Αρχική COVID-19 Δρ.Αν.Μοσχοβάκη: Covid 19 και συχνές λοιμώξεις-Γιατί επιστρέφει συνέχεια;

Δρ.Αν.Μοσχοβάκη: Covid 19 και συχνές λοιμώξεις-Γιατί επιστρέφει συνέχεια;

Είμαι νέα/ος υγιής έχω κάνει όλα τα εμβόλια για τον κορονοϊό, προσέχω αλλά παρόλα αυτά αρρωσταίνω συνέχεια από τον κορονοϊό. Πρέπει να ανησυχώ; Ρωτούν πολίτες που αρρωσταίνουν συχνά από τον κορονοϊό. 

0
κορονοϊός
Διαφήμιση
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ο COVID- 19 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Γουχάν της Κίνας και στη συνέχεια εξαπλώθηκε παγκοσμίως · Σημαντική για την αποτελεσματική άμυνα του οργανισμού έναντι του κορονοϊού είναι η ειδική ανοσία. Η ειδική ανοσία, αφορά την ιδιαίτερη ικανότητα του οργανισμού να αναπτύσσει ειδική αναμνηστική ανοσία έναντι του ιού μετά από εμβόλιο ή φυσική νόσηση.
Ειδικά αντισώματα και ειδικά ευαισθητοποιημένα λεμφοκύτταρα θυμούνται τον ιό μετά την πρώτη έκθεση και του επιτίθενται ταχύτατα, ώστε να αποφευχθεί στην καλύτερη περίπτωση η νόσος και στην χειρότερη περίπτωση σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο ο Covid 19 έχει μια μοναδική ικανότητα να αλλάζει, να μεταλλάσσεται δηλαδή και να διαφεύγει σε αρκετές περιπτώσεις από τους μηχανισμούς αναγνώρισης της ειδικής ανοσίας. Συχνές λοιμώξεις δεν είναι απίθανο να συμβούν, παρά το γεγονός ότι κάθε επόμενη λοίμωξη συνήθως είναι ηπιότερη της προηγούμενης. Η ισχύς της ειδικής ανοσίας σχετίζεται και με γενετικούς παράγοντες,  που αφορούν την ιδιαίτερη κατασκευή του ανοσοποιητικού συστήματος και την ικανότητά του να αντιδρά, που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας.
Παρά ταύτα και επειδή οι συχνές λοιμώξεις από Covid 19, ενδέχεται να αποτελούν σύμπτωμα αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος από υποκείμενο νόσημα ή παράγοντα, η ιατρική εξέταση δεν πρέπει να αμελείται σε περιπτώσεις συχνών λοιμώξεων. Ο κατάλογος των νοσημάτων που προκαλούν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι μακρύς και συχνά τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή στον πάσχοντα.  Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι είναι:
Το αυξημένο σάκχαρο αίματος
-Η αναιμία
-Η υπερκόπωση
-Η τοξική άθροιση αλκοόλ
-Η στεφανιαία νόσος
-Η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια
-Η λοίμωξη από τον ιό του aids
Γρίπη - Κρύωμα
Ψυχιατρικά νοσήματα
Μέτρα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού σας συστήματος
1. Μην καπνίζετε
Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου.
2. Να κοιμάστε επαρκώς
Κατά την διάρκεια του ύπνου ομαλοποιείται το σύνολο των βιοχημικών κύκλων του σώματος, η έκκριση ορμονών και σεροτονίνης, γίνεται επιδιόρθωση φθορών. Η σωστή διεκπεραίωση των διεργασιών που προαναφέρονται είναι απαραίτητη  για τον έλεγχο των φλεγμονών στο ανθρώπινο σώμα, την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη σωστή διάθεση της γλυκόζης.
3. Να διατηρείτε φυσιολογικό βάρος
Το περίσσιο λίπος προκαλεί λιπώδη διήθηση ζωτικών οργάνων, διαταραχή στην ορμονική ισορροπία του σώματος, αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης και έκκριση  φλεγμονωδών ουσιών από τον λιπώδη ιστό. Το σύνολο των παθοφυσιολογικών αυτών μεταβολών επηρεάζει δυσμενώς το ανοσοποιητικό σύστημα των παχύσαρκων. Στον αντίποδα, στα λιποβαρή άτομα με ΒΜΙ κάτω 18,5 δεν υπάρχει το απαιτούμενο επίπεδο ενέργειας για να λειτουργήσουν σωστά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
4. Να κάνετε μεσογειακή διατροφή
Η Μεσογειακή Διατροφή (MedDiet) χαρακτηρίζεται από την άφθονη κατανάλωση ελαιόλαδου, φυτικών τροφίμων που ενδημούν στη Μεσόγειο (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους), μικρή πρόσληψη οίνου (κυρίως με γεύματα), μέτρια κατανάλωση ψαριών, θαλασσινών, γαλακτοκομικών προϊόντων, πουλερικών και αυγών, χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και σπάνια κατανάλωση αλλαντικών. Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής σε φλεγμονές λόγω ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της παραγωγής ειδικών κυτοκινών.
5. Να βαδίζετε υπό το φως του ήλιου
Η βάδιση υπό το φως του ήλιου, είναι απαραίτητη για τον εφοδιασμό του σώματος με την βιταμίνη του ήλιου, την βιταμίνη D, που είναι σημαντική για την υγεία του σκελετού, για την αντιμετώπιση φλεγμονών και την αντίσταση έναντι λοιμώξεων. Επιπλέον η συστηματική βάδιση κατά την διάρκεια της οποίας επιταχύνεται η αναπνοή και ο σφυγμός  σύμφωνα με μελέτες οδηγεί σε καλύτερη μεταβολική κατάσταση και κινητοποιεί αμυντικές εφεδρείες σε ολόκληρο το σώμα.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
είναι ιατρός-ειδική παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links: http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com
Διαφήμιση