Αρχική Ειδήσεις Taste Atlas: Μπορεί να μας “βγάζουν” το λάδι, αλλά στην Πελοπόννησο βγαίνει...

Taste Atlas: Μπορεί να μας “βγάζουν” το λάδι, αλλά στην Πελοπόννησο βγαίνει το καλύτερο!

Η έκφραση “μου έβγαλες το λάδι” βρίσκει το απόλυτο αντίκρισμα σε αυτήν την περίπτωση, καθώς η Ελλάδα ξεχωρίζει για το ελαιόλαδό της κι αυτό είναι πλέον γνωστό στα πέρατα της Γης.

0
ελαιολαδο
Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαφήμιση

Το Taste Atlas αποθεώνει την Πελοπόννησο για το λάδι της (σ.σ όταν μιλάμε για λάδι, εννοούμε ελαιόλαδό), καθώς και τα 5 μέρη που βγάζουν το καλύτερο στην Ευρώπη, βρίσκονται στην χώρα μας, στην Πελοπόννησο, και δη τρία από αυτά στη Λακωνία!

Πελοπόννησος: Οι 5 περιοχές με το καλύτερο λάδι

  1. Καλαμάτα
  2. Φοινίκι Λακωνίας
  3. Ολυμπία
  4. Λακωνία
  5. Πέτρινα Λακωνίας

Η Πελοπόννησος είναι, μάλλον, η πιο ευλογημένη περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχοντας ένα ιδιαίτερο μείγμα οθωμανικής επιρροής και φραγκολεβαντίνικης, αλλά και μια γεωμορφολογία που της χαρίζει πληθώρα ομορφιάς διαφορετικού τύπου. Συνήθως αποθεώνεται για τα μέρη της που είναι θαύματα της φύσης, όπως ο Μυστράς, η Καρδαμύλη, το Λιμένι, το Γύθειο, η Μάνη, η Βοϊδοκοιλιά, το Taste Atlas τώρα εστιάζει αλλού.

Η Πελοπόννησος είναι η Νο1 περιοχή στην Ελλάδα και, πιθανότατα, στην Ευρώπη, σε λάδι και έχει μπόλικες περιοχές που διεκδικούν κάθε χρόνο τον τίτλο του καλύτερου. Αυτός βέβαια έχει καπαρωθεί για δεκαετίες από τη Μεσσηνία, από την Καλαμάτα, και δικαιολογημένα είναι η πρώτη στην αναφορά του Taste Atlas.

Ελαιόλαδο

Καλαμάτα

Αναμενόμενα το κορυφαίο λάδι στην Ελλάδα, σύμφωνα με την λίστα, αφού η Μεσσηνία είναι ένα ορόσημο για την Πελοπόννησο. Το αφιέρωμα τονίζει πως το λάδι είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν των ντόπιων, σημαντικό για την τοπική οικονομία, φτιαγμένο από κορωνέικη ποικιλία ελιάς, σε μείξη κατά 5% με ελιά ποικιλίας «Μαστοειδής». Το τελικό αποτέλεσμα φέρνει ένα κιτρινοπράσινο λάδι, σχετικά πικρό, με άρωμα πράσινου φρούτου.

Φοινίκι Λακωνίας

Το λάδι στο Φοινίκι φτιάχνεται από 70% κορωνέικη ποικιλία, 25% αθηνολιά και 5% ασπρολιά και η ποιότητα του οφείλεται στο ιδιαίτερο έδαφος και χώμα της περιοχής. Το άρωμά του περιγράφεται στο Taste Atlas ως φρουτώδες και πιπεράτο, με μια αίσθηση φρεσκοκομμένου γρασιδιού. Η κατάλληλη στιγμή για να γίνει η απόσταξη, είναι όταν οι ελιές έχουν ένα κιτρινοβιολετί χρώμα.

Ολυμπία

Σε μια περιοχή με λόφους, φτιάχνεται το λάδι της Ολυμπίας, με 90% ποικιλία κορωνέικη και 10% κολλυρέικη. Οι καλύτερες ελιές συλλέγονται μετά το όργωμα και γίνεται η απόσταση σε ειδικούς φυγόκεντρους μύλους και έχει έντονο άρωμα ώριμης ελιάς, λίγο φρουτώδες, ελαφρώς πικάντικο και πικρό, με παχιά ιξώδη υφή.

Ελαιόλαδο

Λακωνία

Το λάδι «Λακωνία» περιέχει ποικιλία κορωνέικη, κουτσουρελιά, αθηνολιά και ασπρολιά. Το εξαίρετο κλίμα και η εξαίρετη ποιότητα του εδάφους, ευνοούν την παραγωγή της ελιάς, η οποία έχει ένα πράσινο-χρυσό χρώμα και φρουτώδες άρωμα.

Πέτρινα Λακωνίας

Η κορωνέικη ποικιλία φέρνει αυτό το απόσταγμα λαδιού στο χωριό Πέτρινα στη Λακωνία, όπου παράγονται ετησίως 300 τόνοι ελαιόλαδου. Το χρώμα του είναι κιτρινοπράσινο, η γεύση ελαφρώς πικρή, αλλά έχει μια γλυκιά επίγευση και φρουτώδη μυρωδιά, ειδικά όσο παραμένει φρέσκο.

Κάπως έτσι, η Πελοπόννησος μπορεί να χαρακτηριστεί η Αρχόντισσα της Ευρώπης στην παραγωγή λαδιού και στην ποιότητα του.

Διαφήμιση