Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Ήρθε η ώρα να συμπληρώσεις αυτό που λείπει από τη διατροφή σου

Ήρθε η ώρα να συμπληρώσεις αυτό που λείπει από τη διατροφή σου

0
lunch table salad 5876
Διαφήμιση

Αν σε ρωτούσαν «Κατά πόσο θεωρείς ότι σε καλύπτει η διατροφή σου;», ποια θα ήταν η πρώτη απάντηση που θα σου ερχόταν στο μυαλό; Μήπως, ενώ προσπαθείς καθημερινά να φας υγιεινά και ισορροπημένα, έχεις παρατηρήσει ότι η διατροφή σου κάπου υστερεί; Διάβασε παρακάτω και μάθε τα tips που χρειάζεσαι για να μη σου λείπει τίποτα!

Αν από τη διατροφή σου λείπει η ενέργεια…

  •  …ξεκίνα τη μέρα σου με καλό πρωινό! Αν συνηθίζεις να παραλείπεις το πρωινό γεύμα ή να πίνεις μόνο ένα καφέ «στο πόδι», είναι λογικό να νιώθεις «πεσμένος», αφού οι αποθήκες ενέργειας του οργανισμού σου έχουν αδειάσει κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Ένα ισορροπημένο πρωινό π.χ. 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών + νιφάδες δημητριακών πρωινού με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης + 1 φρούτο θα σου προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις τη μέρα σου δυναμικά και με ανεβασμένη διάθεση!
  • …δώσε στον οργανισμό σου τα κατάλληλα εφόδια! Ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα κατανάλωσε υδατάνθρακες, που αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας τόσο για το ανθρώπινο σώμα όσο και για τον εγκέφαλο.Ιδανική επιλογή αποτελούν οι σύνθετοι υδατάνθρακες (μαύρο ψωμί, δημητριακά πρωινού και μπάρες με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, όσπρια κλπ.).
  • …εξασφάλισε την επαρκή πρόσληψη σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου συχνά οδηγεί σε αίσθημα κόπωσης και ατονίας. Οι πιο βασικές πηγές του σιδήρου στη διατροφή μας είναι: κόκκινο κρέας, συκώτι, σκούρο κρέας πουλερικών, ψάρι, φακές, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, σπανάκι, μανιτάρια κ.ά.
Υγιεινό διατροφή
Υγιεινό πρωινό

Αν από τη διατροφή σου λείπει ο κορεσμός…

  • …μάλλον ήρθε η ώρα να εντάξεις περισσότερες φυτικές ίνες! Μία από τις βασικές ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών είναι πως προκαλούν μεγαλύτερο και παρατεταμένο κορεσμό.Θα τις βρεις σε τρόφιμα όπως προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά πρωινού, μπάρες, ζυμαρικά κλπ.), όσπρια, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς κ.ά.
  • …φρόντισε να προσλαμβάνεις επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης. Η κατανάλωση ενός γεύματος ή snack που περιέχει πρωτεΐνη μας χορταίνει περισσότερο. Οι πηγές πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης (υψηλής βιολογικής αξίας) είναι: κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγό. Εκτός αυτών, υπάρχουν και ορισμένες φυτικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη (χαμηλής βιολογικής αξίας): ξηροί καρποί, όσπρια, σουσάμι (ταχίνι – χαλβάς), κινόα κ.ά.
Ψάρι στη διατροφή μας
Ψάρι με μυρωδικά

Αν από τη διατροφή σου λείπει η ποικιλία…

  •  …ίσως χρειάζεσαι λίγη οργάνωση! Φτιάξε από το Σαββατοκύριακο το μενού της εβδομάδας που ακολουθεί, φροντίζοντας να περιέχει ποικιλία γευμάτων. Κινήσου…Μεσογειακά, δίνοντας έμφαση σε πιάτα με βάση τα όσπρια, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης και το ψάρι, κατανάλωσε πουλερικά με μέτρο και περιόρισε το κόκκινο κρέας σε 1 φορά την εβδομάδα.
  • βάλε χρώμα στη διατροφή σου! Αν έχεις παρατηρήσει πως από φρούτα και λαχανικά συνέχεια καταναλώνεις τα ίδια και τα ίδια, ήρθε η ώρα να κάνεις τη σαλάτα σου-αλλά και τη φρουτοσαλάτα σου- πιο πολύχρωμη! Μην ξεχνάς πως καταναλώνοντας ποικιλία λαχανικών και φρούτων, προσλαμβάνεις και ποικιλία πολύτιμων θρεπτικών συστατικών! Προτίμησε τα εποχικά προϊόντα, καθώς θα είναι πιο οικονομικά, πιο γευστικά αλλά και πιο θρεπτικά!
  • …φάε το αγαπημένο σου τρόφιμο με διαφορετικούς τρόπους! Αν έχεις παρατηρήσει πως κατά περιόδους «κολλάς» με ένα τρόφιμο και το καταναλώνεις πολύ συχνά, μπορείς τουλάχιστον να παίξεις με τους συνδυασμούς! Αν για παράδειγμα αγαπάς τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, μπορείς να τα καταναλώσεις τη μια φορά με γάλα χαμηλών λιπαρών, την άλλη σε smoothie με φυτικό ρόφημα και φρούτα, την άλλη σε energy mix με τους αγαπημένους σου ξηρούς καρπούς και σταφίδες… Οι ιδέες είναι αμέτρητες!Βάλε φαντασία!
Διατροφή: Σαλάτα με φρούτα και λαχανικά
Σαλάτα με φρούτα και λαχανικά

***

Παπαδοπούλου Ιωάννα

Η κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών) -MSc in Clinical and Public Health Nutrition (University College London) και Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed.

 

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση