Αρχική Αφιερώματα Πάσχα στο Άγιον Όρος – Μοναδικές Φωτογραφίες

Πάσχα στο Άγιον Όρος – Μοναδικές Φωτογραφίες

0
Agion _Oros_Pasxa
Γιώργος Πούπης
Διαφήμιση

Το Πάσχα, η κορυφαία γιορτή της Ορθοδοξίας γιορτάζεται  στο Άγιον Όρος, όπως και σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, με κατάνυξη, ευλάβεια και βυζαντινή λαμπρότητα. «Η εορτή των εορτών, η πανήγυρις των πανηγύρεων…». Η αποκορύφωση της λατρείας.

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα σήμαντρα και τα καμπαναριά ηχούν χαρμόσυνα, όλα μαζί ταυτοχρόνως, μεταφέροντας από άκρη σε άκρη το μήνυμα της ζωής που «νικά» τον θάνατο, της ελπίδας, της συναδέλφωσης, της συγχώρεσης, της αγάπης. Η κατανυκτική συμμετοχή των μοναχών στις λατρευτικές εκδηλώσεις το Πάσχα στο Άγιον Όρος ενισχύει το θρησκευτικό φρόνημα και τα αισθήματα αγάπης και ενότητας μεταξύ των μελών της μοναστικής πολιτείας.

Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα ξεκινούν στο Άγιον Όρος οι καθιερωμένες λιτανείες των εικόνων και των λειψάνων. Οι μεγάλες λιτανείες είναι τρεις.

Pasxa Agion Oros DIMITRIS KARAKATSANIS
Δημήτρης Καρακατσάνης

Η πρώτη λιτανεία γίνεται αμέσως μετά τη λειτουργία της Δευτέρας, στις Καρυές, όπου από το Πρωτάτο ξεκινά η περιφορά της ιστορικής εικόνας του Άξιον Εστί γύρω από τις Καρυές και σε κοντινά κελιά και καθίσματα. Η δεύτερη μεγάλη λιτανεία γίνεται την Τρίτη -τρίτη ημέρα του Πάσχα στον Άγιομ Όρος. Από τη μονή Ιβήρων ξεκινά η περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας. Την ίδια ημέρα γίνεται και η τρίτη λιτανεία με την περιφορά της εικόνας της Φοβεράς Προστασίας από τη μονή Κουτλουμουσίου προς τις Καρυές. Η θαυματουργός εικόνα της Παναγία “Φοβεράς Προστασίας” ήταν το μόνο αντικείμενο που σώθηκε από μια φοβερή πυρκαϊά, η οποία κατέστρεψε ολόκληρο, ένα μετόχι της Μονής Κουτλουμουσίου στην Κρήτη. Μεταφέρθηκε έκτοτε λοιπόν στον Άθωνα, όπου εξακολουθεί να επιτελή πολλά θαύματα, όπως λένε οι πατέρες της Μονής και αρκετοί προσκυνητές.

Pasxa Agio Oros ZORAN PURGER
Zoran Purger

Μικρότερες λιτανείες και περιφορές λειψάνων αγίων γίνονται σε όλες τις μονές, στο ύπαιθρο, όπου το θρησκευτικό συναίσθημα και το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού ενώνεται με την ανοιξιάτικη φύση, την ανάσταση της χλωρίδας της μοναδικής φύσης του Αγίου Όρους.

Τη Δευτέρα, που ακολουθεί την τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα, πραγματοποιείται κάθε χρονιά η προβλεπόμενη ιερά σύναξη των ηγουμένων των είκοσι μονών (Δισενιαύσιος Ιερά Σύναξη), όργανο το οποίο εισηγείται τις κανονιστικές διατάξεις, δηλαδή το δίκαιο που ισχύει για το Άγιο Όρος. Ακολουθεί το πρωί της ίδιας μέρας η Έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων και των ηγουμένων των είκοσι μονών.

Οι μοναχοί προσεύχονται τις ημέρες αυτές του Πάσχα, με μεγαλύτερη θέρμη και εγκαρδιότητα, για την απαλλαγή του κόσμου από όλα τα δεινά και γιορτάζουν την Ανάσταση και το χαρμόσυνο Πάσχα, που στέλνει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της της λύτρωσης, της αγάπης και της σωτηρίας, της μεταθανάτιας ζωής.

Εξαιρετικά αντιπροσωπευτική και ενταγμένη στο πνεύμα των ημερών είναι η αποτύπωση των στιγμών, των εικόνων του αγιορείτικου Πάσχα, η οποία περιλαμβάνεται στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό του αρχείου της Αγιορείτικης Εστίας και προβάλλεται στο πλαίσιο θεματικής έκθεσης για το Πάσχα, στον χώρο της, στη Θεσσαλονίκη.

MONK GAVRIIL PHILOTHEITIS
Μοναχός Γαβριήλ Φιλοθεΐτης

 Φωτογραφίες, ασπρόμαυρες και έγχρωμες, με θέμα τη λειτουργική ζωή και τον καθημερινό βίο των μοναχών, τις ημέρες του Πάσχα, καθώς και ιερά κειμήλια, παρουσιάζονται στην Έκθεση Φωτογραφίας, που πραγματοποιεί η Αγιορείτικη Εστία, στο πλαίσιο της «Λατρευτικής Εβδομάδας» του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η ομαδική έκθεση, με τίτλο «Πάσχα στο Άγιον Όρος», περιέχει εικόνες που απαθανάτισαν καταξιωμένοι, διεθνούς φήμης φωτογράφοι, οι οποίοι επισκέφθηκαν κατά καιρούς την Αθωνική Πολιτεία. Οι φωτογράφοι, έργα των οποίων παρουσιάζονται στην έκθεση, προέρχονται από τη χώρα μας και από διάφορες χώρες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων και είναι οι: Μοναχός Γαβριήλ Φιλοθεΐτης (Άγιον Όρος), Γιώργος Πούπης, Γιώργος Φουστέρης, Δημήτρης Καρακατσάνης, Tomasz Mościcki (Πολωνία), Ali Borovali (Τουρκία), Zbigniew Kosc (Ολλανδία), Zoran Purger (Σερβία) και Valery Bliznyuk (Ρωσία).

Η θεματική της έκθεσης επικεντρώνεται στις ακολουθίες και το τυπικό της εβδομάδας των Παθών, της Ανάστασης και της λιτάνευσης των ιερών εικόνων των μονών, με βαρύτητα στις φωτογραφίες που αναφέρονται στη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστί» τη Δευτέρα του Πάσχα καθώς και της Παναγίας Πορταΐτισσας της Μονής Ιβήρων την Τρίτη του Πάσχα.

Φωτογραφίες από τις μεγάλες λιτανείες

«Η έκθεσή μας αναφέρεται στις μεγάλες λιτανείες που ακολουθούν τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα του Πάσχα, με μεγαλύτερη τη λιτανεία της Παναγίας του Άξιον Εστί, η οποία γίνεται τη Δευτέρα του Πάσχα στις Καρυές του Αγίου Όρους», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας, Αναστάσιος Ντούρος και συνεχίζει:

«Η εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστί βγαίνει από το ναό του Πρωτάτου και πηγαίνει και στη μονή Κουτλουμουσίου, στη σκήτη του Αγίου Ανδρέα και στα κελιά της περιοχής των Καρυών, σε μία διαδρομή που διαρκεί έως και έξι και επτά ώρες, πολλές φορές. Η εικόνα μπαίνει σε κάθε κελί και εκεί γίνεται ένα μικρότερο λειτουργικό και ο γέροντας που είναι στο κελί πρέπει να έχει ετοιμάσει ένα κέρασμα για τους προσκυνητές, γιατί πίσω από την εικόνα υπάρχει μία μεγάλη ουρά από μοναχούς και κοσμικούς οδοιπόρους, οι οποίοι συμμετέχουν στη λιτανεία.. Και κερνάει ο μοναχός ένα κρασάκι, ένα αυγό πασχαλινό, λίγη φέτα και ψωμί, για την ευχή. Αυτό λοιπόν γίνεται σε όλα τα κελιά για αυτό κρατάει μέχρι το απόγευμα. Αυτή η διαδικασία και είναι πολύ εντυπωσιακή έχουμε πολύ ωραίες φωτογραφίες. Αντίστοιχη είναι η λιτανεία της Παναγίας της Πορταΐτισσας που γίνεται στην μονή Ιβήρων την Τρίτη του Πάσχα και βγαίνει η εικόνα από την εκκλησία και γυρίζει γύρω από το μοναστήρι, πάει στο δάσος, πάει σε διάφορα μέρη για να ευλογήσει και κατεβαίνει μέχρι και το αγίασμα Επίσης υπάρχουν φωτογραφίες και από άλλα μοναστήρια, σχεδόν σε κάθε μοναστήρι γίνεται μια τέτοια λιτανεία».

GAVRIIL PHILOTHEITIS 1
Μοναχός Γαβριήλ Φιλοθεΐτης

Εξαιρετική είναι και η επιλογή των φωτογραφιών από τις λιτανείες του Πάσχα κατά στις διαδρομές τους μέσα στη φύση, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται το πλούσιο, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Άθωνα.

«Επειδή είναι και η περίοδος της άνοιξης κάθε φορά είναι και για να ευλογηθούν οι τόποι, τα χώματα, όλη αυτή η περίοδος, η ανοιξιάτικη. Οπότε με τη λογική αυτή ξεκινήσαμε και οργανώσαμε αυτή την έκθεση με υλικό από το αρχείο της Αγιορείτικης Εστίας», προσθέτει ο κ. Ντούρος και υπογραμμίζει: «Έχει πάρα πολλές φωτογραφίες από από τη φύση του Αγίου Όρους και την παράδοση. Αυτή την περίοδο το φυσικό περιβάλλον είναι εκπληκτικό, όλα είναι σε άνθηση, τα χρώματα είναι τρομερά, οι μυρωδιές της φύσης, οπότε ουσιαστικά είναι μαζί με την πνευματική Ανάσταση -ας το πούμε έτσι, υπάρχει και η ανάταση της φύσης και η ομορφιά της φύσης συμμετέχει σε όλο αυτό το μυστήριο».

Η έκθεση πλαισιώνεται με εικόνες και κειμήλια παραστάσεων των άγιων ημερών και της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, από το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγούδας) και υλοποιείται με τη συνεργασία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεου. Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Πάσχα στο Άγιον Όρος» (Αγιορειτική Ταινιοθήκη, 2006) σε σκηνοθεσία του Άγγελου Παπαστεφάνου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν  από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο και από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, Στέλιο Αγγελούδη, ενώ στην τελετή των εγκαινίων συμμετείχαν φοιτητές της ειδίκευσης «Ερμηνεία και Εκτέλεση Ψαλτικής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την καλλιτεχνική επιμέλεια – διδασκαλία του επίκουρου καθηγητή Γιώργου Πατρώνα.

Η έκθεση «Πάσχα στο Άγιον Όρος» θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πηγές: ΑΠΕ, Αγιορειτική Εστία

Διαφήμιση