Αρχική Αφιερώματα Μ.Πέμπτη: Το έθιμο με το βάψιμο αυγών- Τα έξυπνα κόλπα για να...

Μ.Πέμπτη: Το έθιμο με το βάψιμο αυγών- Τα έξυπνα κόλπα για να μη σπάσουν στο βράσιμο

Η Μεγάλη Πέμπτη έφτασε και τα θρησκευτικά έθιμα του Πάσχα “επιβάλλουν” στους πιστούς να βάφουν τα κόκκινα αυγά για το Αναστάσιμο τραπέζι.

0
Κόκκινα αυγά - Πάσχα
Διαφήμιση

 

Άλλωστε, σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, το βάψιμο των αυγών εντάσσεται στο πλαίσιο της παράδοσης και του συμβολισμού που θέλει το κόκκινο να είναι το αίμα του Χριστού που χύθηκε για τη σωτηρία του κόσμου.

Ωστόσο, το βράσιμο και εν συνεχεία το βάψιμο των αυγών με επιτυχία δεν είναι μία τόσο εύκολη υπόθεση για τις νοικοκυρές! 

Το ράγισμα των αυγών είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά το μαγείρεμά τους, ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα όπου πολλοί βράζουν αρκετά αυγά μαζί προκειμένου να τα βάψουν την Μεγάλη Πέμπτη, όπως ορίζει το έθιμο.

Ωστόσο, εάν ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα μπορούμε να γλιτώσουμε από τα ραγισμένα αυγά.

Κόκκινα Αυγά - Πάσχα

Συμβουλή 1: Διατηρείστε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο ψυγείο ή τουλάχιστον βγάλτε τα από την ψύξη τουλάχιστον μερικές ώρες πριν από το βρασμό τους.
Συμβουλή 2: Όταν το νερό στην κατσαρόλα ή το σκεύος που χρησιμοποιείται πάρει μια πρώτη βράση ρίξτε μέσα στο νερό ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Συμβουλή 3: Προσθέστε στο νερό από 1κ.γ. ξίδι για κάθε αβγό που έχετε στην κατσαρόλα. Το ξίδι βοηθά τις πρωτεΐνες στο ασπράδι του αβγού να σχηματιστούν πιο γρήγορα και να «δέσουν» τις ρωγμές στο κέλυφος πριν ανοίξουν.
Συμβουλή 4: Ο βρασμός πρέπει να γίνεται αργά, επομένως μην γυρίσετε το μάτι στο τέρμα και περιοριστείτε σε χαμηλές θερμοκρασίες
Συμβουλή 5: Αφήστε χώρο στα αυγά να «αναπνεύσουν» μέσα στην κατσαρόλα. Είναι προτιμότερο να κάνετε ένα κόπο παραπάνω παρά να βράσετε όλα τα αυγά με την μια εάν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος στο μαγειρικό σκεύος που χρησιμοποιείται

Ένα Extra Tip το κόλπο με το βετέξ: Πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούν στον πάτο της κατσαρόλας ένα βετέξ ή ένα άχρωμο πανί προκειμένου να αποφύγουν το σπάσιμο. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος τα αυγά χτυπούν στα τοιχώματα και στον πάτο της κατσαρόλας με αποτέλεσμα να σπάνε. Ένα μαλακό προϊόν, όπως το βετέξ σχεδόν θα μηδενίσει αυτόν τον κίνδυνο.

Προσοχή: Βράζουμε σε χαμηλές θερμοκρασίες προκειμένου το βετέξ, μέχρι να πάρει βράση το νερό για τα αυγά, να μην ανεβαίνει στην επιφάνεια.

Διαφήμιση