Αρχική Υγεία - Διατροφή Νικήστε την απαισιοδοξία σας… Από την Ψυχολόγο Χρύσα Παπακυργιάκη

Νικήστε την απαισιοδοξία σας… Από την Ψυχολόγο Χρύσα Παπακυργιάκη

0
απαισιοδοξία sasha freemind Pv5WeEyxMWU unsplash
Διαφήμιση

Η απαισιοδοξία ή η αισιοδοξία, το πώς βλέπουμε το ποτήρι, το μέλλον, τον κόσμο, τη ζωή μας εξαρτάται από πολλά πράγματα, κυρίως όμως από τα παιδικά μας βιώματα. Ο τρόπος που μεγαλώσαμε και ο τρόπος που διδαχτήκαμε μέσα από σχόλια ή ξεκάθαρες οδηγίες να βλέπουμε τον κόσμο και εμάς μέσα σε αυτόν…εξαρτάται από την ανατροφή μας και από τη σχέση μας με τους φροντιστές μας.

Από την άλλη μεριά, οι έρευνες δείχνουν ότι καθημερινά κάνουμε πάνω από 50.000 σκέψεις. Σκέψεις που μας ανεβάζουν, μας ρίχνουν, μας στρεσάρουν, μας χαροποιούν…πολλές σκέψεις που εξαρτώνται από το μυαλό, όπως και η ποιότητα μιας φωτογραφίας  εξαρτάται από την κάμερα που χρησιμοποιήθηκε. Το να καταπολεμήσει κανείς την απαισιοδοξία του απαιτεί δουλειά και κόπο, ωστόσο αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια γιατί όλη σας η ποιότητα ζωής εξαρτάται από αυτό. Δοκιμάστε να κάνετε ψυχοθεραπεία ή να αφιερώσετε λίγα χρήματα σε σεμινάρια ή βιβλία αυτοβοήθειας.

Το παρόν άρθρο θα αποκαλύψει κάποια όπλα κατά της τάσης αυτής που πολλοί άνθρωποι έχουν τη σημερινή εποχή.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε;
  • Αξιολογήστε και εξετάστε τα στοιχεία που έχετε μπροστά σας: αποδείξεις και στοιχεία που αποκαλύπτουν κάποια πράγματα για την χ κατάσταση. Σαν άλλος ντετέκτιβ της ίδιας σας της σκέψης.
  • Μην στηρίζεστε σε προβλέψεις και μοιρολατρικό τρόπο σκέψης: το έχει η μοίρα μου, με έχουν ματιάσει, με έχουν καταραστεί, θα πάει χάλια όπως πάντα, έ τί άλλο να περιμένω πια; Αυτά είναι κάποιες δηλώσεις που προδικάζουν μια κατάσταση που ακόμη δεν έχει έρθει και επιβαρύνουν την ψυχική σας κατάσταση. Υπάρχει λόγος;
  • Εκφράστε τον θυμό και θρηνήστε για καταστάσεις του παρελθόντος εάν αυτό σας βοηθήσει να αφήσετε μια κατάσταση και να προχωρήσετε στο μέλλον σας.
  • Δημιουργήστε διαλόγους ανάμεσα στο απαισιόδοξο και στο αισιόδοξο εαυτό σας που σιγά σιγά αναπτύσσετε.
  • Πολλές έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι η θετική σκέψη αυξάνει την αυτοπεποίθηση, την αποδοτικότητα μας και την αυτοεκτίμησή μας. Η αρνητική σκέψη πολλές φορές μας δημιουργεί συναισθήματα αβοηθησίας και μας ωθεί να βλέπουμε τα προβλήματα μεγαλύτερα από ότι είναι στη πραγματικότητα. Εν ολίγοις είναι καλό να περιορίσουμε την αρνητική μας σκέψη μέσα σε κάποιο χρονικό πλαίσιο. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε ότι θα σκεφτείτε όλα τα αρνητικά και όλα τα αγχωτικά σας αργότερα στις 7. Κατά πάσα πιθανότητα θα το ξεχάσετε αλλά και να μην το ξεχάσετε, θα έχετε καταφέρει να έχετε ένα ήσυχο μυαλό μέχρι τις 7 και κάτι τέτοιο θα σας προπονήσει να ελέγχετε τον εαυτό σας.

 

Μην ξεχνάτε ότι ζούμε ό,τι θέλουμε να ζήσουμε και είμαστε οι καπετάνιοι του μυαλού μας.

Αυτή η δύναμη μπορεί να αλλάξει όλη μας τη κοσμοθεωρία.

 

 

Χρύσα Παπακυργιάκη
Χρύσα Παπακυργιάκη
Η Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός / Ψυχολόγος

Cognitive Behavioral Coach- Specialty Anxiety

Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση