Τσούγκρισμα αυγών:Το εθιμικό μήνυμα της αιώνιας ζωής

    Το δημοφιλές τσούγκρισμα των αυγών κατά την ημέρα του Πάσχα ίσως είναι το έθιμο με τον ισχυρότερο συμβολισμό του Αναστάσιμου μηνύματος. Αναπαριστά το σπάσιμο των δεσμών του θανάτου και τη μετάβαση στην αιώνια ζωή.

    0
    Διαφήμιση

    Το τσούγκρισμα των αυγών, με το οποίο ουσιαστικά κορυφώνονται τα έθιμα που συνοδεύουν την εβδομάδα των Παθών και φτάνουν ως την Ανάσταση, μεταφέρει στο γιορτάσι μας, τον ισχυρότερο συμβολισμό του Αναστάσιμου μηνύματος: Τη μετάβαση στην αιώνια ζωή.

    Το αυγό είναι περίκλειστο, όπως ήταν και ο τάφος του Ιησού. Όταν το αυγό σπάσει αναπηδά από μέσα του η ζωή. Και όταν το μνήμα έσπασε, ο Χριστός αναστήθηκε. Στην πραγματικότητα λοιπόν το τσούγκρισμα του αυγού αναπαριστά το σπάσιμο των δεσμών του θανάτου και τη μετάβαση στην αιώνια ζωή!
    Δεν είναι σίγουρο από ποιά ακριβώς εποχή έλκει το έθιμο την καταγωγή του. Έχει καταγραφεί ωστόσο ότι τα αυγά που τσουγκρίζονταν ήταν βαμμένα κόκκινα και η λαογραφία “συναντά” το έθιμο του κόκκινου αυγού ήδη στις πρώτες χριστιανικές κοινότητες της Μεσοποταμίας .
    Δεν είναι βέβαιο, επίσης ότι το τσούγκρισμα των αυγών ανήκε στα έθιμα των Βυζαντινών Χρόνων, παρόλα αυτά έχει φτάσει ως τις μέρες μας η φήμη ότι ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Ελένη, μετά τη Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα προσέφεραν στο εκκλησίασμα κόκκινα αυγά τα οποία και τσούγκριζαν.
    Σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, το τσούγκρισμα των αυγών έχει εξελιχθεί σε …αγώνισμα μεταξύ οικογενειών και φίλων. Οι “αυγομαχίες” δε λείπουν από τα Πασχαλινά τραπέζια αγάπης και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των μικρών παιδιών.

    Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια “στον Μεσαίωνα, τσούγκρισμα αυγών γινόταν ευρύτατα το Πάσχα στην Ευρώπη. Αναφέρεται ότι είχε ιδιαιτέρως μεγάλη σημασία τον 14ο αιώνα στον εορτασμό του Πάσχα στο Ζάγκρεμπ Μια λαογραφική μελέτη αναφέρει μια καταγραφή τσουγκρίσματος αβγών από τις αρχές του 15ου αιώνα στην Πολωνία. Στη Βόρεια Αμερική, στο αποικιακό Νέο Άμστερνταμ τον 17ο αιώνα, το «ράγισμα των αυγών» λέγεται ότι πρωτοέγινε από τους Γιόναθαν και Μίχαελ Ντάυ μια Δευτέρα του Πάσχα και ο νικητής κράτησε δικά του αμφότερα τα αυγά”.

    Τα αυγά σε κόκκινο χρώμα στη χριστιανική παράδοση συμβολίζουν το αίμα του Ιησού. Υπάρχουν ωστόσο πολλές εκδοχές για την επιλογή του χρώματος. Λέγεται ότι η Παναγία δακρυροούσσα προσέφερε ένα καλάθι με αυγά στους φρουρούς του Υιού της για να μην τον βασανίσουν. Και ότι τα αυγά βάφτηκαν κόκκινα όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω σε αυτά .
    Θρυλείται ακόμη , πως το χρώμα επελέγη εκ θαύματος: ‘Οταν η Μαρία η Μαγδαληνή ανακοίνωσε στον Τιβέριο Καίσαρα πως ο Χριστός αναστήθηκε, εκείνος το αμφισβήτησε λέγοντας πως και τα άσπρα αυγά που κρατούσε ο υπηρέτης του ήταν κόκκινα. Και τα αυγά έγιναν κόκκινα.
    Έτσι κι αλλιώς πάντως το κόκκινο είναι ένα χρώμα ζωηρό που συνδέεται με τη δύναμη και τη ζωή. Όπως και το αυγό. Το οποίο από την αρχαιότητα ακόμη και από πολλούς πολιτισμούς είχε ιδιαίτερη θέση. Μάλιστα στην αρχαιότητα έθαβαν αυγά μαζί με τους νεκρούς.

    Διαφήμιση