Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Νοσηλεία γονέα για λίγες μέρες; Δείτε πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας

Νοσηλεία γονέα για λίγες μέρες; Δείτε πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας

0
adhy savala zbpgmGe27p8 unsplash
Διαφήμιση

Η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι μια αναγκαστική απουσία που δεν μπορεί να αναβληθεί. Πολλοί γονείς, ιδιαιτέρως μικρών παιδιών φέρνουν στο γραφείο αυτή την ανησυχία και το άγχος του πώς θα το παρουσιάσουν, πώς πρέπει να το διαχειριστούν;

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, σίγουρα μια αναγκαστική σας νοσηλεία κουβαλά πολύ άγχος και κάποιο ποσοστό φόβου. Ανθρώπινα και απολύτως αποδεκτά συναισθήματα. Δεν χρειάζεται επομένως να κρύψετε την κατάσταση από το παιδί σας. Πολλοί γονείς κρύβουν βαθιά τον ευάλωτο εαυτό τους μέχρι που καιρό μετά η μάσκα ραγίζει και το παιδί νιώθει προδοσία που ποτέ δεν γνώρισε αυτό το γονέα. Η αυθεντικότητα είναι το Α και το Ω σε μια τόσο πολύτιμη σχέση.

Νοσηλεία γονέα για λίγες μέρες; Δείτε πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας

Μιλήστε με το παιδί σας και επιστρατεύστε την φαντασία σας εάν το παιδί τρομάξει. Μείνετε μακριά από λεπτομέρειες ή παράπονα στο παιδί, γιατί η θέση του δεν του επιτρέπει να σας παρηγορήσει! Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ζητήσετε από αλλού.

Εάν το πρόβλημα σας είναι υπόθεση ρουτίνας π.χ. χειρουργείο στο γόνατο ή κάποια μικροεπέμβαση μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο παιδικό βιβλίο ανατομίας και να εξηγήσετε στο παιδί τα βασικά πράγματα. Συνήθως όταν έχει να κάνει με αρρώστια, η φαντασία του παιδιού οργιάζει και θα του κάνει καλό στο άγχος του να έχει μια εικόνα (παιδική) του τι θα σας ῾συμβεί. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά βιβλία και πολλές αφίσες με το ανθρώπινο σώμα που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Παίξτε το γιατρό με τα λούτρινά του ζωάκια για να καταλάβει περίπου πώς θα σας συμπεριφερθούν και ότι φυσικά ο απώτερος στόχος είναι η καλυτέρευση της υγείας σας και όχι κάτι άσχημο. Αφήστε το παιδί να σας ρωτάει και να σας ξαναρωτάει για να νιώσει ήρεμα και αποφύγετε να δείχνετε τον ενδεχόμενο φόβο σας ή τον πανικό σας μπροστά του.

Διατηρήστε μια ρουτίνα στο σπίτι, με αγαπημένα πρόσωπα και αναλύσεις επί του θέματος εν απουσία του. Όσο διάστημα απουσιάζετε κάνετε βιντεοκλήσεις και φορέστε το καλό σας χαμόγελο για να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια. Αποφύγετε τις διαμαρτυρίες και να παρουσιάζετε μια αρνητική στάση προς την ιδέα του νοσοκομείου γενικά. Κρατήστε το θετικό της υπόθεσης χωρίς λεπτομέρειες.

Καλό κουράγιο και καλή ανάρρωση!

Να θυμάστε όλα είναι μέσα στη ζωή και όλα μπορούμε να τα δούμε λίγο διαφορετικά για να νιώθουμε κι εμείς πιο δυνατοί και περισσότερο αισιόδοξοι.

 

Χρύσα Παπακυργιάκη
Χρύσα Παπακυργιάκη
Η Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός / Ψυχολόγος

Cognitive Behavioral Coach- Specialty Anxiety

Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση