Αρχική Ευζωία Πως να ηρεμήσετε ένα παιδί που βιώνει έντονα ξεσπάσματα θυμού;

Πως να ηρεμήσετε ένα παιδί που βιώνει έντονα ξεσπάσματα θυμού;

0
paidi
Διαφήμιση

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που το παιδί μας θα θυμώσει και απλά θα κατσουφιάσει, αλλά πολλοί γονείς εκφράζουν το άγχος και την ανησυχία τους όταν το παιδί τους θυμώσει τόσο πολύ που τελικά καταλήξει να χάσει τον έλεγχο και να βιώσει πολύ έντονο θυμό.

Εκεί οι γονείς σηκώνουν τα χέρια ψηλά και είτε θα “φύγουν” ψυχολογικά από την κατάσταση, σηκώνοντας ένα τοίχος σαν μορφή άμυνας είτε θα θυμώσουν επίσης και θα τιμωρήσουν το παιδί κάτι που με βεβαιότητα οδηγεί σε μεγαλύτερη πληγή στην παιδική ψυχή…

Ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να ανακουφίσετε το παιδί σας κι εσείς με τη σειρά σας να νιώσετε ότι έχετε λίγο περισσότερο έλεγχο της κατάστασης. Φυσικά αυτό δεν θα συμβαίνει πάντα και αυτό πρέπει να το αποδεχτείτε…σωστά;

paidi 2

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να βοηθήσετε το παιδί σας;
  1. Η αρχή πρέπει να γίνει από εσάς…ποτέ μα ποτέ μη θεωρήσετε ότι το παιδί σας το κάνει αυτό από “κακιά” η επειδή είναι “κακομαθημένο”. Έρευνες δείχνουν ότι το παιδί βιώνει έντονο στρες και σωματικά βρίσκεται σε εγρήγορση εκδηλώνοντας ταχυπαλμία και εφίδρωση.
  2. Αγοράστε παιδικά βιβλία για το θυμό και μελετήστε τα μαζί με το παιδί σας διδάσκοντας του έτσι πως αλλιώς μπορεί να εκδηλώσει το θυμό του. Μάθετε του να παίρνει βαθιές και να εκφράζει λεκτικά όσα νιώθει και το θυμώνουν. Να ενισχύετε κάθε φορά που εκφράζεται λεκτικά κι ας μην είναι ότι “είχατε εσείς στο μυαλό σας”. Το παιδί έχει το δικό του τρόπο να τα λέει αλλά το βασικό είναι να τα πει..
  3. Αγκαλιάστε το παιδί σας εάν θέλει ώστε να νιώσει ασφάλεια. Μην το κοιτάξετε υποτιμητικά, μην του δείξετε απόρριψη επειδή αντιδρά έτσι. Αποδεχτείτε το.
  4. Είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ένα στάδιο που μετά τα 4-5 έτη δεν εμφανίζεται συχνά. Κάντε λίγο υπομονή καθώς το παιδί δίνει μια μάχη να οροθετηθεί και να οριοθετήσει. Το τάντρουμ προέρχεται εξάλλου από αυτή τη διαμάχη καθώς θέλει την ανεξαρτησία του αλλά…δεν μπορεί και να επιβιώσει χωρίς εσάς ακόμη..
  5. Έχετε μια ήρεμη “γωνιά” μέσα στο σπίτι για να πηγαίνει το παιδί σαν καταφύγιο. Ίσως κάτω από ένα τραπέζι η μια παιδική σκηνή με μια κουβερτούλα και ένα παιχνίδι. Θα τον βοηθήσει να βρει ξανά την ισορροπία του.

Είναι πολύ σημαντικό να εκφράζεστε ο ίδιος με ηρεμία και πάντα με μια δόση χιούμορ όταν η ζωή δεν σας “κάνει τη χάρη”. Διδάξτε με το παράδειγμα σας και θυμηθείτε ότι για κάποιους είστε ο πιο σημαντικός Άλλος… δεν αξίζει να είστε ο καλύτερος εαυτός σας; Αποδεχόμαστε το παιδί μας και δίνουμε την αγάπη μας.

***

Χρύσα Παπακυργιάκη*Η Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός, Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων.

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση