Αρχική Άσκηση Άγχος: Μια άσκηση για την μείωση του, που όλοι μπορούμε να κάνουμε

Άγχος: Μια άσκηση για την μείωση του, που όλοι μπορούμε να κάνουμε

0
close up composition conceptual creativity 626165
Διαφήμιση

Μια έκφραση λέει ότι για να νικήσεις τον εχθρό σου, πρέπει να τον γνωρίσεις πολύ καλά. Και έτσι είναι η υπόθεση με τις ψυχικές διαταραχές και δυσκολίες που κάποιοι άνθρωποι (οι περισσότεροι είναι η αλήθεια…) αντιμετωπίζουν. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα το άγχος μας και να δούμε ποια είναι η άσκηση που μπορούμε να κάνουμε για τη μείωση του.

Άγχος:

Η μεγάλη μάστιγα στον σύγχρονο άνθρωπο…Πόσοι μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε βιώσει άγχος ποτέ στη ζωή μας; Πόσοι μπορούμε να πούμε ότι εγγυημένα δεν θα ξαναβιώσουμε; Καθώς, λοιπόν, το άγχος και οι αγχώδεις διαταραχές είναι μέρος της ζωής μας, της ανθρώπινης πραγματικότητάς και του τρόπου που λειτουργούν οι σημερινές κοινωνίες, ας δούμε, ο καθένας με τον εαυτό του, τι ξέρουμε για το δικό μας, προσωπικό άγχος.

Άσκηση για το άγχος

Μια πολύ χρήσιμη άσκηση είναι να γράψετε σε ένα χαρτί την ερώτηση: Τι σημαίνει άγχος για εμένα; Αφού την γράψετε, πάρτε όσο χρόνο σας χρειάζεται για να σκεφτείτε και να περιγράψετε με λέξεις, εικόνες, μουτζούρες, σύμβολα, κολλάζ…οτιδήποτε σας εμπνέει, ποια είναι τα πράγματα που αποτελούν το δικό σας, πολύ προσωπικό άγχος και τι σημαίνει αυτό για εσάς. To κέντρο ψυχοθεραπείας και εκπαίδευσης του Λονδίνου Renaissance Life Therapies παρέχει ένα χαρτί που λειτουργεί ως χάρτης για να σημειώνει κανείς τη σωματική αίσθηση που έχει το άγχος για τον καθένα μας προσωπικά.   Πηγή: PNGItem.com

άσκηση

Αφού κάνετε κάτι αντίστοιχο, μπορείτε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:
  • Πώς με κάνει να νιώθω το άγχος μου;
  • Εξαιτίας του άγχους μου, τι αποφεύγω να κάνω;
  • Το άγχος με αποσπά από τι;
  • Εάν δεν με σταματούσε το άγχος, ποια είναι τα πράγματα που θα ήθελα να κάνω;

Με αυτή τη τεχνική, απομακρύνεστε από το άγχος, δηλαδή δεν ταυτίζεστε με αυτό, αλλά αναγνωρίζετε ότι είναι ένα συναίσθημα και όχι ολόκληρο το είναι σας. Επιπλέον, σας βοηθά να ενεργοποιήσετε τη σκέψη σας προς μια εναλλακτική πραγματικότητα όπου θα καθορίσετε ποιοι είναι οι στόχοι σας και ποια είναι η τροχοπέδη σας για να προχωρήσετε παρακάτω.

ηρεμία

Πολλές φορές, το άγχος μας κρατά ασφαλείς και αυτές οι συμπεριφορές ασφαλείας μας κρατούν κολλημένους σε μια πραγματικότητα που δεν μας ικανοποιεί.

 

Χρύσα ΠαπακυργιάκηΗ Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός / Ψυχολόγος

Cognitive Behavioral Coach- Specialty Anxiety

Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση