Αρχική Θεραπείες Ψυχολογία: Πώς χαλιναγωγείται ο θυμός που νιώθουμε;

Ψυχολογία: Πώς χαλιναγωγείται ο θυμός που νιώθουμε;

0
Θυμός
Διαφήμιση

Πολλές φορές, οι άνθρωποι βιώνουμε θυμό και έχουμε πολλά ξεσπάσματα μέσα στην ημέρα, ξεσπάσματα που αργότερα μας κάνουν να μετανιώνουμε, να νιώθουμε άσχημα για την αντίδρασή μας και να νιώθουμε ενοχές. Ιδιαιτέρως όταν αποδέκτες αυτού του θυμού είναι το παιδί μας, οι ενοχές και οι αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό μας και μας κάνουν να νιώθουμε ακόμη χειρότερα καθώς ενισχύουν τον ένα και μοναδικό φόβο του κάθε γονέα: Δεν είμαι καλός γονιός!

Παρόλα αυτά, καθώς ο καπετάνιος του μυαλού μας είμαστε εμείς και μόνο, υπάρχει τρόπος να χαλιναγωγήσετε τον θυμό σας και να αντιδράσετε πολύ πιο ήρεμα και αποτελεσματικά. Ξεκινάμε;

Ο Θυμός

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τον σκοπό ύπαρξης του Θυμού: ο θυμός είναι το σημάδι που μας δείχνει ότι κάποια ανάγκη μας έχει παραμείνει ανικανοποίητη (είτε από τους άλλους, είτε από τον ίδιο μας τον εαυτό). Οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες μας είναι φαγητό, ύπνος, στέγη, εγγύτητα, επαφή με τους άλλους, πρόσβαση σε ευκαιρίες και υπηρεσίες, ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, επικοινωνία κτλ.

Αναρωτηθείτε για λίγο, γιατί νιώθω θυμό; Πότε νιώθω το θερμόμετρό μου να χτυπάει κόκκινο; Οι βασικοί λόγοι που μας κάνουν να βιώνουμε θυμό είναι συνήθως όταν βιώνουμε: 

  • Απομόνωση, Απόρριψη
  • Αποτυχία 
  • Απώλεια ελέγχου σε μια κατάσταση
  • Το άγνωστο 

Πολλές φορές μια σύγκρουση με το παιδί μας, με τον σύζυγό μας μια διαφωνία που φαντάζει ασήμαντη, μια διάγνωση για κάποια σοβαρή ή σπάνια ασθένεια, μια οικονομική αναποδιά ή ακόμη χειρότερο η απώλεια της εργασίας μας, ένας χωρισμός. Όλα αυτά μας ενεργοποιούν τους παραπάνω λόγους, τους πυρήνες του θυμού μας και μας ωθούν σε ξεσπάσματα.

ΘυμόςΔεν αντιδρούμε όλοι οι άνθρωποι με θλίψη στις …αναποδιές της ζωής. Κάποιοι αντιδρούν με θυμό. Υπάρχει μια υπέροχη ιστορία σε κάποιο από τα τόσο πολύτιμα βιβλία του ψυχοθεραπευτή Χ. Μπουκάι που μιλάει για την Θλίψη και τον Θυμό.

Ήταν αδερφές και κολυμπούσαν σε μια λίμνη, αφήνοντας τα ρούχα τους πλάι πλάι έξω από τη λίμνη. Ο Θυμός, βιαστικός και χειμαρρώδης καθώς είναι βούτηξε και βιαστικά άρπαξε ένα ρούχο και το φόρεσε. Όμως έκανε λάθος και πήρε τη φορεσιά της Θλίψης. Έτσι πολλές φορές πίσω από τον Θυμό βρίσκεται Θλίψη και πίσω από τη Θλίψη θα δούμε Θυμό.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοούμε κάθε φορά γιατί νιώθουμε θυμό και να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Λέμε ένα μεγάλο ΣΤΟΠ στον εαυτό μας, στον θυμό μας που ξεχειλίζει και παίρνουμε μια βαθιά αναπνοή μετρώντας έως το 7. Στη συνέχεια εκπνέουμε μετρώντας έως το 11. Κατόπιν, κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε τις συνέπειες του θυμού σας. Τί θα προκαλέσει; Ποιόν θα πληγώσει; Το θέλετε αυτό στη ζωή σας; Και εν τέλει αναρωτηθείτε…πώς αλλιώς μπορώ να πάρω αυτό που χρειάζομαι; 

Πηγές: 1. Για τον μύθο Οργή και Θλίψη: https://studentsupport.ionio.gr/gr/library/6/

  1. Sukhodolsky, D. G., Smith, S. D., McCauley, S. A., Ibrahim, K., & Piasecka, J. B. (2016). Behavioral interventions for anger, irritability, and aggression in children and adolescents. Journal of child and adolescent psychopharmacology26(1), 58-64.

 

Χρύσα Παπακυργιάκη
Χρύσα Παπακυργιάκη
Η Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός / Ψυχολόγος

Cognitive Behavioral Coach- Specialty Anxiety

Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση