Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα να κάνουν λόγο για 200 με 300 νεκρούς, ενώ τα τοπικά Μέσα ανεβάζουν τον απολογισμό στους 500. Η Χαμάς απέδωσε την έκρηξη σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, αλλά ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν εμπλέκεται και ότι η έκρηξη προκλήθηκε από λάθος πυροδότηση παλαιστινιακής ρουκέτας.
Στη Γάζα επικράτησαν σκηνές χάους καθώς οι νεκροί και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινά ιατρικά κέντρα. Στο νοσοκομείο Al-Shifa, δεκάδες πτώματα τοποθετήθηκαν στα δάπεδα. Σοκαρισμένοι συγγενείς προσπάθησαν να εντοπίσουν αγαπημένα πρόσωπα. “Χειρουργούσαμε στο νοσοκομείο. Έγινε μια ισχυρή έκρηξη και το ταβάνι έπεσε στο χειρουργείο“, είπε ο Γκασάν Αμπού Σιτάχ, γιατρός της ιατρικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). “Τα νοσοκομεία δεν είναι στόχος. Αυτή η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει. Φτάνει πια” τόνισε.
Στη Μέση Ανατολή μεταβαίνει ο Μπάιντεν-Βαθιά θλιμμένος για το χτύπημα στο νοσοκομείο
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι εξοργισμένος και βαθιά θλιμμένος από την έκρηξη στο νοσοκομείο. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι μίλησε “αμέσως” μετά το άκουσμα της είδησης με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και “έδωσε εντολή στην ομάδα εθνικής ασφαλείας να συνεχίσει να συγκεντρώνει πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη“. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται απερίφραστα υπέρ της προστασίας της ζωής των αμάχων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και θρηνούμε τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και άλλους αθώους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε αυτή την τραγωδία“, ανέφερε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την αναχώρησή του για τη Μέση Ανατολή.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τον Λίβανο, προτρέποντας τους πολίτες να μην ταξιδέψουν στη χώρα λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας που σχετίζεται με τις ανταλλαγές ρουκετών, πυραύλων μεταξύ του Ισραήλ και της Χιζμπολάχ ή άλλων ένοπλων μαχητικών φατριών. Η συμβουλή που εκδόθηκε την Τρίτη προέτρεπε επίσης τους πολίτες να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στο Λίβανο “λόγω τρομοκρατίας, εμφύλιων ταραχών, ένοπλων συγκρούσεων, εγκληματικότητας, απαγωγών” και της περιορισμένης ικανότητας της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βηρυτό να παρέχει υποστήριξη στους Αμερικανούς πολίτες.
Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκρινε χθες Τρίτη (17/10) την «εθελοντική, προσωρινή» αποχώρηση από τον Λίβανο μελών του προσωπικού του στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό που δεν κρίνονται απόλυτα απαραίτητα και μελών οικογενειών των διπλωματών του, εξαιτίας της επιδείνωσης της ασφάλειας στη χώρα με φόντο τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς.
Διεθνής κατακραυγή για το χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα
“Kαμία δικαιολογία δεν υπάρχει για να χτυπηθεί νοσοκομείο γεμάτο πολίτες” τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «η ευθύνη για αυτό το έγκλημα πρέπει να αποδειχθεί ξεκάθαρα» και «οι δράστες να λογοδοτήσουν».
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» και προειδοποίησε το Ισραήλ ενάντια στη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».
Χώρες όπως η Συρία και η Σαουδική Αραβία κατηγόρησαν το Ισραήλ για την έκρηξη, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης κατηγόρησε το Ισραήλ για “εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία” στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ιράκ κήρυξε τριήμερο πένθος, ενώ υπήρξαν διαδηλώσεις και στο Λίβανο.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντούλ Φατάχ ελ Σίσι, καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε “σκόπιμο βομβαρδισμό” του νοσοκομείου Ahli Arab από το Ισραήλ και “σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου … και της ανθρωπότητας“.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε ανάρτησή του στο Χ, πρώην Twitter, ότι η χώρα του καταδικάζει “την επίθεση στο νοσοκομείο” και ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη στοχοποίηση ενός νοσοκομείου ή αμάχων.
Δεν θα μεταβεί τελικά στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου επρόκειτο να συναντήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς οι συνθήκες ασφαλείας δεν επιτρέπουν το ταξίδι αυτό.
Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, εξέφρασε “τη βαθύτατη θλίψη μας για τη φρίκη που εκτυλίχθηκε“, χαρακτηρίζοντάς την “πρωτοφανή ακόμη και σε μια περιοχή που έχει δει συνεχείς επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης“.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είναι “σοκαρισμένη και τρομοκρατημένη από τις αναφορές ότι το νοσοκομείο Al Ahli Arab στη Γάζα καταστράφηκε“.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία ζήτησαν τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη. Συνεδριάζει έτσι εκτάκτως στις 5:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έπειτα από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αναμένεται να συζητήσουν σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθεί κοινή θέση για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο ήταν ένα συγκλονιστικά απάνθρωπο έγκλημα και ζήτησε από το Ισραήλ να παρέχει δορυφορικές εικόνες εάν δεν συμμετείχε στη σφαγή.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν να διαφύγουν από τη Γάζα έχουν συγκεντρωθεί στη Ράφα, όπου βρίσκεται το μοναδικό συνοριακό πέρασμα της περιοχής προς την Αίγυπτο. Οι διαμεσολαβητές πιέζουν για μια συμφωνία ώστε να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας και η έξοδος προσφύγων με ξένα διαβατήρια.
Περίπου 3.000 κάτοικοι της Γάζας έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανώτερων στελεχών της οργάνωσης. Ολόκληρες γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί και οι επιζώντες μένουν με λιγοστές προμήθειες τροφίμων, νερού και καυσίμων.
Και όλα αυτά ενώ δεκάδες χιλιάδες ισραηλινά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα προετοιμάζοντας μια ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση. Ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να «νικήσει τη Χαμάς»αν και οι ακριβείς στρατιωτικοί στόχοι παραμένουν ασαφείς. Ενώ ο Νετανιάχου και άλλα μέλη της σκληρής δεξιάς κυβέρνησής του μιλούν για την εξάλειψη της Χαμάς, ο στρατός ήταν πιο προσεκτικός, υποδηλώνοντας έναν πιο εφικτό στόχο υποβάθμισης της στρατιωτικής του ικανότητας. Πριν από την αναμενόμενη χερσαία εισβολή, το Ισραήλ έδωσε ένα εκατομμύριο κατοίκους της βόρειας Γάζας 24 ώρες για να διαφύγουν νότια.
Με καζάνι που βράζει μοιάζει πλέον η Μέση Ανατολή – Κύμα διαδηλώσεων
Η Χεζμπολάχ ορκίστηκε μια «ημέρα οργής» την Τετάρτη. Μετά το κάλεσμα της Χεζμπολάχ, εκατοντάδες διαδηλωτές συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο προάστιο Αουκάρ, έξω από τη Βηρυτό, όπου διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και πυρπόλησαν ένα κοντινό κτίριο, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο. Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ οι γιατροί περιέθαλψαν άτομα που επλήγησαν από τα δακρυγόνα. Το AFP ανέφερε ότι οι διαδηλωτές φώναζαν «θάνατος στην Αμερική» και «θάνατος στο Ισραήλ». Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν επίσης στη γαλλική πρεσβεία στη Βηρυτό, υψώνοντας σημαίες της Χεζμπολάχ και εκτοξεύοντας πέτρες που συσσωρεύτηκαν στην κύρια είσοδο της πρεσβείας.
Στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στην ισραηλινή πρεσβεία. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να “διαλύσει” το πλήθος που φώναζε συνθήματα υπέρ της Χαμάς και ζήτησαν από την κυβέρνηση να κλείσει την πρεσβεία και να καταργήσει μια ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διέμενε στην πόλη την Τρίτη, επικεφαλής των διπλωματικών προσπαθειών των ΗΠΑ.
Στην Τεχεράνη, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τις πρεσβείες της Βρετανίας και της Γαλλίας τα ξημερώματα της Τετάρτης. «Θάνατος στη Γαλλία και την Αγγλία», φώναζαν οι διαδηλωτές, πετώντας αυγά στους τοίχους της γαλλικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στην πλατεία της Παλαιστίνης στο κέντρο της Τεχεράνης για να εκφράσουν την οργή τους, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στη Λιβύη, εκατοντάδες διαδηλωτές όλων των ηλικιών, κραδαίνοντας παλαιστινιακές σημαίες και κάποιοι καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με παλαιστινιακά keffiyeh, διέσχισαν τους δρόμους της Τρίπολης προτού συγκεντρωθούν στην πλατεία των Μαρτύρων. Φώναξαν συνθήματα συμπαράστασης στους κατοίκους της Γάζας.
Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν επίσης διαδηλώσεις στη νοτιοδυτική πόλη Taz της Υεμένης, καθώς και στην πρωτεύουσα του Μαρόκου Ραμπάτ και την πρωτεύουσα του Ιράκ, τη Βαγδάτη.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας ήταν «το τελευταίο παράδειγμα ισραηλινών επιθέσεων χωρίς τις πιο βασικές ανθρώπινες αξίες», ενώ μεγάλα πλήθη διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.