Αρχική Special Topics - 2 Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ: Η νέα εποχή και μια άγνωστη ιστορία

Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ: Η νέα εποχή και μια άγνωστη ιστορία

 Το εμβληματικό τριάκτινο Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ,συνεχίζει και διατηρεί την αρχιτεκτονική και κατασκευαστική πρωτοπορία από την πρώτη ημέρα της θεμελίωσης του μέχρι και την εντυπωσιακή πρόσφατη ανακαίνιση του, που με υπερηφάνεια παρουσίασε την Δευτέρα 16/10/23 η Διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ.Και είναι μόλις το ένα από τα πολλά κτήρια του ομίλου που ανακατασκευάζονται απο την OTE Estate.

0
Μέγαρο ΟΤΕ εξωτερικό
Διαφήμιση

Αγγελική Γυπάκη

Της  Αγγελική Γυπάκη 

Το νέο «πράσινο» και ανθρωποκεντρικό Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ, δεν είναι μόνον μία όαση εργασιακών συνθηκών για όσους έχουν την τύχη να εργάζονται εκεί, αλλά και πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης καθώς η λειτουργία του,σε πρώτη φάση,μειώνει την κατανάλωση ενέργειας του ομίλου ΟΤΕ κατά 3GWh και τις εκπομπές διοξειδίου τοu άνθρακα (CO2) κατά 1.122 τόνους ετησίως, εξοικονομώντας  ταυτόχρονα μόνον από την κατανάλωση ενέργειας 1 εκατ. ευρώ /έτος.

Μια ξεχασμένη ιστορία

Όμως το εντυπωσιακό αυτό κτήριο φάνταζε ως όαση απο την πρώτη στιγμή της κατασκευής του με συνέπεια να το διεκδικούν περισσότεροι μνηστήρες.Το έργο θεμελιώθηκε επί Χούντας στις 31/08/1973 αν και η απόφαση για την κατασκευή του ελήφθη από το ΔΣ ΟΤΕ το 1960 . Ολοκληρώθηκε επί θητείας Θεοφάνη Τόμπρα  που διετέλεσε διοικητής και γενικός διευθυντής του ΟΤΕ (1984 – 1989).

ote megaro1

Τελικά ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1974, με μερικές τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο. Σε ένα οικόπεδο εμβαδού 52 στρεμμάτων σχεδίασαν κτίριο συνολικής δόμησης 64.785,10 τ.μ. και τα έντυπα της εποχής αποκαλούσαν το εγχείρημα, ουρανοξύστη.Η εταιρεία που σχεδιάσε και ανέλαβε την κατασκευή του κηρύχθηκε έκπτωτη με συνέπεια την τότε μετατροπή και ανακατασκευή του να αναλάβουν τρεις αρχιτέκτονες -υπάλληλοι του ΟΤΕ και συγκεκριμένα ο Νίκος Ρέγγος, η Ματίνα Κουντούρη και η Μαρία Ηλιοπούλου.

Το κτήριο είχε εξοπλιστεί – μεταξύ άλλων- με ένα πρωτοποριακό σύστημα κλιματισμού, που ανάλογα με την κίνηση του ηλίου αυξομείωνε αυτομάτως την ένταση της θέρμανσης / ψύξης αυτομάτως, ώστε να διατηρείται πάντα σταθερή η θερμοκρασία εντός του κτηρίου.

OTE megaro kataskeyi

Και μια άγνωστη πτυχή της 

Η άγνωστη πτυχή της ιστορίας είναι  ότι ο τότε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργος Παπανδρέου επί ΠΑΣΟΚ, ήθελε μέρος του κτηρίου να στεγάσει τις υπηρεσίες του υπουργείου. Για το λόγο αυτό  επρόκειτο να το επισκεφτεί κλιμάκιο υπαλλήλων ώστε να κανει αυτοψία στους χώρους.Τότε ήταν που έδρασε καταλυτικά ο αείμνηστος  Θεοφάνης Τόμπρας. Παράτολμος από χαρακτήρα και άλλοτε αξιωματικός διαβιβάσεων του Στρατού Ξηράς και επιχειρηματίας, κάλεσε όλους του υπαλλήλους ΟΤΕ που ήταν διάσπαρτοι στα διάφορα κτηρια του Οργανισμού να έρθουν και να καταλάβουν τα γραφεία του Κεντρικου Μεγάρου στο Μαρούσι. Το αποτέλεσμα ήταν να καλυφθούν όλοι οι χώροι εργασίας και το κλιμακιο υπαλλήλων του υπουργειου Παιδείας να φύγει άπραγο.

