είναι μια ποικιλία καφέ που προέρχεται από την Ελλάδα. Φτιάχνεται συνήθως με ένα διπλό σφηνάκι εσπρέσο, το οποίο πρώτα αναμειγνύεται με πάγο, στραγγίζεται και στη συνέχεια χύνεται πάνω από πάγο. Στη συνέχεια, το ποτό συμπληρώνεται με καλά παγωμένο γάλα που ανακινείται ή ανακατεύεται μέχρι να αποκτήσει μια ελαφριά, αφρώδη υφή. Ο φρέντο καπουτσίνο σερβίρεται παραδοσιακά σε ψηλά ποτήρια».

naoysa

Naousa

Στην 63η θέση βρίσκεται το ελληνικό κρασί με ετικέτα «Naousa». Η Νάουσα είναι μια ελληνική ονομασία που βρίσκεται στην περιοχή της Μακεδονίας. Τα κρασιά που παράγονται με την ονομασία παρασκευάζονται αποκλειστικά από Ξύνομαυρο, το οποίο είναι ένα γηγενές ελληνικό σταφύλι που συχνά συγκρίνεται με το Pinot Noir και το Nebbiolo. Τα κρασιά Νάουσας εμφανίζουν την τέλεια ισορροπία τανινών, ζάχαρης και οξύτητας, ενώ τα τυπικά αρώματα και γεύσεις περιλαμβάνουν έναν σύνθετο συνδυασμό αλμυρών νότων που θυμίζουν συχνά σκούρα και κόκκινα φρούτα, ντομάτες, δαμάσκηνα, γη, καπνό, βότανα και μπαχαρικά.

frapes

Στα “τάρταρα” ο ελληνικός φραπές

Μάλλον όχι και τόσο καλά τα πήγε ο φραπές και μάλλον μας απογοητεύει, καθώς βρέθηκε στην 79η θέση . Το Taste Atlas αναφέρει: «Αν και η λέξη φραπέ πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, αυτή η ελληνική ποικιλία καφέ εφευρέθηκε το 1957. Φτιάχνεται συνδυάζοντας τον στιγμιαίο καφέ με νερό και πάγο. Ο συνδυασμός συνήθως παρασκευάζεται σε σέικερ ή μίξερ χειρός, οπότε όταν το ρόφημα χύνεται σε ποτήρι, πρέπει να εμφανίζεται ένας αφρός από πάνω. Οι παραλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν γάλα ή γάλα εβαπορέ – όταν συχνά αναφέρεται ως φραπόγαλο. Παραδοσιακά, αυτός ο καφές σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι και διατίθενται τρεις βαθμοί γλυκύτητας».

Πηγή: Taste Atlas.com

 

Διαφήμιση