Αρχική COVID-19 Νυχτερίδες:Στα γονίδια της το μυστικό της ανοσίας σε κορωνοϊό και καρκίνο

Νυχτερίδες:Στα γονίδια της το μυστικό της ανοσίας σε κορωνοϊό και καρκίνο

Στα γονίδια της κρύβεται το μυστικό που φαίνεται να κρατούσαν καλά κρυμμένο οι νυχτερίδες, οι οποίες-σε αντίθεση με τον άνθρωπο- εμφανίζουν ανοσία τόσο στον κορωνοϊό όσο και στον καρκίνο.

0
νυχτερίδες
Διαφήμιση

Η σθεναρή αυτή αντίσταση που επιδεικνύουν οι νυχτερίδες σε ασθένειες σαν τον κορωνοϊό και τον καρκίνο- που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη- αποτέλεσε ένα μυστήριο για την επιστημονική κοινότητα, η οποία από την εμφάνισή του Covid-19 αναζητά το γιατί!

Το “κλειδί” για την λύση αυτού του γρίφου φαίνεται να κρύβεται στο γονίδιο αυτού του θηλαστικού και στην αλληλουχία του γονιδιώματος των νυχτερίδων, όπως αποκαλύπτει μία νέα μελέτη, στόχος της οποίας ήταν να αποκαλύψει τα μυστικά της «ανοσίας» τους.

Οι νυχτερίδες είναι γνωστό ότι φιλοξενούν μεγάλη ποικιλία κορονοϊών χωρίς να εμφανίζουν φυσικά συμπτώματα της νόσου. Έχουν προσαρμοστεί για να συνυπάρχουν με αυτούς τους ιούς και το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει εξελιχθεί για να τους διαχειρίζεται. Επιπλέον, οι νυχτερίδες, σε σύγκριση με άλλα ζώα των ίδιων διαστάσεων, έχουν εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά καρκίνου παρά το μικρό τους μέγεθος και τους υψηλούς μεταβολικούς ρυθμούς. Αυτό έχει ωθήσει τους ερευνητές να εξετάσουν ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνοι για την αντίστασή τους στον καρκίνο.

Νυχτερίδες

«Δεν γνωρίζαμε ότι τα γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος ήταν τόσο θετικά επιλεγμένα στα γονιδιώματα των νυχτερίδων. Οι νυχτερίδες διαθέτουν μια σειρά πολύ ασυνήθιστων χαρακτηριστικών. Δεν ανταποκρίνονται στις λοιμώξεις όπως εμείς. Εκ των υστέρων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η διαφορά στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμπλέκεται τόσο στη γήρανση όσο και στην αντίδραση στον καρκίνο», ανέφερε σε δήλωσή του ο καθηγητής του CSHL Ρίτσαρντ ΜακΚόμπι.

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι με την απελευθέρωση γονιδίων που δημιουργούν ιντερφερόνη-άλφα, οι νυχτερίδες μειώνουν την υπεραπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και ως εκ τούτου, έχουν υψηλή ανοχή στους ιούς.

Οι νυχτερίδες οδήγησαν στην εξέλιξη των ραντάρ
Οι νυχτερίδες οδήγησαν στην εξέλιξη των ραντάρ

Επιδιόρθωση του DNA

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα γονιδιώματα των νυχτερίδων φέρουν περισσότερες τροποποιήσεις σε γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο σε σχέση με εκείνα άλλων ζώων, συμπεριλαμβανομένων έξι αλλαγών που επιδιορθώνουν το DNA και 46 αλλαγών που καταστέλλουν τους όγκους. Αυτό συνάδει με προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι οι νυχτερίδες πιθανώς έχουν πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA, οι οποίοι βοηθούν στην πρόληψη της συσσώρευσης βλαβών στο DNA, ενός κοινού προδρόμου του καρκίνου. Αυτές οι βελτιωμένες ικανότητες επιδιόρθωσης του DNA μπορεί να παίζουν ρόλο στον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου που διατρέχουν.

Οι ερευνητές αναμένουν τώρα ότι η έρευνά τους θα προσφέρει νέες προοπτικές σχετικά με το πώς σχετίζονται η ανοσία, η γήρανση και ο καρκίνος και μπορεί τελικά να οδηγήσει ακόμη και σε καλύτερες ιατρικές διαδικασίες και θεραπείες.

«Υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι», δήλωσε ο καθηγητής του CSHL Άνταμ Σίπελ. «Τελικά, θα προχωρήσουμε το έργο όσο πιο μακριά μπορούμε και θα παραδώσουμε τη σκυτάλη σε ειδικούς σε θέματα ασθενειών για να εργαστούν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης φαρμάκων ή άλλων θεραπευτικών ουσιών», κατέληξε ο καθηγητής.

 

Διαφήμιση