Αρχική Θεραπείες Αποδοχή …μια νέα μορφή σκέψης

Αποδοχή …μια νέα μορφή σκέψης

0
Αποδοχή
Διαφήμιση

Υπάρχουν περιπτώσεις και στιγμές στη ζωή που απλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητά μας. Κάποια σοβαρή ασθένεια, ένα ατύχημα, απόλυση, χωρισμός, διαζύγιο, αποβολή, προδοσία και πολλά άλλα…δυστυχώς είναι και αυτά μέρος της ζωής μας και είναι από τις περιπτώσεις που δεν μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης και να γίνουν από μαύρα…άσπρα. Τί κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση; Τί μπορούμε να κάνουμε πέρα από…Αποδοχή; 

Η αποδοχή είναι η διαδικασία όπου το άτομο βλέπει την πραγματικότητά του και την δέχεται ως μια κατάσταση που θα υπάρχει στη ζωή του. Ίσως για πολύ, ίσως για λίγο αλλά θα είναι εκεί. Δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπω την προσπάθεια ή τους στόχους και τις φιλοδοξίες μου αλλά μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και Αυτό. 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποδεχτούμε κάποιες καταστάσεις της ζωής μας που είναι δυσάρεστες; 

Καφές

  • Φέρνουμε το Νου στο εδώ και τώρα: το παρελθόν πέρασε, το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμη. Το ΜΟΝΟ πράγμα που έχουμε είναι το τώρα και μάλιστα σε αυτό το κομμάτι έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης. Αποτρέψτε το μυαλό από το να πλανάται σε αρνητικά σενάρια του μέλλοντος και αποδεχτείτε σιγά σιγά ότι το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι είναι το Τώρα. 
  • Ασκήσεις χαλάρωσης και ενσυνειδητότητας: είναι πολύ σημαντικό να χαλαρώνουμε μέσω του σώματός μας και να κάνουμε τα πράγματα συνειδητά και επιλεγμένα. Καθίστε αναπαυτικά στο κρεβάτι κάθε πρωί, κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ότι πλέετε σε μια λίμνη, σε μια θάλασσα ή βρίσκεστε στο αγαπημένο σας μέρος. Χαλαρώστε τον αυχένα σας και πάρτε βαθιές ανάσες με την τεχνική 7-11: εισπνοή μετρώντας μέχρι το 7 και εκπνοή μετρώντας μέχρι το 11. Επίσης, όταν το μυαλό πλανάται στο παρελθόν ή σκέφτεται φοβικά για το μέλλον κάντε την άσκηση της ενσυνειδητότητας: διαλέξτε κάποιο αντικείμενο στο χώρο ή πάρτε μια σταφίδα και ξεκινήστε να περιγράφετε την σταφίδα ή το όποιο αντικείμενο σαν να είναι κάτι πρωτόγνωρο για εσάς. Πώς είναι εμφανισιακά; Τί γεύση έχει; Τί υφή; Πολλοί άνθρωποι το κάνουν με μεγάλη επιτυχία με τον καφέ τους, καθώς έχει μια ζεστή αίσθηση και μια όμορφη μυρωδιά και τους αποσπά για λίγο από αυτές τις σκέψεις. 
  • Πείτε κάποιες φράσεις αποδοχής: είναι αυτό που είναι, έτσι έχουν τα πράγματα, το αποδέχομαι και συνεχίζω παρόλα αυτά…Αυτές οι φράσεις μπορεί να φαίνονται άδειες και να μην τις νιώθετε αλλά είναι μια σημαντική παρέμβαση από εσάς στο μαθημένο τρόπο σκέψης σας. Λέγοντάς τες είναι σαν να προγραμματίζετε το μυαλό σας να δεχτεί τη νέα κατάσταση χωρίς τοξική αντίσταση. 
  • Λάβετε δράση: πολλές φορές μυρικάζουμε και παραπονιόμαστε για μια κατάσταση που δεν μας είναι ευχάριστη αλλά από την άλλη αν αναλογιστούμε τι κάνουμε για να βγούμε από αυτό, θα απογοητευτούμε με την αδράνειά μας. Γράψτε στο χαρτί το πρόβλημα που έχει  προκύψει, φανταστείτε ότι κάνετε ένα μεγάλο άλμα πάνω από τα μαύρα σας κουτιά, αυτά που σκέφτονται: «Γιατί; Γιατί; Τί θα κάνω τώρα; Πάει χάθηκα, τελείωσε η ζωή μου…» και σηκώστε τα μανίκια: τί μπορείτε να κάνετε για να ξεφύγετε από όλο αυτό; Υπάρχουν διέξοδοι και αν δεν υπάρχουν, υπάρχουν τρόποι να γίνει πιο ανώδυνο. Εάν για παράδειγμα χάσατε τη δουλειά σας, σίγουρα αυτό θα σας γεμίσει άγχος και αρνητικά σενάρια για το μέλλον αλλά μπορείτε να σχεδιάσετε τη δράση σας στο να βρείτε μια άλλη δουλειά: κλείστε ραντεβού με τον σύμβουλο του ΟΑΕΔ, μιλήστε σε γνωστούς και φίλους για το αν υπάρχει κάτι για εσάς, βάλτε ένα μικρό χρηματικό ποσό στην άκρη, αγοράστε εφημερίδα και ξεκινήστε να μοιράζετε βιογραφικά. Όσο πιο άμεσα τόσο το καλύτερο. 

 

Χρύσα Παπακυργιάκη
Χρύσα Παπακυργιάκη
Η Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός / Ψυχολόγος

Cognitive Behavioral Coach- Specialty Anxiety

Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση