Η περίοδος του χειμώνα είναι …ιδανική για να εκδηλωθούν αναπνευστικές ιώσεις καθώς αναπτύσσονται ποικίλοι αναπνευστικοί ιοί που επιτίθενται με δριμύτητα. Ας συστηθούμε καλύτερα ξεχωρίζοντάς τους από…τα σημάδια τους!
Γράφει η Δρ Αναστασία Μοσχοβάκη *
Στην κλινική πρακτική οι κυριότεροι ιοί που ενδημούν την περίοδο του χειμώνα είναι:
- ΡΙΝΟΪΟΙ
Οι ρινοϊοί είναι RNA ιοί που αποτελούν την πιο κοινή αιτία του κοινού κρυολογήματος. Η μετάδοση γίνεται μετά από ενοφθαλμισμό στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον πταρμό, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα. Στην τυπική μορφή το κρυολόγημα από ρινοιιούς χαρακτηρίζεται από μπούκωμα, ρινικές εκκρίσεις, βήχα και αποκαλείται κοινό κρυολόγημα. Η πλήρης ανάρρωση συνήθως παρατηρείται εντός 10 ημερών αν και περιστασιακά ο βήχας και η συμφόρηση επιμένουν για 2-3 εβδομάδες.
- ΑΔΕΝΟΙΟΙ
Οι Αδενοϊοί (Adenoviridae) είναι ιοί DNA. Η μετάδοση γίνεται μετά από ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον πταρμό, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. Oι αδενοϊοί μπορούν επίσης να εξαπλωθούν σπανιότερα μέσω του νερού, όπως οι πισίνες. Στην τυπική τους μορφή, οι λοιμώξεις από αδενοιούς, προκαλούν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη ή συμπτώματα γαστερεντερίτιδας ή συμπτώματα απλού κρυολογήματος ή ερυθρότητα επιπεφυκότων.
- ΕΝΤΕΡΟΙΟΙ
Οι εντεροϊοί περιλαμβάνουν πολυάριθμες κατηγορίες ιών όπως coxsackie, ηχοϊών. Η μετάδοση γίνεται μέσω της κοπράνων-στοματικής οδού, με την εισπνοή μολυσμένων αερολυμάτων, με στενή προσωπική επαφή, μολυσμένα αντικείμενα και μολυσμένες επιφάνειες. Στην τυπική χωρίς επιπλοκές μορφή τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ήπια αναπνευστικά συμπτώματα, γριπώδη νόσο, μυϊκούς πόνους, επιπεφυκίτιδα, εξανθήματα, γαστρεντερικά συμπτώματα. Η νόσος διαρκεί έως δέκα ημέρες.
- Η ΓΡΙΠΗ
Υπάρχουν τρείς τύποι ιού γρίπης ο Α, ο Β και ο C. Η μετάδοση γίνεται μετά από ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον πταρμό με μολυσμένα αντικείμενα.
Τα σημεία και τα συμπτώματα της γρίπης αλληλεπικαλύπτονται με εκείνα πολλών άλλων ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ωστόσο στην τυπική της μορφή χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, 38-41 βαθμούς, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Η νόσος γενικά στις περιπτώσεις χωρίς επιπλοκές λύεται εντός δύο – πέντε ημερών.
- ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ COVID 19
Η μετάδοση γίνεται μετά από ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον πταρμό, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα. Τα σημεία και τα συμπτώματα αλληλεπικαλύπτονται με εκείνα πολλών άλλων ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ωστόσο στις τυπικές περιπτώσεις τα συμπτώματα από την προσβολή του ιού είναι, πυρετός ή ρίγη, βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, κούραση, πόνοι στους μυς ή στο σώμα, πονοκέφαλος, απώλεια γεύσης ή οσμής, μπούκωμα, καταρροή, ναυτία, έμετος, διάρροια, παραγωγή πτυέλων, δυσφορία, προκάρδιο άλγος. O κορονοϊός στις τυπικές περιπτώσεις διαρκεί επτά-δεκατέσσερεις ημέρες ενώ τα συμπτώματα κακουχίας διαρκούν επί αρκετές εβδομάδες.
Παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών συνδέεται με το είδος του ιού (επί παραδείγματι ο κορονοϊός έχει υψηλότερη πιθανότητα επιπλοκών συγκριτικά με την απλή γρίπη) όλοι οι παραπάνω ιοί δύνανται να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές. Οι επιπλοκές συμβαίνουν συχνότερα σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα όπως ηλικιωμένοι, διαβητικοί, καρδιοπαθείς και είναι η πνευμονία, η επιδείνωση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος, η παραρρινοκολπίτιδα, η μέση ωτίτιδα, η προσβολή από στρεπτόκοκκο ή άλλα μικρόβια, η μινιγγίτιδα, το σύνδρομο REYE, η μυοσίτιδα, η ραβδομυόλυση, η μυοκαρδίτιδα, η περικαρδίτιδα, η επιδείνωση λειτουργίας ζωτικών οργάνων όπως καρδιάς και νεφρών, νευρολογικά σύνδρομα , θάνατος. Ιδανικά οι ασθενείς πρέπει να ευρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση σε όλη την διάρκεια της ίωσης προς αποκλεισμό επιπλοκών.
Η καλή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα, η αποφυγή χώρων με συνωστισμό, το καλό και συχνό πλύσιμο χεριών, η αποφυγή επαφής χεριών-μύτης-στόματος, ο καλός αερισμός χώρων, η απομάκρυνση από πάσχοντες, αποτελούν κοινά μέτρα πρόληψης έναντι των ιών αυτών.
*Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links: http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com