Αρχική Special Topics Πρωτοχρονιά 2024: Φουλ κορωνοϊός και κοκαΐνη στα λύματα

Πρωτοχρονιά 2024: Φουλ κορωνοϊός και κοκαΐνη στα λύματα

Η Πρωτοχρονιά 2024 ξεχώρισε και για την κατακόρυφη άνοδο έως και 90% που παρουσιάζουν στα λύματα της Αττικής κορωνοιός και κοκαΐνη!

0
επεξεργασία λυμάτων
Διαφήμιση

 

Ένα ιδιότυπο “πάρτι” κάνουν τις ημέρες των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά 2024 κορονοιός και κοκαΐνη στα λύματα της Αττικής, αφού το φορτίο φαίνεται να έχει αυξηθεί έως και 90% την τελευταία εβδομάδα του χρόνου! 

Σύνταξη: ecozen.gr

Σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου καταγράφηκε στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής γεγονός το οποίο σχολίασε  ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ν. Θωμαΐδης δήλωσε ότι «η πραγματικότητα δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορωνοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιου». Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο καθηγητής  «οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα γιατί είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο».

Μάλιστα, αναλύοντας τα ενδιαφέροντα ευρήματα στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής ο κ. Θωμαΐδης εστίασε στην αύξηση χρήσης των ναρκωτικών ουσιών που παρατηρείται τις μέρες των εορτών με την κοκαΐνη να ξεχωρίζει!  Επιπλέον όπως υπολογίζεται θα απαιτηθούν 2 με 3 εβδομάδες για την αποκλιμάκωση!
Πρωτοχρονιά Αθήνα
Πιο αναλυτικά αύξηση 87% παρατηρείται στα λύματα της Αττικής την τελευταία εβδομάδα με τη γρίπη τύπου Α να καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 88% και 57% ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός. «Προφανώς το ιικό φορτίο του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και RSV) κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό» ανέφερε διευκρινίζοντας ότι η τελευταία εβδομάδα του 2023 έδειξε αυξήσεις της τάξης του 85 – 90% σε αυτούς τους ιούς και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες δύο -τρεις εβδομάδες θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο!

Πάρτι κάνει και η κοκαΐνη στα λύματα της Αττικής 

Αναλύοντας τα ενδιαφέροντα για την Πρωτοχρονιά ευρήματα στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής ο κ. Θωμαΐδης εστίασε στην αύξηση χρήσης των ναρκωτικών ουσιών και ιδιαίτερα την κοκαΐνη που παρατηρείται τις μέρες των εορτών. Πιο συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τα σχετικά ευρήματα την Πρωτοχρονιά 2024 διάδοση της κοκαΐνης, τόνισε ότι την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση εκτινάσσεται από το 1 κιλό την ημέρα σε σχεδόν διπλασιασμό. «Είναι δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές κι αυτό το έχουμε αποδείξει σε διάφορες εργασίες και δημοσιεύσεις, γίνεται κατάχρηση» τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας. Όπως  εξήγησε, «η πανδημία και η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έρχεται από το παρελθόν έχει αποτυπώσει στα λύματα μια αλλαγή συμπεριφοράς. Η αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων αλλά και διεγερτικών είναι αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης πίεσης στον κόσμο».

Διαφήμιση