Είναι γεγονός πλέον ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγωνιζόμαστε και βιώνουμε προκλήσεις καθημερινά στους τόσους ρόλους που σαν ζογκλέρ προσπαθούμε να ισορροπήσουμε: σύντροφος, εργαζόμενος, εργοδότης, μητέρα, πατέρας, φίλος, εραστής….και τόσοι άλλοι ακόμη.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθουμε συναισθηματική εξάντληση, ίσως και έναν αβάσιμο θυμό στο τέλος της ημέρας ή της εβδομάδας. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η απομάκρυνση από τον πραγματικό μας εαυτό, δηλαδή όταν υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε αυτά που θέλουμε και σε αυτά που κάνουμε, αυξάνεται το στρες (Marks & Mcdermid, 1996).
Πολύ σημαντικό επομένως είναι να τρέφουμε τον Εαυτό μας, η αυτοφροντίδα είναι πολύ σημαντική για να μας δώσει ένα είδος ψυχικής ενδυνάμωσης ώστε να είμαστε συνεπείς στους ρόλους μας, ειδικά εκείνους που η φροντίδα του Άλλου είναι πρωταρχικό συστατικό, π.χ. όταν έχουμε παιδιά.
Ποιοι είναι, λοιπόν, κάποιοι τρόποι που μας βοηθούν να θρέψουμε τον Εαυτό μας;
- Κάνω βήματα προς τους προσωπικούς μου στόχους: δεν χρειάζεται να πούμε πολλά εδώ, μόνο ότι η προσωπική μας ευτυχία αυξάνεται όταν θέτουμε στόχους και τους κατακτούμε. Ένα ταξίδι που θέλαμε καιρό, η ολοκλήρωση των σπουδών, ένα σεμινάριο, γυμναστική και δίαιτα…πράγματα που αφορούν ΕΣΑΣ και μόνο ΕΣΑΣ, θα βοηθήσουν στην αύξηση της συναισθηματικής σας αντοχής.
- Αποδέχομαι τις ατέλειές μου: είναι πολύ σημαντικό να είμαστε επιεικείς με τον εαυτό μας και να τον αγκαλιάζουμε που και που. Ο διάσημος ψυχοθεραπευτής Χ.Μπουκάι αναφέρει συχνά στο έργο του ότι πρέπει να φροντίζουμε εμείς το εσωτερικευμένο μας Παιδί και όχι να το απαιτούμε από τους Άλλους. Φροντίδα εαυτού και αποδοχή επομένως.
- Δημιουργικότητα: είναι σημαντικό να αφιερώνουμε λίγο χρόνο στο να εκφραζόμαστε με έναν δημιουργικό τρόπο, είτε αυτό είναι η ζωγραφική, οι χειροτεχνίες ή η μαγειρική. Έτσι διοχετεύουμε το άγχος μας σε πιο λειτουργικά κανάλια και νιώθουμε ηρεμία.
- Αναλογίζομαι: νιώθω ότι ακούγομαι στους ανθρώπους που θεωρώ σημαντικούς για Μένα; Με κατανοούν; Μιλάω με τρόπο που μπορούν να με βοηθήσουν και να είναι δίπλα μου; Η επικοινωνία είναι αμφίδρομη διαδικασία και είναι πολύ σημαντικό να βγούμε από τη θέση “Δεν με καταλαβαίνει κανείς” και να αναλογιστούμε εάν εμείς πρέπει να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας βεβαίως! Απλά επικεντρωθείτε και στο δικό σας τρόπο που αποζητάτε επαφή…κλείνεστε στον εαυτό σας; Μιλάτε με ειρωνεία ή θυμό όταν νιώθετε ευάλωτος; Πώς μπορεί να το εκλάβει ο Άλλος αυτό; Τροφή για σκέψη…
Με την ελπίδα ότι δεν θα απομακρυνθείτε από την αυθεντικότητά σας, κάνετε καθημερινά μια πράξη αυτοφροντίδας και θα είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας!
***
*Η Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός, Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων.
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog:
Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:
- Διάσπαση Προσοχής και Ύπνος…
- 3 πράγματα που δεν είχατε σκεφτεί για την Κρίση Πανικού
- Τί να κάνετε εάν το παιδί σας αρνείται να ντυθεί ζεστά τις κρύες μέρες του χειμώνα;
- Πως να ηρεμήσετε ένα παιδί που βιώνει έντονα ξεσπάσματα θυμού;
- Πώς να βγω από το αδιέξοδο;
- Η αξία της συγνώμης…
- Η συναισθηματική αγωγή όπλο μας ως γονείς
- Μαθησιακές Δυσκολίες και Αυτοπεποίθηση