Αρχική Special Topics Εξοπλιστικό Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ: Η “ασπίδα” προστασίας για τις δασικές πυρκαγιές

Εξοπλιστικό Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ: Η “ασπίδα” προστασίας για τις δασικές πυρκαγιές

Ένα τεράστιο φιλόδοξο πρόγραμμα, ύψους 21, δισ. ευρώ συνολικά αποτελεί το ΑΙΓΙΣ, που περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξοπλισμού σε όλα το φάσμα του πεδίου που αφορά την δασοπροστασία. Ωστόσο, τα εργαλεία αυτά θα είναι διαθέσιμα στα χέρια των υπηρεσιών (πυροσβεστικά, πυρανίχνευση, εκπαίδευση κλ.π) από το επόμενο έτος, προμηνύοντας για φέτος μία δύσκολη χρονιά για την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές.

0
aigis kikilias
Διαφήμιση

WhatsappΌπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε εννιά μήνες στο πλαίσιο υλοποίησης για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εξέλιξης του εξοπλιστικού αυτού προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως είπε, έργα ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος Μαΐου, ανεβάζοντας το ποσό σε 1,82 δισεκατομμύρια ευρώ και προσέθεσε ότι πριν τον Αύγουστο το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του. Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι το ΑΙΓΙΣ «είναι ένα τεράστιο όπλο, το οποίο, όμως, θα αρχίσει να παραδίδεται από το 2025». «Η φετινή αντιπυρική περίοδος θα είναι πολύ δύσκολη. Απαιτεί από εμάς- πολιτικούς, επιχειρησιακούς και πολίτες- ένα άλλο επίπεδο ετοιμότητας και εγρήγορσης. Αυτό που σας υπόσχομαι είναι μάχη, μάχη και μάχη», υπογράμμισε.

«Ο πρωθυπουργός μου ζήτησε την άμεση επιτάχυνση και υλοποίηση του εμβληματικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ ύψους 2,1 δις», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, «διασφάλισε μια πολύ υψηλή χρηματοδότηση από πολλαπλές πηγές για την υλοποίηση του πιο φιλόδοξου σχεδίου εξοπλισμού και υλικοτεχνικών υποδομών στην ιστορία του Ελληνικού κράτους για την Πολιτική Προστασία: Του εμβληματικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ», ενώ ευχαρίστησε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση για τη συμβολή του στην υλοποίηση του ΑΙΓΙΣ καθώς και τον περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά για τη συμβολή στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση του προγράμματος.

«Αυτή είναι η δουλειά τους -αυτή είναι η ζωή τους. Και αυτό πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε», σημείωσε ο υπουργός. Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και τι αυτό περιλαμβάνει. Όπως είπε, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ συνολικού ύψους σχεδόν 2,1 δισ. Ευρώ ( 2.077.494.365Euro) χωρίζεται σε τέσσερις άξονες παρέμβασης. Ο πρώτος άξονας είναι η αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων (216.101.632Euro), ο δεύτερος είναι τα συστήματα προειδοποίησης και µέσα πρόληψης (346.264.004Euro), ο τρίτος είναι ο εξοπλισµός και τα µέσα υποστήριξης και συντονισµού (193.091.652Euro) και ο τέταρτος είναι ο επιχειρησιακός εξοπλισµός και τα µέσα αντιµετώπισης (1.322.037.079Euro).

Ειδικότερα, όσον αφορά τον πρώτο άξονα της αναβάθµισης υποδοµών και εγκαταστάσεων, όπως είπε, ο κ. Κικίλιας, εστιάζει στην πρόληψη και περιλαμβάνει έργα όπως πάρκο προσοµοίωσης φυσικών καταστροφών, εξοπλισµό Εθελοντικών Οργανώσεων, 465 οχήµατα µεταφοράς, δασοπυρόσβεσης και αντιµετώπισης φυσικών και λοιπών καταστροφών για το προσωπικό, τα οποία μαζί με τα υπόλοιπα που είναι αμιγώς του Πυροσβεστικού Σώματος θα ανέλθουν στα 1100 πυροσβεστικά και λοιπά οχήματα για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας. Επιπλέον ο πρώτος άξονας του προγράμματος ΑΙΓΙΣ αφορά την αναβάθµιση δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναµικού και τη βελτίωση της ικανότητας του προσωπικού του Εθνικού Μηχανισµού.

«Χωρίς εκπαίδευση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον. Σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους πολίτες, αλλά και για τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και για τους ενστόλους προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που έρχονται», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Αναφορικά με τον τρίτο άξονα του ΑΙΓΙΣ, που αποτελείται από εξοπλισµό, µέσα υποστήριξης και συντονισµού, όπως είπε ο κ. Κικίλιας την αντιμετώπιση. Ειδικότερα, περιλαμβάνει: Προµήθεια τριών ελικοπτέρων µεσαίου τύπου για υγειονοµικές αποστολές, αντιµετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και για τη µεταφορά της οµάδας πρώτης απόκρισης διαχείρισης συµβάντων της Γ.Γ.Π.Π. προµήθεια 3 Turboprop ∆ικινητήριων Αεροσκαφών (air-surveillance) ως Εναέρια Κέντρα Επιχειρήσεων, παρακολούθησης και καταγραφής δεδοµένων, προµήθεια ενός Δικινητήριου Αεροσκάφους µεταφοράς οµάδας Πρώτης Απόκρισης -συντονισµού επιχειρήσεων-αεροδιακοµιδών, προµήθεια 101 µη επανδρωµένων αεροσκαφών (ΜηΕΑ) Drones, 13 Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων για τις 13 Περιφέρειες που θα αποτελούνται από ( 13 Επιχειρησιακά VAN, 13 Βοηθητικά Οχήµατα και 13 drones)

Τέλος, ο τέταρτος άξονας στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ σχετίζεται με τον επιχειρησιακό εξοπλισµό και τα µέσα αντιµετώπισης και αφορά την αποκατάσταση. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει την προµήθεια 10 µεσαίου τύπου (Ε/Π) πυρόσβεσης Ελικοπτέρων , προµήθεια 7 νέων πυροσβεστικών Α/Φ τύπου Canadair DHC 515, αναβάθµιση και εκσυγχρονισµό 7 Α/Φ Canadair CL 415, προµήθεια 25 Αμφιβίων Μονοκινητήριων Αεροσκαφών (Α.Μ.Α.) Σταθερής Πτέρυγας , 300 οχήµατα Επιτήρησης Αγροδασικών Περιοχών για τη ∆ασική Υπηρεσία ( 300 Αριθµός Οχηµάτων ), 1100 πυροσβεστικά οχήματα και λοιπά μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα, ειδικά µέσα περιπολίας και αποµάκρυνσης πολιτών και776 οχήµατα που συµβάλλουν στην επιχειρησιακή ετοιµότητα. Παράλληλα στο πλαίσιο του ΑΙΓΙΣ τρέχουν διαγωνισμοί για το υπουργείο Εθνική ‘Αμυνας για 83 οχήματα (8 μικρά λεωφορεία, 38 μεγάλα λεωφορεία, 37 ασθενοφόρα) για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛ.ΑΣ.) και συγκεκριμένα 553 οχήματα (122 λεωφορεία µεταφοράς (14-26 θέσεων), 431 μοτοσικλέτες), καθώς και για το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Λ.Σ.) 140 οχήματα (5 βοηθητικά οχήµατα, 88 οχήµατα, 28 λεωφορεία µεταφοράς (8-33 θέσεων) 19 µοτοσικλέτες) όπως επίσης και προμήθεια 29 πλωτών μέσων για τη µεταφορά και αποµάκρυνση πολιτών και λοιπού απαιτούµενου εξοπλισµού. Επιπλέον στο πλαίσιο του ΑΙΓΙΣ περιλαμβάνεται η προµήθεια µέσων ατομικής προστασίας και ατοµικού εξοπλισµού προσωπικού Πυροσβεστικού Σώµατος και Ε.Μ.Α.Κ , η προµήθεια 23 πτυσσόµενων μεταφερόμενων γεφυρών για αντιμετώπιση πλημμυρών καταστροφών κ.λπ , κινητός υγειονοµικός εξοπλισµός και υποδοµές για την προστασία της δηµόσιας υγείας καθώς και η προμήθεια εξοπλισμού για την άµεση και την προσωρινή διαµονή πληθυσµού µετά την εκδήλωση καταστροφών.

Όπως τόνισε οι πολλαπλές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. «Μιλάμε για ένα νέο πατριωτισμό για να προστατέψουμε τη χώρα, τους ανθρώπους, τη ζωή και τις περιουσίες τους, τα δάση και τα οικοσυστήματα, τα χωράφια και τις καλλιέργειες, τις υποδομές , την οικονομία και τον τρόπο ζωής μας», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση