Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Τρέφοντας τον Εαυτό μας.. Από την Ψυχολόγο Χρύσα Παπακυργιάκη

Τρέφοντας τον Εαυτό μας.. Από την Ψυχολόγο Χρύσα Παπακυργιάκη

0
emma simpson mNGaaLeWEp0 unsplash
εαυτό
Διαφήμιση

Είναι απολύτως αναγκαίο για τον καθένας μας σε αυτή τη γη να αφιερώνουμε κάποιο χρόνο από τη ρουτίνα και τις υποχρεώσεις μας για να θρέψουμε τον εαυτό μας. Πολλοί έχουν την αρνητική πεποίθηση ότι είναι εγωιστικό ή κάποια μορφή ναρκισσισμού, ωστόσο είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ψυχικής μας ισορροπίας και ένα από τα βασικά μας δικαιώματα σαν άνθρωποι.

Πώς θα μπορέσουμε να προσφέρουμε και να δώσουμε το 100% του εαυτού μας στους ανθρώπους που αγαπάμε, στα παιδιά μας, στη δουλειά μας εάν δεν νιώθουμε δυνατοί, πλήρεις και ικανοποιημένοι από εμάς του ίδιους και από τη ζωή γύρω μας. Μπορεί ο διψασμένος να σας μιλήσει για νερό; Μπορεί ο πεινασμένος να σας ταΐσει; Μπορεί ο λερωμένος να σας κάνει μπάνιο; Κάπως έτσι συμβαίνει και με τις ψυχικές μας ανάγκες που πρέπει να παίρνουν τον χώρο τους και τον χρόνο τους μέσα στην ημέρα μας. Η ουσία της ζωής μας πάνω σε αυτή τη γη είναι να είμαστε ευχαριστημένοι, ικανοποιημένοι, ισορροπημένοι….δεν είναι να δίνουμε συνεχώς για την ευτυχία του άλλου. Σταθείτε ένα λεπτό και κάντε τον εαυτό σας μια αγκαλιά, πείτε μπράβο στον εαυτό σας για κάτι που καταφέρατε και κοιτάξτε τον με χαρά στο καθρέφτη.

Πώς μπορώ να θρέψω τον εαυτό μου μέσα σε όλη αυτή τη καθημερινή τρεχάλα; Δεν χρειάζονται παραπάνω από 10 λεπτά. Αν θέλετε μπορείτε και παραπάνω, αλλά δέκα λεπτά αρκούν εάν έχετε τόσο γεμάτο πρόγραμμα.

 Τι μπορείτε να κάνετε;

Πολύ σημαντικό είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας: κάντε το μπάνιο σας με αγάπη, βάλτε μια καλή κρέμα προσώπου, χτενιστείτε, φορέστε καθαρά ρούχα.

Τραφείτε με πράγματα που αγαπάτε και όχι μηχανικά μπροστά σε μια τηλεόραση, μαγειρέψτε το αγαπημένο σας φαγητό έστω 1 φορά την εβδομάδα και πηγαίνετε με την ησυχία σας να ψωνίσετε στα μαγαζιά χωρίς να τρέχετε σαν κυνηγημένη γαζέλα (όπως μας έλεγε και ένας αγαπημένος ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο).

Πηγαίνετε βόλτες στη γειτονιά σας και περιπάτους στην εξοχή. Εάν έχετε και σκύλο ακόμα καλύτερα!

Κεράστε τον εαυτό σας ένα παγωτάκι ή ένα καφεδάκι και ακούστε την αγαπημένη σας μουσική ή ένα podcast.

Μιλήστε με άτομα που σας ταιριάζουν, που βλέπουν τη ζωή δυναμικά και διαβάστε βιβλία αυτοβοήθειας ή λογοτεχνικά.

Πηγαίνετε σε ένα μουσείο ή στο αγαπημένο σας ταβερνάκι. Δώστε στον εαυτό σας αέρα τουρίστα στην πόλη σας όσο είναι καλοκαίρι και οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί.

Κάντε μια μάσκα ομορφιάς ή βάψτε τα νύχια σας. Δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε πολλά χρήματα!

Στους περισσότερους δήμους, διοργανώνουν παραστάσεις με χαμηλό κόστος. Διαλέξτε μια για να πάτε με τις φίλες σας ή τα παιδιά σας και ας μην είναι Επίδαυρος…

Εναλλακτικές υπάρχουν πολλές, αρκεί να θέλουμε να τις δούμε! Μην ξεχνάτε πώς πάντα πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας για να νιώθετε την ενέργεια να προσφέρετε σε εκείνους που αγαπάτε! Δεν είναι θέμα εγωισμού, είναι θέμα αυτοφροντίδας!

 

Χρύσα Παπακυργιάκη
Χρύσα Παπακυργιάκη
Η Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός / Ψυχολόγος

Cognitive Behavioral Coach- Specialty Anxiety

Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση