Αρχική Ειδήσεις Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη: 4+1 ερωτήματα για τις λοιμώξεις

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη: 4+1 ερωτήματα για τις λοιμώξεις

Απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα για τις λοιμώξεις, τον πυρετό και όσα…μυστικά κρύβει, αλλά και τους μικροοργανισμούς!

0
Young caring woman holding a cold compress on the forehead of he
Young caring woman holding a cold compress on the forehead of her sick partner
Διαφήμιση

Απαντήσεις σε 4+1 ερωτήματα για τον πυρετό, τις λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος, αλλά και τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς που μας ταλαιπωρούν.

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη*

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έχω πυρετό. Πως θα καταλάβω εάν έχω γρίπη κορονοιό ή κάτι άλλο;

Εάν έχετε πυρετό με εξανθήματα χεριών, ποδιών, στόματος ή συμπτώματα κατά την ούρηση, συνήθως δεν πάσχετε από απλή γρίπη ή κορονοιό. Στην τυπική της μορφή η γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας διάρκειας δύο-πέντε ημερών.

 

O κορονοϊός τείνει να έχει πιο μακροχρόνια συμπτώματα, στις τυπικές περιπτώσεις διαρκούν επτά-δεκατέσσερεις ημέρες ενώ τα συμπτώματα κακουχίας διαρκούν επί αρκετές εβδομάδες. Παρά ταύτα, ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε οργανισμού πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν τυπική συμπτωματολογία και υπάρχει αλληλοεπικάλυψη συμπτωμάτων, οπότε μόνο η εργαστηριακή εξέταση και τα τεστ θα δώσουν την διάγνωση. Εάν ακούτε σφυρίγματα κατά την αναπνοή σας, βλέπετε άσπρα στίγματα στο λαιμό σας, νοιώθετε δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ο πυρετός σας δεν υποχωρεί σε απλά αντιπυρετικά, ο πυρετός σας ενώ έχει εισέλθει σε φάση υποχώρησης υποτροπιάζει εκ νέου, παρατηρείτε δυσκαμψία στον αυχένα σας ή έχετε παρατεινόμενα συμπτώματα, η πιθανότητα επιπλοκής ανεξαρτήτως αιτίου είναι αυξημένη.

Υπάρχουν καθημερινά, πολλά ερωτήματα για θανάτους και επιθετικές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο. Πως θα καταλάβω εάν έχω στρεπτόκοκκο;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α ή πυογόνος στρεπτόκοκκος είναι βακτήριο που προκαλεί συνηθέστερα ήπιες λοιμώξεις  και σπανιότερα σοβαρές και θανατηφόρες στον άνθρωπο. Τα συμπτώματα είναι πονόλαιμος λόγω φαρυγγοαμυγδαλίτιδας, πυρετός, δερματικές βλάβες, εξανθήματα. Σπανίως αναπτύσσονται σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός) ή σηψαιμία ή θάνατος.  Δεν μπορείτε να διαγνώσετε μόνος σας την προσβολή από στρεπτόκοκκο. Σημεία που πρέπει να σας θορυβήσουν είναι ο έντονος πονόλαιμος, η δυσκαταποσία, η διόγκωση των αμυγδαλών, τα κόκκινα ή λευκά στίγματα μέσα στο στόμα ή βαθιά στο λαιμό, τα εξανθήματα και οι βλάβες δέρματος, η διόγκωση λεμφαδένων.

Png medicine glass vial in doctor's hand mockup

Ακούμε πολλά για σοβαρές λοιμώξεις από μηνιγγίτιδα. Πως θα καταλάβω εάν έχω μηνιγγίτιδα;

O μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β και οι ιοί προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας. Όπως αναδεικνύει και η λέξη πρόκειται για πολύ σοβαρή προσβολή από τον παθογόνο μικροοργανισμό των μηνίγγων που περιβάλλουν τον εγκέφαλο. Η πιθανότητα σοβαρής μορφής νευρολογικής βλάβης ή θανάτου, επιβάλλει την άμεση ιατρική εξέταση και φροντίδα. Δεν μπορείτε να διαγνώσετε μόνος σας την μηνιγγίτιδα. Σημεία που πρέπει να σας θορυβήσουν είναι η κεφαλαλγία εφόσον συνοδεύεται από έντονη ναυτία-εμετό, η φωτοφοβία, η αυχενική δυσκαμψία, το εξάνθημα, οι σπασμοί, η μεταβολή του επιπέδου συνείδησης (π.χ. ανεξήγητη υπνηλία ή ανεξήγητη ευερεθιστότης). Η μεταβολή του επιπέδου συνείδησης πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή από τον ίδιο τον πάσχοντα αλλά από τους οικείους.

Πρέπει να πίνω νερό κατά την διάρκεια του πυρετού;

Όταν έχετε πυρετό, το σώμα σας χάνει επιπλέον υγρά, οπότε κινδυνεύει να αφυδατωθεί. Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν ο σώμα δεν έχει αρκετό νερό για να επιτελέσει  τις συνήθεις λειτουργίες του, οπότε η λοίμωξη μπορεί να επιβαρυνθεί περαιτέρω με μειωμένη παραγωγή ούρων, ζάλη, νευρολογικά προβλήματα, χαμηλή αρτηριακή πίεση, σήψη. Μην αναβάλλετε την λήψη νερού όταν διψάτε και προτιμήστε υδαρή τρόφιμα όπως κρεατόσουπα, χορτόσουπα  κατά την διάρκεια του πυρετού.

Είμαι καπνιστής. Πρέπει να διακόπτω το κάπνισμα κατά την διάρκεια της λοίμωξης;

Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται. Οι τοξικοί αυτοί παράγοντες αλλοιώνουν την τοπική άμυνα του αναπνευστικού επιθηλίου, με αποτέλεσμα την μειωμένη ανοσολογική ικανότητα. Η διαταραχή επιδεινώνεται περαιτέρω στον χρόνιο καπνιστή, λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα της πτώσης του οξυγόνου του αίματος και της δυσλειτουργίας των λευκών αιμοσφαιρίων. Είναι σημαντικό να διακόπτετε το κάπνισμα κατά την διάρκεια της λοίμωξης και να αντιμετωπίσετε την λοίμωξή σας ως μια καλή αφορμή για να διακόψετε το κάπνισμα διά παντός.

*Η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι ιατρός-ειδική παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links: http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com

Διαφήμιση