Αρχική Special Topics Πλανήτης Γη: Μια μικρή …κουκίδα στο απέραντο σύμπαν!-Βίντεο

Πλανήτης Γη: Μια μικρή …κουκίδα στο απέραντο σύμπαν!-Βίντεο

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε πει ότι ο γήινος αυτός κόσμος μας είναι τόσο μικρός; Η σύγκριση δε με τους άλλους γνώριμους πλανήτες επιβεβαιώνει στο έπακρο αυτή μας τη διαπίστωση.

0
planitis gi
Διαφήμιση

Αν δεις τον χάρτη του διαστήματος μπορείς εύκολα να αντιληφθείς ότι ο πλανήτης Γη είναι πραγματικά πολύ μικρός σε σύγκριση με άλλους γνωστούς πλανήτες!

Αν και όταν κοιτάς μεμονωμένα την Γη μπορεί να φαντάζει τεραστια στο ανθρώπινο μάτι, μέσα από μία άλλη οπτική μαζί με τα υπόλοιπα ουράνια σώματα που έχουν κατά καιρούς εντοπίσει οι δορυφόροι και τα τηλεσκόπια της NASA, τότε η συγκριτική διαφορά τους προκαλεί δέος!

Στο βίντεο που δημοσίευσε μία επιστημονική ομάδα παρουσιάζονται όλοι οι γνωστοί πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος καθώς και ο γιγάντιος Ήλιος μας, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια του βίντεο δε μοιάζει πια τόσο μεγάλος, όταν μας συστήνονται σιγά σιγά οι ογκώδεις πορτοκαλί και κόκκινοι γίγαντες, όπως ο Αρκτούρος, ο Πολυδεύκης και ο Αλντεμπαράν.

Το βίντεο γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό, όταν η «κάμερα» περνάει στους γαλάζιους γίγαντες, όπως ο Ρίγκελ (γνωστός και ως B Orionis, αφού είναι το φωτεινότερο άστρο στον αστερισμό του Ωρίωνα) και το Pistol Star, ενώ τα μεγέθη ξεπερνούν κάθε φαντασία όταν φτάνουμε στους κόκκινους υπέρ-γίγαντες, διαπιστώνοντας ότι ο πλανήτης Γη είναι μία σταλά!

Το βίντεο καταλήγει στο VY Canis Majoris το μεγαλύτερο γνωστό άστρο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα και βρίσκεται στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός 4.900 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του VY Canis Majoris το βίντεο προτείνει ότι αν ένα επιβατηγό αεροπλάνο ταξίδευε κατά μήκος της επιφάνειας του άστρου με ταχύτητα 900 χιλιόμετρα την ώρα, θα χρειαζόταν 1100 χρόνια για να κάνει μία φορά το γύρο του άστρου.

Διαφήμιση