Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Πώς να διδάξετε τον εαυτό σας να ανέχεται τα αρνητικά συναισθήματα

Πώς να διδάξετε τον εαυτό σας να ανέχεται τα αρνητικά συναισθήματα

0
συναισθήματα
Διαφήμιση

Πολλές φορές έχουμε γράψει και έχετε διαβάσει άρθρα με τεχνικές και τρόπους να λύσετε ένα πρόβλημα, να ξεπεράσετε μια δύσκολη κατάσταση ή να προσπεράσετε ένα δύσκολο γεγονός με το μικρότερο κόστος ψυχικά. Ωστόσο, είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και πανανθρώπινο φαινόμενο να συναντάμε προβληματικές καταστάσεις που απλά είναι ΕΞΩ από τον έλεγχο μας και δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε. Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Σίγουρα το να σκεφτείτε:  Ἑίναι άδικο!῾, ῾Γιατί σε μένα;῾και πολλά άλλα, που όλοι έχουμε σκεφτεί κατά καιρούς σε δύσκολες καταστάσεις που έχουμε βιώσει, εντείνει τον πόνο ή την ανησυχία. Ωστόσο, οι ειδικοί διδάσκουν και μια άλλη δεξιότητα, σημαντική σε όλους, την Αποδοχή και την Αντοχή σε δύσκολες καταστάσεις. Αυτά είναι δεξιότητες που όλοι μπορούμε να διδαχτούμε και να καλλιεργήσουμε εάν το θέλουμε.

Η αποδοχή αναφέρεται σε έναν πιο λειτουργικό τρόπο σκέψης. Αντί να σκεφτόμαστε αρνητικά ή μοιρολατρικά και κυρίως αντί να σκεφτόμαστε πως θα ΘΕΛΑΜΕ να ήταν μια κατάσταση, αναγνωρίζουμε το πρόβλημα ως έχει. Ας μην ξεχνάμε ότι το να αποδεχόμαστε κάτι δεν είναι το ίδιο με το να μας αρέσει κάτι…

 Για παράδειγμα εάν δεν μας επέλεξαν για μια δουλειά ενώ νιώσαμε ότι ήμασταν από τους καλύτερους υποψήφιους, μπορούμε να σκεφτούμε:

  • Αυτό είναι άδικο, τα είπα όλα σωστά, ήμουν ο καλύτερος! πώς μου το έκαναν αυτό;

Ή μπορείτε να πείτε:

  • Είναι ενοχλητικό που δεν πήρα τη δουλειά αλλά δέχομαι ότι ένιωσαν ότι κάποιος άλλος είναι καταλληλότερος.

Επίσης, σε μια δύσκολη κατάσταση που δεν μπορείτε να ελέγξετε, είναι πολύ χρήσιμο να παρηγορείτε τον εαυτό σας. Μπορείτε για παράδειγμα:

  • να πάτε μια βόλτα και να παρατηρήσετε το περιβάλλον σας,
  • να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική,
  • να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο,
  • να βρείτε μια αγαπημένη μυρωδιά που σας ξυπνά αναμνήσεις και όμορφα συναισθήματα από το παρελθόν σας και να το έχετε μαζί σας σε μια δύσκολη στιγμή, πχ ένα αιθέριο έλαιο.

 

Χρύσα Παπακυργιάκη
Χρύσα Παπακυργιάκη
Η Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός / Ψυχολόγος

Cognitive Behavioral Coach- Specialty Anxiety

Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση