Αρχική COVID-19 Τέλος στους μαζικούς εμβολιασμούς- «Μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο» XBB.1.5 ενάντια στον κορωνοϊό

Τέλος στους μαζικούς εμβολιασμούς- «Μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο» XBB.1.5 ενάντια στον κορωνοϊό

Το τέλος στους μαζικούς εμβολιασμούς σηματοδοτεί η κυκλοφορία ενός νέου εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό από αύριο, Τρίτη 17 Οκτωβρίου.

0
κορωνοϊός
Πηγή Εικόνας: mononews.gr
Διαφήμιση
Το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο με το όνομα XBB.1.5 για τον κορωνοϊό, έρχεται να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς η ιατρική κοινότητα επικεντρώνεται σε στοχευμένους εμβολιασμούς που θα αφορούν ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (ηλικιωμένους ανθρώπους και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα).

Κι αυτό γιατί ο εμβολιασμός παραμένει στην επιστημονική κοινότητα ως το βασικό “όπλο” προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό που εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, καταγράφοντας εκ νέου αυξητική πορεία κρουσμάτων. Εξάλλου, τα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας έδειξαν ότι η μέθοδος του εμβολιασμού στον πρώτο χρόνο του σε παγκόσμια βάση, έσωσαν περίπου 20 εκατομμύρια ζωές!

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας, επισημάνθηκε πως ο στόχος του εμβολιασμού είναι η μακροχρόνια προστασία από τη νόσο και από το θάνατο ειδικά στους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και τους ηλικιωμένους.

κορωνοϊός
Πηγή Εικόνας: radiolasithi.gr

Όπως αναφέρθηκε, στον πρώτο χρόνο του εμβολιασμού σε παγκόσμια βάση, υπολογίζεται ότι σώθηκαν περίπου 20 εκατομμύρια ζωές. Το πρόβλημα παραμένει και ρόλο σε αυτό παίζει η φθίνουσα ανοσία και η εξέλιξη του ιού με συνεχείς παραλλαγές. Ο αρχικός ιός δεν ανιχνεύεται πλέον. Ως προς τα νέα δεδομένα έχει δημιουργηθεί ένα μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο. Αξιολογήθηκαν τα δεδομένα του και εγκρίθηκε το Σεπτέμβριο, ενώ αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία και από παλιές, αλλά και νέες έρευνες.

Υπάρχει η εμπειρία από τις προηγούμενες φάσεις εμβολιασμών με αποστολή SMS, με την εφαρμογή κατ’ οίκον εμβολιασμού, αλλά και με το τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Υγείας.

Εκτιμάται ότι η εφαρμογή της επιλογής αυτής στην Ευρώπη, σε ικανοποιητικό επίπεδο, θα φέρει μείωση 30% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σημαντική ελάφρυνση στα συστήματα Υγείας».

μονοκλονικα κορωνοϊός
εναντίον του κορωνοϊού

Από τη πλευρά της η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, διευκρίνισε ότι παρά το γεγονός ότι δεν ξεκινάει μαζικός εμβολιασμός, δεν υπάρχει «κόφτης» και κάθε πολίτης που το επιθυμεί μπορεί να εμβολιαστεί. Το σύστημα είναι ανοιχτό για όλους. Τόνισε επίσης ότι η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τα θέματα αυτά, είναι έγκυρη και επικαιροποιημένη. Παράλληλα τόνισε τον κίνδυνο της «εξοικείωσης», δηλαδή το να έχουν περάσει κάποιοι τη νόσο με ελαφρά συμπτώματα και έτσι να πιστεύουν ότι θα εξελιχθεί και μία επόμενη νόσηση, αντίληψη που δεν είναι σωστή, καθώς κάθε φορά η νόσηση συσσωρεύει προβλήματα στη συνολική κατάσταση της υγείας.

Ο αριθμός των εμβολίων που έχει παραλάβει αυτή τη στιγμή η χώρα από το κοινό ευρωπαϊκό απόθεμα είναι 1,6 εκατ. διαθέσιμα και αν χρειαστούμε παραπάνω θα τα έχουμε, δεν υπάρχει θέμα επάρκειας στα εμβόλια, τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.

Σε ότι αφορά τη διενέργεια των εμβολιασμών, αυτοί θα γίνονται στα 352 εμβολιαστικά κέντρα, αλλά τα ραντεβού θα μπορούν να κλείνονται και από τα φαρμακεία.

Διαφήμιση