Αρχική Ευζωία Τι να κάνετε εάν το παιδί σας αρνείται να ντυθεί ζεστά τις...

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας αρνείται να ντυθεί ζεστά τις κρύες μέρες του χειμώνα;

0
paidia
Διαφήμιση

Όταν ο χειμώνας μπαίνει για τα καλά, θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ζεστά και άνετα μέσα στο κρύο καθώς περνούν αρκετές ώρες εκτός σπιτιού.

Ωστόσο πολλά παιδιά δεν ανέχονται τα ζεστά, σφιχτά ή μάλλινα ρούχα μιας και νιώθουν πίεση ή φαγούρα. Έτσι ξεκινούν οι πρωινές εντάσεις και οι απειλές για να μπορέσουμε να τα πείσουμε και να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Ωστόσο, οφείλουμε στα παιδιά μας ένα περιθώριο επιλογής αν μη τι άλλο, σωστά;

Ας σκεφτούμε εναλλακτικά και έξω από τα καθιερωμένα για να βρούμε μια κοινή λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου να νιώσει πιο άνετα στα χειμερινά του ρούχα;

padia

  1. Διαλέξτε άνετα ρούχα: προτιμήστε το fleeceαντί για το μαλλί. Το μαλλί ενοχλεί πολλά παιδιά και προκαλεί φαγούρα. Δεν χρειάζεται να καταπιέζετε το παιδί έχοντας την παραδοσιακή άποψη ότι πρέπει να βάλει μάλλινο για να είναι ζεστό.
  2. Ντύστε το παιδί με στρώσεις (layering): αντί να του φορέσετε ένα χοντρό πουλόβερ ή παλτό, φορέστε του φανελάκι, ένα μακό μπλουζάκι, ένα μακρυμάνικο λεπτό και μια πιο χοντρή ζακέτα με κουκούλα. Έτσι, εάν το παιδί σας δεν κρυώνει ιδιαίτερα το χειμώνα (θα το έχετε καταλάβει πια μέσα στα χρόνια), θα μπορεί να αφαιρέσει κάποια ρούχα μέσα στη τάξη για παράδειγμα.
  3. Επιλέξτε τις μάχες σας: μπορείτε να κάνετε ένα βήμα πίσω στο θέμα «γάντια» εάν το παιδί συμφωνήσει να φορέσει σκουφί και κασκόλ.
  4. Δώστε στο παιδί σας την επιλογή: δείτε τα χειμερινά ρούχα παρέα με το παιδί σας και αφήστε το να έχει το λόγο στη δική του ντουλάπα. Εάν είναι κάποια ρούχα που του αρέσουν πολύ αλλά δεν του κάνουν πια, βρείτε παρόμοιες εναλλακτικές για να τα αντικαταστήσετε και προσπαθείτε να σκιαγραφήσετε το προσωπικό του στυλ για να αγοράζετε ρούχα που θα φοράει.
  5. Φτιάξτε ένα σύστημα, μια…χειμερινή ρουτίνα: διώξτε από τη ντουλάπα του όλα τα καλοκαιρινά ρούχα και κοντά στη πόρτα έχετε ένα χώρο με κασκόλ, γάντια, καπέλα ή σκούφους. Κάντε το σύστημα αυτό ρουτίνα και για εσάς αλλά και για τα παιδιά, καθώς όπως πάντα…είστε το παράδειγμά τους. Ελπίζω να μπορείτε να διακρίνετε το παράλογο σε έναν πατέρα που φοράει κοντομάνικα το χειμώνα αλλά φωνάζει στο παιδί του που δεν ντύνεται «σωστά».
  6. Αφήστε το παιδί να μάθει από μόνο του: ένα μεγάλο κομμάτι της σωστής διαπαιδαγώγησης είναι αυτό που λέμε «φυσικές συνέπειες». Πολλές μαμάδες ίσως αντιδράσουν για το νούμερο 6 αλλά ειλικρινά έχει αποδειχτεί πολλές φορές η αποτελεσματικότητα των φυσικών συνεπειών. Αυτό σημαίνει να μάθει το παιδί από μόνο του πώς έχουν τα πράγματα, δηλαδή στη περίπτωσή μας πώς είναι να βγαίνεις από το σπίτι με καλοκαιρινά ρούχα. Αφήστε το να μάθει και να νιώσει τη δυσκολία…αυτό θα του διδάξει κάτι που το δικό σας καθημερινό κήρυγμα δεν θα καταφέρει στο 100%. Όχι δεν είναι σκληρό και ναι ενέχει ένα μικρό ρίσκο αλλά εάν το κάνετε με προσοχή θα έχει αποτέλεσμα. Τι σημαίνει αυτό; Εάν το παιδί θελήσει μια μέρα να βγει έξω με καλοκαιρινό μπλουζάκι, αντί να ξεκινήσετε καβγά ή κήρυγμα, αφήστε το να βγει έξω έτσι. Προτιμότερο θα είναι να είναι οι πρώτες μέρες του χειμώνα φυσικά. Ωστόσο, ποτέ μην βγάλετε το παιδί σας έξω με το ζόρι με κοντομάνικο μπλουζάκι για να «μάθει»…Σε καμία περίπτωση δεν θα προτείναμε τέτοια κακοποιητική στάση προς το παιδί!

Η μάχη για τα χειμωνιάτικα ρούχα είναι για κάποιους γονείς ιδιαίτερα στρεσογόνα. Ωστόσο πρέπει να κατανοήσετε ότι ένα ρούχο που για μας είναι άνετο και ζεστό μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό στο παιδί.

Δώστε του το δικαίωμα της επιλογής και το παιδί θα σας σεβαστεί γι αυτό σας το «δώρο».

***

Χρύσα Παπακυργιάκη*Η Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός, Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων.

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση