Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Ευχάριστες δραστηριότητες με τα παιδιά το καλοκαίρι

Ευχάριστες δραστηριότητες με τα παιδιά το καλοκαίρι

0
παιδιά
Διαφήμιση

Το καλοκαιράκι είναι περίοδος χαλάρωσης και ξεκούρασης για τα παιδάκια όλων των τάξεων. Μετά από μια τόσο δύσκολη χρονιά ωστόσο, με το σχολείο κλειστό για περίπου 2 μήνες, πολλά παιδιά έχουν μείνει πίσω και πολλά κενά δεν καλύφθηκαν ικανοποιητικά.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, στο σπίτι μας με τα παιδιά για να βοηθήσουμε λίγο παραπάνω στο μαθησιακό τους κομμάτι;

 

  • Βιβλία, βιβλία, βιβλία: πολύ σημαντικό στη ζωή ενός παιδιού είναι το βιβλίο. Και αν δεν είναι, αγαπητοί μας γονείς, καλό είναι να γίνει! Το βιβλίο εκτός του ότι βοηθά στην ανάπτυξη του λεξιλογίου των παιδιών, στην αναγνωστική τους ικανότητα αλλά και στη φαντασία τους είναι πολύ καλός τρόπος σύνδεσης με το παιδί αλλά και μάθησης δύσκολων εννοιών για τον γονέα.

 

  • Εφημερίδες και περιοδικά: για τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων μια πολύ καλή ιδέα είναι να διαλέξετε κάποιο ενδιαφέρον για το παιδί άρθρο και να το δουλέψετε παρέα. Μια περίληψη ή μια προφορική παρουσίαση της κεντρικής ιδέας του άρθρου είναι κάποιες ιδέες. Και αυτό αποτελεί έναν εξαίρετο τρόπο για ανάπτυξη λεξιλογίου και ιδεών.

 

  • Δυο πραγματάκια την ημέρα: στα παιδιά Δημοτικού μπορείτε να δίνετε μέρα παρά μέρα ή 2 φορές την εβδομάδα ένα φύλλο με απλές ασκήσεις μαθηματικών και Γλώσσας. Προσοχή γονείς! Δεν είναι ο σκοπός το παιδί να θυσιάσει την ξεκούρασή του για να πέσει με τα μούτρα στη μελέτη, αλλά να κρατήσει μια επαφή με τη μάθηση. Μην έρθετε σε ρήξη με το παιδί σας. Θέλουμε απλά να εισάγουμε μέσα στην καλοκαιρινή του ρουτίνα το να δουλεύει πάνω σε κάτι. Είναι θεωρώ ένας από τους λάθους χειρισμούς των γονέων να διαχωρίζουν το καλοκαίρι και το χειμώνα με κριτήρια σχολείου. Κάποιοι γονείς πιέζουν και τσακώνονται με τα παιδιά τους το χειμώνα, αλλά το καλοκαίρι μοιάζουν να ξεχνούν τη μάθηση και δεν βοηθούν το παιδί τους να εξασκεί το μυαλό τους. Αυτό διδάσκει το παιδί να προσπαθούν μόνο όταν υπάρχει κάποιος δάσκαλος στο «πλάνο», και όχι επειδή είναι καλό για εκείνο.
  • Επιτραπέζια με εκπαιδευτική διάθεση: υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε εκπαιδευτικά επιτραπέζια για όλες τις ηλικίες. Γνώσεων για τα μεγάλα παιδιά, με αριθμούς ή παζλ για τα μικρότερα.

 

  • Εκπαιδευτική βόλτα: τα μουσεία, τα πάρκα, τα δάση και πολλά άλλα είναι ανοιχτά και διαθέσιμα να μας διδάξουν κάτι. Δεν είναι μέρος του σχολείου αλλά μέρος του πολιτισμού μας και είναι υπέροχο να τα δείχνουμε στα παιδιά μας και να μαθαίνουν κάτι από αυτά. Οι εμπειρίες αυτές είναι ευχάριστες και πολύ εκπαιδευτικές ταυτόχρονα!

 

Χρύσα Παπακυργιάκη
Χρύσα Παπακυργιάκη
Η Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός / Ψυχολόγος

Cognitive Behavioral Coach- Specialty Anxiety

Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ “κραυγή στην Ισλανδία” είναι η πιο επίκαιρη θεραπεία του 2020 (βίντεο)
Επόμενο άρθροΔασικοί χάρτες: Οι δασολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου