Αρχική Ευζωία Η αξία της συγνώμης…

Η αξία της συγνώμης…

0
sugnomi 1
Διαφήμιση

Οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν τη σχέση τους με το παιδί με απόλυτα άνισο τρόπο, θεωρώντας ότι εκείνοι είναι η αυθεντία και η ισχυρή αλυσίδα στη σχέση.

Χρύσα ΠαπακυργιάκηΤης Χρύσα Παπακυργιάκη*

Τα παιδιά δυστυχώς εδώ και αιώνες αντιμετωπίζονται σαν «κατώτερα» μέλη της οικογένειας –και πολύ συχνά του κοινωνικού συνόλου- και πολλές φορές χωρίς να υπάρχει πρόθεση αλλά από άγνοια, τα δικαιώματά τους δεν γίνονται σεβαστά.

Εσείς πόσες φορές έχετε χρησιμοποιήσει τη φράση: «Αυτό δεν θα το αποφασίσεις εσύ, εγώ και η μητέρα σου θα το αποφασίσουμε», πόσες φορές έχετε λάβει μια απόφαση για το παιδί και τη ζωή του χωρίς καν να σκέφτεστε πώς θα του φανεί και τι θα ήθελε εκείνο.

Κάντε οικογενειακά συμβούλια και ρωτάτε τα παιδιά σας σε ποιο φροντιστήριο ή σε ποιο ξενοδοχείο θα κλείσετε τις επόμενες διακοπές σας; Οι περισσότεροι από τους γονείς δεν μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία φοβούμενοι ότι θα ξεκινήσει ένας κύκλος τσακωμών ή «καινούριων μπελάδων» που καθόλου δεν έχουν την υπομονή να υποστούν και να διαχειριστούν…

Το βασικότερο λάθος εδώ είναι ότι οι γονείς βλέπουν το παιδί σαν κτήμα τους και καθόλου σαν άλλο ένα μέλος στην οικογένειά τους. Κι όμως το παιδί έχει μια άλλη προσωπικότητα, έναν διαφορετικό χαρακτήρα, μια διαφορετική οπτική για τα πράγματα και η άποψή τους είναι εξίσου πολύτιμη και χρήσιμη.

sugnomi 3

Εξάλλου πως θα διδάξουμε στο παιδί μας την αυτονομία, τον αυτοσεβασμό, το θάρρος της γνώμης του εάν δεν το ρωτάμε για διάφορες οικογενειακές αποφάσεις; (αναλόγως της ηλικίας του πάντα).

Όταν κάνετε λάθος με το παιδί σας είναι επίσης πολύ σημαντικό και διδάσκει σεβασμό το να ζητάτε συγνώμη. Με θάρρος και κουράγιο, η συγνώμη σας θα δείξει στο παιδί πως όλοι κάνουμε λάθη και όλοι μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε. Δεν πειράζει. Είναι όλα μέσα στη ζωή.

Έτσι το παιδί μαθαίνει να ζητάει συγνώμη χωρίς να ντροπιάζεται και να μην εξαρτά όλη του την «εικόνα» από μια προσποιητή και υποτιθέμενη τελειότητα. Η αξία της συγνώμης επομένως…αξίζει την προσοχή σας!

sugnomi 2

***

*Η Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός, Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων.

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση