Αρχική Πολιτισμός Ανακάλυψη αρχαίας κεφαλής στην Ερμού λόγω έργων αποχέτευσης

Ανακάλυψη αρχαίας κεφαλής στην Ερμού λόγω έργων αποχέτευσης

0
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΙΟΛΟΥ (EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΙΟΛΟΥ (EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)

Σύνταξη: ecozen.gr

Ανακαλύφθηκε αρχαία κεφαλή Ερμού κατά τη διάρκεια εργασιών αποχετευτικών έργων στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης στην Ερμού. Μάλιστα, η κεφαλή, τμήμα ερμαϊκής στήλης, πιθανών του 3ου-4ου αι. π.Χ., είναι πρωτότυπη και χρησίμευε κάποτε ως οδοδείκτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, “την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου “Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας” του δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης. Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους”.

Όπως συμπληρώνει, “Η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β΄χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για πρωτότυπο έργο, πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών του 3ου αι π.Χ.. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here