Αρχική Υγεία - Διατροφή Η συναισθηματική αγωγή όπλο μας ως γονείς

Η συναισθηματική αγωγή όπλο μας ως γονείς

0
children 817365 1280
Διαφήμιση

Τη σημερινή εποχή οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται και προσπαθούν να ενημερωθούν για τον τρόπο που θα διαπαιδαγωγήσουν το παιδί τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να απομακρυνθούν λίγο από τα παλιά παραδοσιακά πρότυπα που δυστυχώς τις περισσότερες φορές προσέφεραν ένα πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη πληγών και ψυχικών τραυμάτων…

Χρύσα Παπακυργιάκη*Γράφει η Χρύσα Παπακυργιάκη

Η συναισθηματική αγωγή είναι μια διαδικασία εφ’ όρου ζωής, φυσικά, που μας μαθαίνει να μάθουμε στα παιδιά μας να έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους και να τα αναγνωρίζουν. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα ή οι ενοχές για κάποια συναισθήματα που βιώσαμε ως παιδιά είναι η βάση για αρκετά συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα στην ενήλικη ζωή μας. Το να διδάξουμε, λοιπόν, στο παιδί μας όλη τη γκάμα των συναισθημάτων και να το μάθουμε να τα εκδηλώνει, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αυτοπεποίθηση και για την ωρίμανσή του αργότερα στη ζωή.

Οι έρευνες του Gottman, ενός από τους σημαντικότερους μελετητές στο τομέα των οικογενειακών σχέσεων, έδειξαν ότι με την συναισθηματική αγωγή, τα παιδιά έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, σταθερότερες φιλίες, περισσότερη συναισθηματική υγεία και γενικότερα είναι περισσότερο ευπροσάρμοστα και ανθεκτικά στις προκλήσεις της ζωής.

Ποια είναι, λοιπόν, τα βήματα για να εφαρμόσετε τη συναισθηματική αγωγή και να αποτελέσετε «συναισθηματικούς μέντορες» για τα παιδιά σας:

  • Δείτε τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών ως μια ευκαιρία για στενή οικειότητα και επικοινωνία: μιλήστε μαζί τους, μην υποτιμάτε τα συναισθήματά τους, μην τα κοροϊδεύετε.
  • Δείτε τα δικά σας συναισθήματα: αν έχετε μάθει να «κουκουλώνετε» τα συναισθήματά σας, είναι πολύ πιθανό να δείχνετε το ίδιο και στο παιδί σας. Αναγνωρίστε τι νιώθετε κάθε φορά και αν μπορείτε, προσπαθήστε να καταλάβετε το γιατί…είναι ζήλια; Είναι θυμός; Απογοήτευση;
  • Αφιερώστε χρόνο σε ένα λυπημένο, θυμωμένο ή φοβισμένο παιδί. Ρωτήστε γιατί νιώθει έτσι και ακούστε το. Δεν είναι ανάγκη να του δώσετε μια πρακτική συμβουλή, απλά πείτε του ότι το καταλαβαίνετε και αγκαλιάστε το, όσο πιο τρυφερά μπορείτε.
  • Μην λέτε στο παιδί σας πώς πρέπει να αισθάνεται…δεν υπάρχει «πρέπει» στα συναισθήματα, και καλό είναι να μην βάζετε αυτό τον κανόνα, γιατί το παιδί θα μπερδευτεί και θα καταπιέζεται συναισθηματικά.
  • Μην προσπαθείτε να διευθετήσετε το πρόβλημα για λογαριασμό του παιδιού σας.
  • Αφού ακούσετε και εκφράσετε λεκτικά τα συναισθήματά του παιδιού σας, λέγοντας για παράδειγμα: «και τώρα είσαι λυπημένος ε;», στη συνέχεια εκφράστε τη γνώμη σας και ρωτήστε το παιδί το παιδί τι σκέφτεται να κάνει; Μην δίνετε έτοιμες λύσεις όποια κι αν είναι η ηλικία του παιδιού σας.

Η συναισθηματική αγωγή είναι χρήσιμη σε κάθε ηλικία, από την βρεφική ηλικία μέχρι την εφηβεία. Το παιδί μας, έτσι, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ενήλικα υγιή και δυνατό… και αυτό είναι κέρδος για το παιδί, την οικογένεια αλλά και την κοινωνία.

Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός, Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων.

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠεζογέφυρες στην Αθήνα: Τι εμποδίζει την κατασκευή τους
Επόμενο άρθροΜια οικολογική νύχτα στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