Αρχική Special Topics Κλιματική κρίση:”Ξεμένει” από πάγο η Ανταρκτική-Έχασε 7,5 τρισ. τόνους πάγου από το...

Κλιματική κρίση:”Ξεμένει” από πάγο η Ανταρκτική-Έχασε 7,5 τρισ. τόνους πάγου από το 1997

Η ώρα της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να έχει περάσει ανεπιστρεπτί, δίνοντας τη “σκυτάλη” στην κλιματική κρίση, καθώς ο Πλανήτης Γη έχει ξεπεράσει το στάδιο των συμπτωμάτων και βιώνει εκείνο των καταστροφικών συνεπειών και -σε ορισμένες περιπτώσεις- τετελεσμένων αποτελεσμάτων · ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι και το φαινόμενο στην Ανταρκτική, η οποία φαίνεται σταδιακά να “ξεμένει από πάγο”, μετρώντας σε μία 25ετία τεράστιες απώλειες σε ποσότητα.

0
Ανταρκτική, Παγετώνας
Διαφήμιση

Η κλιματική κρίση και η εποχή στην οποία έχει υπεισέλθει η Γη επιβεβαιώνεται από τα άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικής έρευνα, σύμφωνα με την οποία η Ανταρκτική έχει χάσει 7,5 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου από το 1997 μέχρι και σήμερα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες υπολόγισαν τις ετήσιες αλλαγές στον όγκο του πάγου με τη χρήση δορυφόρων που έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν μέσα από τα πυκνά σύννεφα κατά τη διάρκεια των ατελείωτων πολικών νυχτών

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Λιντς υπολόγισαν πως 67 τρισ. τόνοι πάγου χάθηκαν στα δυτικά της Ανταρκτικής, ενώ σχηματίστηκαν στα ανατολικά 59 τρισ. τόνοι μεταξύ 1997-2021. Αποτέλεσμα, μια καθαρή απώλεια 7,5 τρισ. τόνων πάγου.

Σημειώνεται πως τα ζεστά νερά στη δυτική πλευρά της Ανταρκτικής λιώνουν τον πάγο, τη στιγμή που στα ανατολικά οι παγονησίδες (σ.σ.: ice shelves, η οποιαδήποτε μάζα επιπλέοντος πάγου που φέρει επίπεδη οροφή) παρέμειναν οι ίδιες ή επεκτέθηκαν, καθώς τα νερά στην περιοχή είναι ψυχρότερα.
Παγόβουνο, Ανταρκτική
Παγόβουνο, Ανταρκτική

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Advances και επικαλείται η Guardian, οι παγονησίδες βρίσκονται στο χείλος του κάθε παγετώνα και επιβραδύνουν τον ρυθμό ροής τους προς τον ωκεανό. Όταν συρρικνώνονται, οι παγετώνες απελευθερώνουν μεγαλύτερες ποσότητες γλυκού νερού στη θάλασσα, γεγονός που μπορεί να διαταράξει τα ρεύματα του Νότιου Ωκεανού.

«Υπάρχει μια μεικτή εικόνα της κατάστασης επιδείνωσης των παγονησίδων και αυτό έχει να κάνει με την ωκεάνια θερμοκρασία και τα ρεύματα γύρω από την Ανταρκτική», εξηγεί ο δρ Μπέντζαμιν Ντέιβισον, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Advances.

«Το δυτικό μισό είναι εκτεθειμένο σε θερμό νερό, το οποίο μπορεί να διαβρώσει γρήγορα το κάτω μέρος των παγονησίδων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ανταρκτικής προστατεύεται σήμερα από τα θερμά νερά λόγω μιας ζώνης ψυχρών παράκτιων υδάτων», σημειώνει.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν τις ετήσιες αλλαγές στον όγκο του πάγου με τη χρήση δορυφόρων που έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν μέσα από τα πυκνά σύννεφα κατά τη διάρκεια των ατελείωτων πολικών νυχτών. Τέλος, εξέτασαν πάνω από 100.000 εικόνες από το Διάστημα, αναλύοντας την υγεία των παγονησίδων, η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις και στον υπόλοιπο πλανήτη.

 

Διαφήμιση