Το κόστος και η εξοικονόμηση πόρων

Η συνολική εξοικονόμηση πόρων από την μεταφορά υπηρεσιών και εργαζομένων από το άλλο ενοικιαζόμενο κτήριο του Ομίλου στην Παιανία,ανέρχεται σε 13,3 εκατ.ευρώ το χρόνο.

Στο Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ ανακαινίζονται 48.000 τμ από τα 86.000 τμ του κτηρίου και και θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, όπου θα μπορούν να εργάζονται 4.300 εργαζόμενοι σε 3.400 μόνιμες θέσεις εργασίας.Το κόστος ανακατασκευής- σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ- ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 45 εκατ. πήγαν σε κατασκευαστικά υλικά.

Η ακίνητη περιουσία ΟΤΕ 

Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος, έχοντας και τη θυγατρική του στα ακίνητα OTE ESTATE, έχει συντηρήσει 60 κτίρια συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ., (γραφεία, data centers, logistics κ.α.) Αθήνα και  Θεσσαλονίκη. Η αξία των ακινήτων του Ομίλου είναι περίπoυ στο 1 δισ. ευρώ με 2.289 οικόπεδα, επιφάνειας 9 εκατ. τετραγωνικών μέτρων και 2.633 κτίρια 1,14 εκατ. τ.μ..

Το έτερο εμβληματικό κτήριο του ΟΤΕ στην Αθήνα, το ΥΜΑ-ΝΙΜΑ στην πλατεία Βικτωρίας 5000 τ.μ.που φιλοξενεί τους τηλεφωνικούς κόμβους θα φιλοξενήσει στο εγγύς μέλλον και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών από την Νέα Ερυθραία.Το ΕΝΦΙΑ που πληρώνει ο ΟΤΕ ετησίως ανέρχεται σε 8,5 έως 9 εκατ. ευρώ το χρόνο

Όπως είπε ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ το έργο της ανακαίνισης ξεκίνησε μέσα στην κρίση ( 2019) με στόχους:

  • την κάλυψη των διαρκώς μεταβαλλόμενων αναγκών για τις επόμενες 4-5 10ετίες
  • να βάλει την τεχνολογία στην καθημερινότητα των εργαζομένων αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα
  • να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και
  • να  φέρει πιο κοντά τον Όμιλο ΟΤΕ στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025.

Ήδη το 80% του κτιρίου έχει ανακατασκευαστεί πλήρως, με βάση τα διεθνή πρότυπα WELL και LEED, και με νέα φιλοσοφία που εστιάζει στην υγεία και ευεξία των εργαζομένων, και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΝΕΟ ΔΜ ΟΤΕ 3

Με την ολοκλήρωση του , θα έχουν τοποθετηθεί συνολικά 800 κάδοι ανακύκλωσης, που υπολογίζεται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση. Παράλληλα, το κτίριο συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου, συλλέγοντας βιοαπόβλητα προς κομποστοποίηση, μέσα από ειδικούς κάδους που τοποθετούνται στις κουζίνες κάθε πτέρυγας και στο εστιατόριο των εργαζομένων.

ΝΕΟ ΔΜ ΟΤΕ 5

-«Πράσινο» κτίριο με εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, μείωση λειτουργικού κόστους κατά €1εκατ./έτος και ανακύκλωση 30 τόνων υλικών ετησίως

-Μοντέρνο και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας που βελτιώνει την εμπειρία των εργαζομένων

-Αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών και εργαλείων που ενισχύουν την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα και διευκολύνουν την καθημερινότητα

ΜΙχάλης Τζαμάζ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ είναι ένα εμβληματικό κτίριο, που αποτελεί τοπόσημο για την πόλη της Αθήνας. Προχωρήσαμε σε μια σημαντική επένδυση για να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή με τρεις στόχους: να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, να υπηρετήσουμε τηΒιώσιμη Ανάπτυξη, και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Τους πετύχαμε χάρη στην εξαιρετική δουλειά όλων όσοι εργάζονται για το έργο. Βλέπουμε ήδη τη βελτίωση της εμπειρίας των εργαζομένων μας και τη σημαντική μείωση στο λειτουργικό κόστος και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Το νέο Διοικητικό Μέγαρο θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Ομίλου ΟΤΕ για τις επόμενες δεκαετίες, με σεβασμό τόσο στον άνθρωπο, όσο και στο περιβάλλον.»

 Το νέο βιώσιμο Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ

Το έργο της ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και περιλαμβάνει συνολικά 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ., από τις οποίες έχουν ήδη ανακαινιστεί οι 30. Με την ολοκλήρωσή του, το κτίριο θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους.

ΝΕΟ Δοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ 1

Το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ θα λάβει τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELLBuildingStandard.

Το LEED είναι πρόγραμμα πιστοποίησης «πράσινων» κτιρίων, που επικεντρώνεται στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Μέσω του WELLBuildingStandard, για το οποίο ήδη υπάρχει προπιστοποίηση, έχουν ληφθεί υπόψη οι 10 παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων σε ένα κτίριο (αέρας, νερό, διατροφή, φωτισμός, φυσική κατάσταση και κίνηση, θερμική άνεση, ήχος, υλικά, νους, κοινότητα). Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ αποκτά «έξυπνα» συστήματα μέτρησης των συνθηκών των χώρων εργασίας, όπως θερμοκρασία, υγρασία και διοξείδιο του άνθρακα.

ΝΕΟ ΔΜ ΟΤΕ 4

Όλα τα δομικά υλικά και τα έπιπλα που χρησιμοποιούνται είναι μη τοξικά και ανακυκλώσιμα. Παρά το γεγονός ότι σε όλες τις πτέρυγες εφαρμόζεται μια κεντρική σχεδιαστική γραμμή, κάθε χώρος είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες των ομάδων που φιλοξενεί. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον εσωτερικό σχεδιασμό με τη δημιουργία ευχάριστων, φωτεινών χώρων και τη χρήση γήινων χρωμάτων και μοτίβων, φυτών εσωτερικού χώρου και καινοτόμων υλικών που απορροφούν τον ήχο σε οροφές, τοίχους και έπιπλα. Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό του κτιρίου, όλο το κέλυφος ανακατασκευάζεται με την τοποθέτηση νέων ενεργειακών κουφωμάτων.

Μοντέρνο και έξυπνο περιβάλλον εργασίας

Το νέο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ διαθέτει σύγχρονους γραφειακούς χώρους υψηλής αισθητικής, με νέες ψηφιακές και τεχνολογικές δυνατότητες που δημιουργούν ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας.

Η ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας αποτελεί βασική αρχή του σχεδιασμού, με ανοιχτή διάταξη των θέσεων εργασίας, εφαρμογή πολιτικής desksharing και έμφαση στη δημιουργία ποικίλων χώρων συνεργασίας, όπως Lounge Meeting Rooms, Meeting Booths, Informal Collaboration Areas κ.ά. Ο σχεδιασμός αυτός, ευνοεί τη νέα agile οργανωτική δομή που εφαρμόζει ο Όμιλος ΟΤΕ, καθώς και το υβριδικό μοντέλο εργασίας, μέσω του οποίου έχει καθιερωθεί η τηλεργασία ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της κάθε μονάδας.

Η smart εργασία

Η καθημερινή εργασία γίνεται «smart», με Wi-Fi υψηλής ταχύτητας σε όλους τους χώρους, video-conferencetools στους χώρους συνεργασίας και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των σταθερών υπολογιστών με laptop τελευταίας τεχνολογίας για τους εργαζομένους που στεγάζονται στο Διοικητικό Μέγαρο. Έτσι, διαθέτουν όλοι σύγχρονο εξοπλισμό και πρόσβαση σε ψηφιακές εφαρμογές, που τους επιτρέπουν να εργάζονται από όποιο σημείο επιθυμούν, εντός κι εκτός εταιρείας, να πραγματοποιούν εύκολα ψηφιακές συναντήσεις, ενώ χάρη στη VoIP τηλεφωνία, οι σταθερές τηλεφωνικές γραμμές έχουν μεταφερθεί στους φορητούς υπολογιστές τους. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα των εργαζόμενων, ενώ η συνεργασία μεταξύ ομάδων γίνεται πιο εύκολη από ποτέ.

20231016 123926

Δημιουργούνται νέοι κοινόχρηστοι χώροι, που στόχο έχουν την αποσυμφόρηση από την καθημερινότητα. Σε κάθε όροφο υπάρχουν restorativerooms, που είναι χώροι με χαλαρή επίπλωση, για πιο ανεπίσημες συναντήσεις με τους συναδέλφους και σε πολλούς ορόφους QuietRooms ατομικής χρήσης, για περισυλλογή και χαλάρωση. Επιπλέον, με γνώμονα τις αρχές της ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης, δημιουργήθηκαν τα lactationrooms, δίνοντας χώρο και άνεση σε όλες τις νέες μητέρες, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, ενώ όλοι οι χώροι του κτιρίου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

 

Την ανακαίνιση συντονίζει η OTEestate θυγατρική του Ομίλου, με την συνεργασία ομάδων ΙΤ, Τεχνολογίας, HR, Health&Safety, Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Finance και Φυσικής Ασφάλειας.

 

Διαφήμιση